VUMC heeft geen geld behandeling transgenders

Gebruikersavatar
Stephannie
Berichten: 72
Lid geworden op: 22 nov 2013, 23:25
Gender: Trans MtF
Locatie: Zuid-Holland

VUMC heeft geen geld behandeling transgenders

Bericht door Stephannie »

VUmc heeft geen geld behandeling transgenders

AMSTERDAM -
Het VUmc in Amsterdam vreest dat het de komende tijd genderpatiënten en transgenders niet kan helpen. Het budget van zorgverzekeraars voor het komend jaar is bij lange na niet toereikend om nieuwe patiënten te behandelen die een sekseoperatie overwegen. Daarom wordt waarschijnlijk een tijdelijke stop voor nieuwe aanmeldingen afgekondigd. Dat heeft het VUmc woensdag laten weten
.

Mensen die al op de wachtlijst stonden of waarbij de behandeling al is begonnen, lopen geen vertraging op. Momenteel zijn bij het Amsterdamse ziekenhuis ruim 2000 bestaande genderpatiënten aangemeld.

Mensen met genderdysforie en transgenders zijn geboren in het verkeerde lichaam. Ze zijn bijvoorbeeld biologisch man, maar voelen zich vrouw of in ieder geval geen man. Het aantal mensen dat zich hiervoor de laatste jaren wil laten behandelen is enorm gestegen, met bijna 200 procent. Landelijk biedt VUmc zo'n 85 procent van alle zorg voor deze patiënten. Behandeltrajecten duren gemiddeld zo'n 6 jaar.

Bron: Telegraaf

Gebruikersavatar
Miazara
Berichten: 372
Lid geworden op: 02 jul 2013, 19:26
Gender: Trans MtF

Re: VUMC heeft geen geld behandeling transgenders

Bericht door Miazara »

Balen.. nadat ze een smak geld hebben gekregen van de verzekeraars van voor de zomer.. wel een beetje tegenstrijdig.. lame.. maar goed..
Code Sorceress

Gebruikersavatar
Fay
Berichten: 2484
Lid geworden op: 03 nov 2012, 14:01
Gender: Trans MtF
Locatie: Eindhoven

Re: VUMC heeft geen geld behandeling transgenders

Bericht door Fay »

Idd, ineens was toen alles mogelijk en dat is er nu weer doorheen gedraaid?

Lastig ook voor vu zelf, zo kun je geen afdeling draaiende houden

Fay

Rense
Berichten: 208
Lid geworden op: 06 feb 2013, 13:53
Gender: Trans FtM
Locatie: Nijmegen

Re: VUMC heeft geen geld behandeling transgenders

Bericht door Rense »

Het originele persbericht van VUmc:
VUmc overweegt tijdelijke stop voor nieuwe patiënten met genderdysforie en transgenders

18 december 2013

VUmc overweegt om op korte termijn een tijdelijke stop af te kondigen voor nieuwe aanmeldingen van mensen met genderdysforie en transgenders. VUmc heeft de verenigingen van genderpatiënten hierover vandaag geïnformeerd. Het tot dusver door zorgverzekeraars voor 2014 toegekende budget (ruim 3 miljoen euro) is niet toereikend voor de behandeling van nieuwe genderpatiënten. VUmc is in gesprek met zorgverzekeraars om aanvullende financiering te vinden. Bij dit gesprek wil VUmc ook het Ministerie van VWS betrekken. Momenteel zijn bij VUmc ruim 2.000 bestaande genderpatiënten aangemeld. Bij hen is de diagnostiek of behandeling gestart of staan zij al op een wachtlijst. De behandeling van deze genderpatiënten vraagt reeds meer dan het tot dusver door verzekeraars toegekende budget. Hun behandeling is echter gegarandeerd.

Gesprek met verzekeraars over aanvullende financiering
Behandeling bestaande genderpatiënten gegarandeerd
Sterke toename nieuwe genderpatiënten

Sterke toename nieuwe genderpatiënten
Het aantal patiënten in Nederland, dat zich aanmeldt voor genderzorg, is de afgelopen drie jaar met bijna 200% gestegen. Deze sterke stijging doet zich ook voor in België, Engeland en Canada. Jaarlijks melden zich inmiddels bij VUmc circa 400 volwassenen en ruim 200 kinderen en adolescenten. Om alle genderpatiënten, die zich jaarlijks aanmelden, te kunnen behandelen, heeft VUmc een budget van circa 10 miljoen euro nodig. Om ook de genderpatiënten op de bestaande wachtlijst te kunnen behandelen, is daarnaast in 2014 9,5 miljoen euro extra nodig.

Dilemma
Om te midden van de sterk stijgende patiëntenstroom de hoge kwaliteit van zorg te kunnen blijven garanderen, wil VUmc de nadruk leggen op een optimale en snelle behandeling van de bestaande genderpatiënten. Instroom van nieuwe genderpatiënten kan de zorgverlening sterk vertragen en - door het langdurige behandeltraject (circa 4 tot 6 jaar) - de jaarlijkse kosten sterk doen toenemen. VUmc is in Nederland het enige centrum dat een complete behandeling aanbiedt voor mensen met genderdysforie en transgenders. Landelijk verzorgt VUmc circa 85% van alle zorg voor deze patiënten.

Deltaplan Genderzorg
Zorgverzekeraars hebben in 2012 en 2013 eenmalig extra budget ter beschikking gesteld voor de ook toen al bekende problematiek van oplopende wachtlijsten. Dit budget is en wordt gebruikt in het Deltaplan Genderzorg. In 2013 heeft VUmc de genderzorg sterk verbeterd, onder meer door extra opleiding, meer personeel en extra OK ruimte; dit loopt door in 2014. Het Deltaplan heeft ertoe geleid dat in 2013 het aantal intakes en operaties met respectievelijk 72% en 34% is toegenomen. Voor 2014 is meer OK-capaciteit beschikbaar. Het effect van het Deltaplan op de wachtlijsten is echter beperkt, omdat er tegelijk sprake is van een sterke toename van het aantal aanmeldingen.

Streven naar vergroting capaciteit
Om de landelijke capaciteit voor genderzorg te vergroten, wil VUmc de scholing van medisch specialisten in andere ziekenhuizen uitbreiden, zodat minder complexe onderdelen van de genderzorg op meerdere plaatsen kunnen worden aangeboden. Ook leidt VUmc intern medisch specialisten op voor het uitvoeren van chirurgische ingrepen en zijn medisch psychologen opgeleid voor het uitvoeren van de specialistische genderzorg. Met het huidige jaarbudget (ruim 3 miljoen euro) komt de scholing onder druk en gaat expertise verloren.
Kort samengevat is er dus nog geen officiele stop, maar een dreiging, met als doel de zorgverzekeraars tot actie te bewegen.
Laatst gewijzigd door Rense op 18 dec 2013, 12:26, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Raisa
Berichten: 1211
Lid geworden op: 29 mar 2012, 20:57

Re: VUMC heeft geen geld behandeling transgenders

Bericht door Raisa »

Fay schreef:Idd, ineens was toen alles mogelijk en dat is er nu weer doorheen gedraaid?
Het hing al wat langer in de lucht, ik heb Jos al ongeveer 2 jaar horen zeggen dat ze op een gegeven punt de flinke toename aan nieuwe aanmeldingen niet meer aankunnen.
Het klinkt mij als een noodschreeuw naar oa verzekeraars dat ze het zonder extra geld niet redden.

Venka
Berichten: 1439
Lid geworden op: 18 jun 2012, 12:25
Gender: Vrouw

Re: VUMC heeft geen geld behandeling transgenders

Bericht door Venka »

Ik geloof er niks van. Ze kunnen wel afdeling K verbouwen, de wachtlijst in een zeer korte tijd bij/weg werken en nu is in eens het geld op. Nou dan hebben ze heel wat te verantwoorden of gaan ze de nieuwe psychologen ontslaan en de wachtlijst weer verruimen naar weer 18 maanden. Dus iedereen die nu belt krijgt te horen bel over een jaar maar terug voor de screening. Ik moet nog eerst zien wat er van waar is en is het waar dan gaan er zeker kamer vragen worden gesteld.

Gebruikersavatar
Arike
Berichten: 3245
Lid geworden op: 25 mar 2012, 12:11
Gender: Vrouw
Locatie: Gelderland

Re: VUMC heeft geen geld behandeling transgenders

Bericht door Arike »

Dit is heel vervelend voor diegenen die in Nederland geopereerd willen worden...

Maar het is ook aan het VU zelf te wijten; hun businessmodel klopt voor geen meter... VU declareert per SRS te weinig aam de verzekeraars en legt het verschil bij met oneigenlijke geldstromen. En die zijn nu blijkbaar op...

Bovendien heeft het VU ook transen die wel naar het buitenland in problemen gebracht door verzekeraars voor te spiegelen dat de kostprijs voor een SRS in Nederland relatief laag zou zijn met steeds kortere wachttijden, waardoor verzekeraars steeds moeilijker doen over het vergoeden van de buitenland route en als ze al vergoeden lagere bedragen vergoeden.
"You try to forget but it's impossible
That song stays in your head and it's unbearable
It says remember who you are remember what you want"

Gebruikersavatar
LauraB
Berichten: 706
Lid geworden op: 22 feb 2013, 16:58
Gender: Vrouw
Locatie: Haarlem

Re: VUMC heeft geen geld behandeling transgenders

Bericht door LauraB »

Mick van Trotsenburg heeft bij de vorige voorlichting al aangekondigd dat de wachtlijst problematiek in de toekomst nog erger terug zou komen..... Probleem is ook structueel en beleidsmatig. Zorg, de behandelingen, moeten per cliënt gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar, niet via donaties en giften naar een grote pot toe om daarvan uit zelf de kosten te dekken. Probleem daarbij is dat het VUmc geen DOT/DBCs heeft om te goed kunnen declareren. Door het zo strak in eigen hand te houden is er voor de overheid ook geen reden om tarieven en DOTs/BDCs in segment A op te nemen en vast te stellen: soort kip ei probleem.
Volg ook mijn blog: http://blogvanlaura.wordpress.com/" target="_blank

Afbeelding

Gebruikersavatar
LauraB
Berichten: 706
Lid geworden op: 22 feb 2013, 16:58
Gender: Vrouw
Locatie: Haarlem

Re: VUMC heeft geen geld behandeling transgenders

Bericht door LauraB »

Aafke schreef:Ik geloof er niks van. Ze kunnen wel afdeling K verbouwen
Dat is heel VU breed, niet alleen VUmc en zeker niet afdeling k specifiek, overal worden de gebouwen grondig gerenoveerd, verbouwd, bijgebouwd enz.
Volg ook mijn blog: http://blogvanlaura.wordpress.com/" target="_blank

Afbeelding

Gebruikersavatar
LauraB
Berichten: 706
Lid geworden op: 22 feb 2013, 16:58
Gender: Vrouw
Locatie: Haarlem

Re: VUMC heeft geen geld behandeling transgenders

Bericht door LauraB »

Arike schreef:Bovendien heeft het VU ook transen die wel naar het buitenland in problemen gebracht door verzekeraars voor te spiegelen dat de kostprijs voor een SRS in Nederland relatief laag zou zijn met steeds kortere wachttijden, waardoor verzekeraars steeds moeilijker doen over het vergoeden van de buitenland route en als ze al vergoeden lagere bedragen vergoeden.
Klopt, officieel (via Jos) heb/krijg ik/je hier totaal geen antwoord, mening of verklaring/verantwoording voor/op. Via via,direct bij leden van het team zijn er wel angsten dat dit nu en nog meer in de toekomst (2014 en verder) voor vergoedingsproblemen geeft en de uitspraken van het CVZ meer en meer waardeloos zullen maken.
Volg ook mijn blog: http://blogvanlaura.wordpress.com/" target="_blank

Afbeelding