Twijfelen.

Gevoelens die je met de wereld deelt
Simão
Berichten: 715
Lid geworden op: 07 aug 2013, 09:26
Gender: Transgender
Locatie: Alentejo, Portugal

Re: Twijfelen.

Bericht door Simão » 09 okt 2019, 12:20

Ik sprak van noodzaak en niet van wens. De wens kun je altijd hebben, maar als je niet meer verder kúnt in het aangeboren geslacht, is er noodzaak.
Dus ik denk dat een en ander verkeerd begrepen is. Ik bedoel niet met noodzaak dat je in andere gevallen geen geldig recht hebt. Het staat volkomen los van in transitie willen om welke reden dan ook. Natuurlijk wil men in eerste instantie gewoon gelukkiger worden en is dat genoeg.


En dat is nu wat er uit te zoeken valt, hoe ongelukkig ben je? Wat wil je veranderd zien in je leven? Is verandering aan je lichaam daar voor nodig en welke veranderingen?
Wat heb je al geprobeerd?


Nogmaals, je kunt een en ander in stappen doen en zie wat het voor je uitmaakt. Je kunt nog altijd terug zolang je geen drastische dingen ondergaat.

Als jij denkt gelukkiger te worden door transitie, dan moet je het gewoon doen. Maar het lijkt erop dat je helemaal niet weet of dat je gelukkiger zou maken, dus waarom zou je het dan doen? Je wordt niet vanzelf gelukkig als je het doet, het moet dan wel voelen alsof het het juiste was om te doen namelijk.

Wij kunnen wel helpen je gedachten op een rijtje te krijgen door van alles aan te dragen, maar we kunnen je niet vertellen wat het beste voor je is.
3 x
"We vinden steun bij de mensen die het met ons eens zijn, en groei bij de mensen die het met ons oneens zijn" Frank A.Clark

Simão
Berichten: 715
Lid geworden op: 07 aug 2013, 09:26
Gender: Transgender
Locatie: Alentejo, Portugal

Re: Twijfelen.

Bericht door Simão » 09 okt 2019, 13:10

Misschien helpt het als ik zeg dat je in mijn post gewoon "geen noodzaak" moet lezen als "geen halszaak".
Dat had ik beter zo kunnen schrijven, maar ik kom nu pas op dat woord dat voor mij dezelfde betekenis had in de context van wat ik bedoelde.
Ik stond er niet bij stil dat noodzaak ook gelezen kan worden als "voorwaarde".
1 x
"We vinden steun bij de mensen die het met ons eens zijn, en groei bij de mensen die het met ons oneens zijn" Frank A.Clark

Caelan
Berichten: 24
Lid geworden op: 08 okt 2019, 13:48
Gender: Trans FtM
Locatie: Noord-Brabant

Re: Twijfelen.

Bericht door Caelan » 09 okt 2019, 13:14

Simão schreef:
09 okt 2019, 13:10
Misschien helpt het als ik zeg dat je in mijn post gewoon "geen noodzaak" moet lezen als "geen halszaak".
Dat had ik beter zo kunnen schrijven, maar ik kom nu pas op dat woord dat voor mij dezelfde betekenis had in de context van wat ik bedoelde.
Ik stond er niet bij stil dat noodzaak gezien kon worden als "voorwaarde".
Bedankt voor je uitgebreide reacties, heb ik oprecht heel veel aan. Ik ben ook echt niet op zoek naar een oplossing of wat ik kan doen hier, maar het is meer een beetje uitspreken van mijn eigen gedachten op het moment. Die overigens behoorlijk warrig zijn de laatste tijd door een aantal dingen.

Ik ben zelf bezig om lijstjes te maken om mijn gedachten wat te ordenen. Kan niet heel gemakkelijk uitleggen waarom mijn gedachten zijn zoals ze zijn, maar het is er in ieder geval en zodoende moet ik er wat mee. Dit weekend ga ik, samen met mijn vriendin, nog wat nieuwe kleding kopen. Dan gaan we ook outfits uitzoeken die echt precies passen bij de kleding die ik wil dragen. Dat had ik natuurlijk eerder kunnen doen, maar ik geef niet graag geld uit aan kleding... Dus loop altijd net wat te lang in 'oude meuk'. We zullen zien hoe dat voelt!

Ben wel bezig geweest met mijn uiterlijk, met een app, maken zoals ik het zou willen en daar word ik toch wel even heel blij van! Daarnaast doe ik aan cosplay, en cosplay ik altijd mannen, en het is echt absurd wat voor verschil er in mijn karakter en houding te zien is wanneer ik als man (weliswaar een karakter uit een film) een weekend rond kan lopen!
3 x
"There will be haters, there will be doubters, there will be non-believers, and then there is you, proving them wrong."

Hrafn
Berichten: 938
Lid geworden op: 18 jul 2017, 17:10
Gender: Transgender
Locatie: Twente

Re: Twijfelen.

Bericht door Hrafn » 09 okt 2019, 14:16

Voelen, onderzoeken, experimenteren maken allemaal deel uit van je transitieproces, of je ook een medisch traject in wil of juist niet ontdek je in dit proces waarschijnlijk ook. Neem de tijd, ontdek wat bij je past. Dingen opschrijven kan inderdaad werken, met mensen die je vertrouwt praten ook. Transitie is, mijns inziens, niet alleen medisch maar gaat vooral om wat jij nodig hebt om je gevoel dat je man bent vorm te geven. Hoe jij er als man uitziet bepaal je ook zelf, je hoeft je niet te conformeren aan een heersend manbeeld, jij bent jij.
5 x

Jer158
Berichten: 1725
Lid geworden op: 29 mei 2016, 23:11
Gender: Trans FtM

Re: Twijfelen.

Bericht door Jer158 » 09 okt 2019, 15:18

Wat mij erg heeft geholpen, is om nergens wat achter te zoeken en het heel feitelijk te houden bij: wat voelt goed.

Ja, ik heb altijd mannenkleding gedragen, altijd mannendeo gebruikt, altijd in jongensteams gespeeld, etc. Dat kun je allemaal doen als man maar ook als vrouw. Ik heb vriendinnen die dat ook doen, vriendinnen die net zo "mannelijk" zijn als ik.
Je man of vrouw voelen? Ik geloof er niet zo in. Ik heb dysforie jegens mijn vrouwelijke kenmerken en niet jegens mijn mannelijke. Daarom "weet" ik dat ik een man ben. Genderstereotypes en -rollen onderschrijf ik hoe dan ook niet.

Voor mij was een medische transitie zeker een laatste optie. Het heeft namelijk nogal wat sociale, medische, en financiele consequenties. Het ligt (voor mij) voor de hand dat je eerst andere (simpelere) opties uitput voordat je daaraan begint.
5 x
Crucify me, Jeff Goldblum

Tiffan
Berichten: 20
Lid geworden op: 09 sep 2019, 20:54
Gender: Genderfluid

Re: Twijfelen.

Bericht door Tiffan » 09 okt 2019, 18:44

Je hoeft niet per se een knoop door te hakken, als je nog niet zeker bent van je zaak. Simao noemde het ook al ergens wat ik wilde zeggen: genderfluid. Misschien houd je nooit op met twijfelen, en misschien betekenen die twijfels dat je niet 100% man bent maar iets er tussenin, of de optie open wilt houden om (al dan niet alleen in hoe je je kleedt) af en toe wat vrouwelijkere periodes te (mogen) hebben (van jezelf). Of misschien voel je je comfortabeler bij de stabielere identiteit 'demi-man' (itt genderfluid). Of misschien wissel je een beetje tussen 'man' en 'agender': genderflux. Je hoeft niet per se in het ene of het andere hokje te zitten (of te blijven), het mag ook er tussenin.

Voorlopig identificeer ik me als genderfluide. Dat voelt ook wel veilig ofzo, omdat twijfelen mag en ik het niet gelijk allemaal hoef te weten en ook geen knoop hoef door te hakken. :D Ik heb nog geen idee of ik medische stappen wil zetten richting het midden of het andere geslacht, maar ik begin me een beetje voor te stellen dat dat misschien nog wel gaat komen. Voorlopig heb ik in ieder geval geen haast. Ik speel nu nog met mijn haar en kleding, en kijk hoe dat voelt. Wel erg goed, overigens ;)

Overigens schijnt een beetje twijfelen/skepsis je wel eerlijk te houden naar jezelf. Is dus zeker een goede eigenschap! Maar ik snap wel dat je liever gisteren dan vandaag rust en duidelijkheid wilt...
3 x
☮ ♡ ¯\_(ツ)_/¯ ♪♫

ReneeCross
Berichten: 110
Lid geworden op: 03 okt 2018, 09:45
Gender: Trans MtF
Locatie: 's-Hertogenbosch
Contacteer:

Re: Twijfelen.

Bericht door ReneeCross » 10 okt 2019, 10:03

Het is idd een kwestie van proberen en ervaren. En zoals gezegd uiteindelijk voel je welke wijze bij jou past, bij jouw gevoel. Niemand anders kan dat bepalen dan jij zelf. Ik voel me ook meer vrouw dan man, maar leef nog wel veelal als man. Ja ik wil graag anders, maar er zijn voor mij nog genoeg beren op de weg. Dus die momenten da tik mezelf kan ervaren zoals ik me voel zijn mijn geluksmomentjes. Neem je tijd en probeer dingen uit en zie waar je 'eindigt'. Heel veel succes lieverd.
0 x

Lokien
Berichten: 8
Lid geworden op: 22 aug 2019, 16:10
Gender: Vrouw
Locatie: Aalsmeer

Re: Twijfelen.

Bericht door Lokien » 10 okt 2019, 15:37

Ik heb uiteindelijk alleen getwijfeld over de mogelijke sociale gevolgen voor mijn gezin. Maar ik heb ook makkelijker praten dan de meesten denk ik.
Voor mij begon mijn transitie met een gesprek met mijn vrouw. Voor ons was altijd al duidelijk dat ik veel vrouwelijker ben dan zij, en zij weer veel mannelijker dan ik. Onze rollen in het gezin zijn daar ook altijd naar gevormd; zij klust terwijl ik kook, om het maar even heel kort door de bocht te zeggen. Zij is altijd biseksueel geweest, en heeft er geen probleem mee om met een vrouw intiem te zijn.
Daarna hebben we samen onze kindjes ingelicht, ook daar is vrijwel geen wrijving ontstaan. Onze dochter noemt me vanaf toen mama, onze zoon vindt dat wat lastiger, en ook dat is helemaal prima. Als ik mag zijn wie ik wil, dan mag hij dat ook.
Voor mij stond vanaf het begin vast dat dit proces voor mij zou eindigen in een geslachtsoperatie, en ik heb dan ook geprobeerd zo snel mogelijk door allerlei procedures heen te komen. Vanwege mijn leeftijd wilde ik niet jarenlang in transitie. Tevergeefs trouwens; de procedures van de VU zijn behoorlijk rigide.
Ik had nooit verwacht dat ik de moed zou hebben om het allemaal te doen, maar onderweg bleek ik toch sterker dan gedacht.
Maar ik had nooit mijn gezin op het spel willen zetten. Als zij tegen waren geweest, dan had de twijfel mij waarschijnlijk de rest van mijn leven parten gespeeld.

Oh nog een kleine edit. Het idee dat ik de rest van mijn leven twee keer per dag zou moeten dilateren is nog wel echt een dilemma geweest. Gelukkig is dat allemaal helemaal niet nodig (tenminste als je geen casual seks hebt).
3 x

ReneeCross
Berichten: 110
Lid geworden op: 03 okt 2018, 09:45
Gender: Trans MtF
Locatie: 's-Hertogenbosch
Contacteer:

Re: Twijfelen.

Bericht door ReneeCross » 10 okt 2019, 17:17

Altijd top idd als het zo kan gaan. Mijn brouw heeft helemaal niets met vrouwen dus dan ligt het wat lastiger. Maar voor alsnog proberen we er samen uit te komen.
2 x

Plaats reactie