Nieuwe chat! Zie dit topic.

Wat eet je vandaag...

Voor alle leuke en minder serieuze zaken in het leven!
Gebruikersavatar
Benjamin
Berichten: 1665
Lid geworden op: 28 nov 2017, 15:56
Gender: Non-binair
Locatie: O, o Den Haag

Re: Wat eet je vandaag...

Bericht door Benjamin »

Groetjes,

Ben

- Wil genderprettig leren te zijn. -
Gebruikersavatar
Hrafn
Berichten: 1158
Lid geworden op: 18 jul 2017, 17:10
Gender: Non-binair
Locatie: Twente

Re: Wat eet je vandaag...

Bericht door Hrafn »

Ik heb gevulde courgette gemaakt met rijst als basis dit keer. Rode ui, shalotjes, knoflook, zongedroogde tomaatjes, olijven, kappertjes, sesamzaad, zonnebloempitten en amandelen. En harissa erover toen het uit de oven kwam.
Daarbij een salade van winterpostelein met een dressing van olijfolie, balsamico azijn, mosterd en ahornsiroop.
Gebruikersavatar
Benjamin
Berichten: 1665
Lid geworden op: 28 nov 2017, 15:56
Gender: Non-binair
Locatie: O, o Den Haag

Re: Wat eet je vandaag...

Bericht door Benjamin »

Ik at net gekookte en daarna gebakken aardappelen, doperwten uit een potje en een vegetarische hamburger. Gisteren voorbereid en nu verder 'behandelen': een zuurdesem & volkoren variant op deze: https://pinchofyum.com/no-knead-bread
De vooruitzichten zijn goed, het deeg is lekker aan het bubbelen. Het originele recept was trouwens ook heerlijk, heb ik dinsdag gemaakt. Echt een aanrader.
Voorts zometeen ook voorbereiden: pizzadeeg zonder kneden, voor morgenavond.
Groetjes,

Ben

- Wil genderprettig leren te zijn. -
Gebruikersavatar
Benjamin
Berichten: 1665
Lid geworden op: 28 nov 2017, 15:56
Gender: Non-binair
Locatie: O, o Den Haag

Re: Wat eet je vandaag...

Bericht door Benjamin »

Pizza! Met ui, artisjok, kappertjes, kaas. Geheim wapen: lekker veel sambal in de saus.

Erbij een salade van witte kool, zelfgemaakte dressing, appel en kappertjes (die moesten op).

Het brood zonder kneden was goed gelukt. Een acceptabel resultaat, maar moet nog aan gewerkt worden.
Groetjes,

Ben

- Wil genderprettig leren te zijn. -
Gebruikersavatar
Alice
Berichten: 1426
Lid geworden op: 07 sep 2012, 21:42
Gender: Vrouw
Locatie: omg. Delft

Re: Wat eet je vandaag...

Bericht door Alice »

@Benjamin, leuk dat je het resultaat liet weten over je brood zonder kneden experiment.

Wilde dit ook gaan doen maar er is een kleine moeilijkheid, ik heb geen gietijzeren pan. Heb alleen een pan die oven geschikt is en dat is een Pyrex pan. Dit type pannen heb ik wel eerder gebruikt om op het gas te koken waar er een van uit elkaar spatte, zo iets wil je niet weer meemaken.
Toch wilde ik weten hoe het deeg zou rijzen zonder te kneden. Wat deeg aangemaakt (half rogge half tarwe bloem) en een nacht laten rusten, t 18º. Volgende ochtend, deeg zag er goed gerezen uit, in de oven als plaatbrood gebakken. Het is een verrassend luchtig brood geworden. Wel had ik wat langer moeten na bakken. Ga dit zeker nog eens doen.
Alice;
"Computer Says No"
Ik heb een buik, een onderbuik met gevoel en naar die luister ik.
Gebruikersavatar
Benjamin
Berichten: 1665
Lid geworden op: 28 nov 2017, 15:56
Gender: Non-binair
Locatie: O, o Den Haag

Re: Wat eet je vandaag...

Bericht door Benjamin »

Alice schreef: 17 dec 2018, 07:19 Wilde dit ook gaan doen maar er is een kleine moeilijkheid, ik heb geen gietijzeren pan. Heb alleen een pan die oven geschikt is en dat is een Pyrex pan. Dit type pannen heb ik wel eerder gebruikt om op het gas te koken waar er een van uit elkaar spatte, zo iets wil je niet weer meemaken.
Toch wilde ik weten hoe het deeg zou rijzen zonder te kneden. Wat deeg aangemaakt (half rogge half tarwe bloem) en een nacht laten rusten, t 18º. Volgende ochtend, deeg zag er goed gerezen uit, in de oven als plaatbrood gebakken. Het is een verrassend luchtig brood geworden. Wel had ik wat langer moeten na bakken. Ga dit zeker nog eens doen.
Bizar dat het zo goed werkt, hè? Ik heb nu de witte variant gemaakt, en een variant met roggezuurdesem (100% hydratatie). Die laatste heb ik zelf uit zitten rekenen. Je kunt merken dat ik goed was in scheikunde want het is prima gelukt. Alleen wat zuur (desem volgende keer beter activeren denk ik) en ik vond hem wat sponzig. Dat schijnt bij dit soort natte degen altijd te gebeuren. Had jij dat ook? Ik las dat je het kunt verminderen door met de ovendeur op een keer te laten afkoelen en het brood helemaal laten afkoelen, dus niet warm eten. Ga ik deze week proberen, het klink logisch.

Die pan is denk ik alleen om steun te geven, zoals een couche bij baguette, en door de stoomontwikkeling wordt het eindresultaat beter. Ik zet bij mijn brood altijd een bak ijsklontjes of als ik die niet heb water, om hetzelfde effect te bereiken. Zie bv. https://www.theperfectloaf.com/baking-w ... home-oven/
Ik heb de narijs, dus de laatste 24 uur, al in de pan gedaan zodat ik hem op maximale rijs in de oven kon doen. Ik vond de korst overigens niet denderend, maar wel prima te doen. Ik weet niet, ik ben gewoon niet zo fan van die stoompanmethode. Ik ga maar sparen voor een oven met een stoomjet. :)

Vanochtend ben ik bij de neuroloog geweest om te laten kijken naar mijn carpale tunnelsyndroom. Besloten is om te gaan opereren. Morgen kan ik al bij de neurochirurg terecht om te bespreken hoe en wat m.b.t. verdoving. Bij mijn vorige operatie was er lokaal verdoofd en daar was ik niet tevreden over. Ik gok dat het al snel kan gebeuren, dus hopelijk duurt het niet te lang voordat ik weer fatsoenlijk met twee handen kan kneden.
Groetjes,

Ben

- Wil genderprettig leren te zijn. -
Gebruikersavatar
Alice
Berichten: 1426
Lid geworden op: 07 sep 2012, 21:42
Gender: Vrouw
Locatie: omg. Delft

Re: Wat eet je vandaag...

Bericht door Alice »

Waarom er speciaal een pan gebruikt moet worden heb ik ook over gepuzzeld. Ik dacht eerst ook over stoomvorming. Stoom heeft alleen zit als er gelijk in het begin stoom aanwezig is anders heeft het geen zin, bij latere, langzame, stoomvorming krijg je een soort casinobrood.
Ik heb het brood gebakken eerst 10 min op 230º daarna op 200º voor 20 min (had wat langer gemoeten). Had een mooie knapperige korst, lekker met een kluitje roomboter.
Ik zorg wel dat het deeg niet te nat/slap is en laat het gebakken brood altijd een tijdje uitdampen op een rooster. Ik denk dat het beter is om het brood uit de oven te halen voor het uitdampen er is dan een betere lucht circulatie om de damp af te voeren.

Daar ik niet regelmatig bak gebruik ik alleen droge gist (Bruggeman) die ik bewaar in een gesloten pot in de koeling.

Scheikunde, een der scheikundige wonderen van de 20ste eeuw is dat ik een voldoende heb behaald op mijn examen.
Alice;
"Computer Says No"
Ik heb een buik, een onderbuik met gevoel en naar die luister ik.
Gebruikersavatar
Marica
Berichten: 2917
Lid geworden op: 31 mei 2018, 15:57
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: Woubrugge

Re: Wat eet je vandaag...

Bericht door Marica »

Duitse biefstuk, worteltjes met doperwten en aardappels.
ImageJeg er Marica, jeg er en Lastebilsjåfør og Norge gal :)
Gebruikersavatar
Simão
Berichten: 865
Lid geworden op: 07 aug 2013, 09:26
Gender: Transgender
Locatie: Alentejo, Portugal

Re: Wat eet je vandaag...

Bericht door Simão »

Ik heb maaltijd soep gemaakt met bruine bonen, prei, rode en groene paprika, sjalot, verse peterselie en koriander, tomatenpuree en rundergehakt balletjes. Met een kipbouillonblokje (oftewel een gistblokje...), en knoflook, oregano en peper uit een potje.
Kan ik een paar dagen van eten.
"We vinden steun bij de mensen die het met ons eens zijn, en groei bij de mensen die het met ons oneens zijn" Frank A.Clark
Gebruikersavatar
Alatàriël
Berichten: 285
Lid geworden op: 27 feb 2017, 20:19
Gender: Androgyne

Re: Wat eet je vandaag...

Bericht door Alatàriël »

lekker simpel asperges, Rosti en kip gordonblue.

:)
Liefs ,
Ariël :hbeat:


check ook www.arielwassenaar.com en mijn instagram Arielwassenaar

Wherever you go,
No matter the wheather,
always bring your own

Sunshine