Artikel 1 van de Grondwet

Plaats een reactie


Om geautomatiseerde registraties te voorkomen, vragen wij je om onderstaande uitdaging op te lossen.
Smilies
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :hug: :hug2: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek: :fpalm: :hbeat: :wship: :clap: :dance: :doh: :drool: :hand: :liar: :naughty: :pray: :shhh: :shifty: :snooty: :think: :violin: :whistle:
Bekijk meer smilies

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Artikel 1 van de Grondwet

Re: Artikel 1 van de Grondwetd

door Sara » 09 okt 2017, 11:32

De Grondwet ‘niets waard’ noemen is absolute borrelpraat. Je hebt het hier feitelijk over twee verschillende ‘overheden’ waartussen een zekere machtsbalans moet zijn (de ‘rechters’ en de wetgever). Dat wordt deels geregeld met dit artikel. Er is zeker wat te zeggen voor het beperken van de macht van een niet-gekozen partij als de rechters, maar dat is een discussie die veel breder gaat dan dit hier.

Een wet zou in theorie in direct conflict moeten zijn om de Grondwet ‘niets waard’ te moeten laten zijn. Dan is zo’n wet dus al gecontroleerd door de Eerste en Tweede Kamer. Ik kan me voorstellen dat je in het huidige politieke klimaat meer vertrouwen hebt in individuele rechters dan in onze volksvertegenwoordiging, maar de vraag is ook hoe democratisch dat nou eigenlijk is.

Met andere woorden: het is niet zo simpel.

Re: Artikel 1 van de Grondwet

door Emma » 08 okt 2017, 22:30

Zo sterk is het niet. Alleen al om artikel 1 van de grondwet is een hele wet gebouwd, de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Natuurlijk zou een constitutioneel hof en een grondwet zonder artikel 120 beter zijn, maar het is hier nog steeds geen bananenrepubliek. Als je dat wilt geloven, be my guest, maar ik vraag me af waarom je dan niet verhuist naar een land waar het beter geregeld is.

Re: Artikel 1 van de Grondwet

door jacqueline » 08 okt 2017, 17:27

overigens....onze grondwet is niets waard. Want in artikel 120 van diezelfde grondwet staat doodleuk dat een rechter niet mag toetsen aan de grondwet. Wat zoveel betekent dat als Overheden de grondwet aan hun laars lappen dat wij dan machteloos staan en daartegen dus niet kunnen procederen. Welkom in Nederland

Re: Artikel 1 van de Grondwet

door Eva » 28 apr 2017, 11:06

Dieuwertje schreef:... En aangezien ik dat opper ben ik zelf alvast vrijwilliger.
waarvan akte ;)

Re: Artikel 1 van de Grondwet

door Dieuwertje » 28 apr 2017, 10:09

Het viel mij afgelopen dinsdag ook weer op bij de voorlichtingsavond van het VUmc. Daar is niet alleen aandacht voor wat het VUmc doet, ook voor een ondersteunende organisatie als TNN is tijd gemaakt. Maar geen woord over t-Nederland. TNN had daar ook nog een info tafeltje. Wij (mag ik dat zo noemen?) zouden daar ook moeten staan. En aangezien ik dat opper ben ik zelf alvast vrijwilliger.

Re: Artikel 1 van de Grondwet

door Eva » 28 apr 2017, 08:59

Laten we maar beestjes bij de naam gaan noemen, Tanisha. Het onderstaande richt ik aan iedereen die dit leest.

Ik veronderstel dat je min of meer op de hoogte bent van de activiteiten van Transvisie Patiëntenorganisatie? De voorzitter zit aan tafel bij het VUmc, bij de NZa en goden mogen weten waar nog meer. Daar wordt verondersteld dat gehandeld wordt uit naam van ons. Van jou, van mij, van een meerderheid van ons soort mensen. Met mandaat, door ons gegeven.
Op deze wijze werd bijvoorbeeld de Noord Westgroep (zorgcombinatie waaronder MCA Alkmaar valt) benaderd over het staken van SRS door dr Kanhai.
In hun antwoord aan Transvisie wordt geschreven over "uw leden".
Uw leden? Transvisie-leden? Heeft die voorzitter misschien de indruk gewekt dat zij handelde met mandaat dat door jou is gegeven? Wist je dat?

In elk geval mag je uit dit en vele andere voorbeelden, ook met betrekking tot TNN, concluderen dat jouw mening er niet toe doet, maar wel wordt verkondigd. VUDZU noemen wij dat. Voor U doch Zonder U.

Als je het daarmee eens bent, als je het goed vindt dus dat iemand bij overheden en zorgverleners pretendeert namens jou te mogen spreken moet je vooral geen lid worden van T-Nederland.

Als je wilt dat TNN, dat Transvisie dat wie dan ook eerst eens onze mening vraagt, word dan wel lid. Als je wilt dat wetgevers eerst eens overleg plegen met een organisatie met stemrecht voordat ze wetten gaan aanpassen, help dan mee je stem, Jouw Stem te vragen, word dan lid.

Laten we gebruik maken van die bestaande organisaties. Ze hebben ingangen naar de instellingen die voor ons goud waard zijn. Maar laat ze die ingangen dan alsjeblieft gaan gebruiken op basis van jouw en mijn stem. Zoals die is vastgesteld door leden van De Transgendervereniging T-Nederland.

Wat let je? De kosten? Die zijn naar draagkracht. Ooit zo meegemaakt als wij dat doen?
Reiskosten voor Ledenvergaderingen? Nee. Een internetverbinding zal vrijwel altijd voldoende zijn.

Doen dus. Je kunt zelfs vanavond, bij T-Amersfoort, ter plekke lid worden. Gewoon je lidmaatschap met je pinkaartje voldoen. Of dat nou 1 euro is, of 100 euro, jij bepaalt wat je kunt en wilt betalen. Wij zitten vanavond klaar met in onze tasjes een laptop en een pinapparaat.

Vertel me niet dat we het nóg makkelijker moeten maken, hahaha

Re: Artikel 1 van de Grondwet

door tanisha » 28 apr 2017, 01:37

Er is zo'n gezegde met een stok en een hond wat ik hier mee wil zeggen is dat het in de praktijk toch zo verpakt wordt dat je er niks tegen kan doen!

Re: Artikel 1 van de Grondwet

door Irene_de_Vreede » 27 apr 2017, 22:48

In de Europese rechten van de mens worden we wel met name genoemd.

Re: Artikel 1 van de Grondwet

door Jannet V » 27 apr 2017, 17:53

Dit is een aanmoediging om lid te worden, inderdaad ;)
Ik hoop echt dat het lukt een solide vereniging te vormen. Dat daar behoefte aan is lijdt geen twijfel.

Re: Artikel 1 van de Grondwet

door Eva » 27 apr 2017, 17:34

Dat willen wij ook graag weten, Jannet.
De Algemene Ledenvergadering zal over dit soort kwesties het standpunt van T-Nederland bepalen. Hoe meer leden hoe meer invloed dat zal hebben op wetgevers, zorgverleners, en zo voort.

Dit is een aanmoediging om lid te worden, inderdaad ;)

Omhoog