Je eigen gender construeer je door herhaald gedrag

Pas ik nou in een hokje of niet?
Gebruikersavatar
Eva
Beheerder
Berichten: 5627
Lid geworden op: 25 mar 2012, 11:00
Gender: Vrouw
Locatie: Etten-Leur

Je eigen gender construeer je door herhaald gedrag

Bericht door Eva »

Het staat er echt. In een boek dat ene mevrouw Judith Butler schreef, in 1990.
Judith Butler werd bekend met haar gendertheorieën. In 1990 brak ze door met haar boek 'Gender Trouble', waarin ze het tot dan toe heersende beeld van sekse, gender en seksualiteit op zijn kop zette door deze te presenteren als iets wat je doet, in plaats van iets wat je bent. Je eigen gender construeer je volgens Butler door herhaald gedrag. Met haar kritiek op de conventionele gendernormen, kwam ze niet alleen op voor vrouwen, maar werd ze ook een belangrijke stem voor homoseksuelen, transgenders en anderen die niet voldoen aan de door haar aangekaarte heteronorm in de maatschappij.
Kweenie hoor...
(bron)
All great truths begin as blasphemies. (George Bernard Shaw)

Anon20190501
Berichten: 2212
Lid geworden op: 10 feb 2016, 22:37
Gender: Trans MtF

Re: Je eigen gender construeer je door herhaald gedrag

Bericht door Anon20190501 »

Ken haar niet, noch het boek. Maar ik geef mensen die buiten de doos durven denken graag een podium
"Indeed, organizing atheists has been compared to herding cats, because they tend to think independently and will not conform to authority." (Richard Dawkins, The God Delusion)

Gebruikersavatar
Jer158
Berichten: 1854
Lid geworden op: 29 mei 2016, 23:11
Gender: Trans FtM

Re: Je eigen gender construeer je door herhaald gedrag

Bericht door Jer158 »

Kritiek op de cishetnormativiteit is helemaal prima, maar de meeste transgender mensen natuurlijk worden "gewoon" gesocialiseerd als hun geboortegeslacht zonder dat ("gewenste") effect van zich identificeren met hun geboortegeslacht. Waarom blijven mensen last houden van genderdysforie als ze zich herhaaldelijk en langdurig aan passen aan hun geboortegeslacht?

Kan het artikel trouwens niet lezen omdat ik geen abonnee ben.
Hung her from the branches of a mango tree

Gebruikersavatar
Mr.X
Berichten: 886
Lid geworden op: 17 jun 2013, 15:08
Gender: Trans FtM

Re: Je eigen gender construeer je door herhaald gedrag

Bericht door Mr.X »

Herhaald gedrag? Hoe zit het dan met gevallen waarin ze hele jonge kinderen als het andere geslacht opvoeden, en die kinderen dan vroeg in de puberteit totaal zijn/willen leven als het geslacht waar ze mee geboren zijn? Neem als voorbeeld David Reimer. I know, is maar een voorbeeld case, maar zo zijn er meer cases.

Citizen Erased
Berichten: 315
Lid geworden op: 07 mar 2016, 14:19
Gender: Man

Re: Je eigen gender construeer je door herhaald gedrag

Bericht door Citizen Erased »

Ik las het vanmorgen in de krant en dacht er ook het mijne van. Het blijft interessant dat transgenders altijd maar op de proppen moeten komen met verklaringen omtrent hun genderidentiteit, enkel en alleen omdat het fysieke bewijs ontbreekt. Zou een cisgender echt veel verder komen dan hobby's, gevoel en gewoontes te beschrijven op het moment dat ze niet mogen verwijzen naar datgene wat tussen hun benen zit? En is je gedrag in dat kader dan niet altijd een uiting van wie je bent, in plaats van andersom?
Wildewoensdagmiddagvragen.

Deze info stond trouwens in een kader geplaatst, het hoofdartikel ging over 'homodiscriminatie'.

Gebruikersavatar
Dieuwertje
Berichten: 1102
Lid geworden op: 29 mei 2016, 09:00
Gender: Trans MtF
Locatie: Lelystad

Re: Je eigen gender construeer je door herhaald gedrag

Bericht door Dieuwertje »

Wat was precies het beeld van sekse, gender en seksualiteit in 1990? Ik was er wel in die tijd, maar kan mij echt niet meer (precies) herinneren hoe er tegen die zaken aangekeken werd. En wat het verschil was hoe er tegen aangekeken werd door de gemiddelde Nederlander en bijvoorbeeld de medische wereld die zich bezig hield met genderproblematiek.
Dat zou je toch moeten weten om te kunnen bepalen of haar ideeën een stap in de goede richt was of juist helemaal niet.

Wat ik wel weet is dat ik in die tijd vooral man probeerde te zijn. Ik neem dan aan dat ik dan herhaalde manlijk gedrag (hè bah :P ) vertoonde. Het heeft niet geholpen. Mijn gender identiteit bleef vrouw.

Gebruikersavatar
Eva
Beheerder
Berichten: 5627
Lid geworden op: 25 mar 2012, 11:00
Gender: Vrouw
Locatie: Etten-Leur

Re: Je eigen gender construeer je door herhaald gedrag

Bericht door Eva »

Citizen Erased schreef:... Deze info stond trouwens in een kader geplaatst, het hoofdartikel ging over 'homodiscriminatie'.
Sorry, dat kon ik niet zien via topics.nl. Maar de inhoud wordt 27 jaar na dato kennelijk nog steeds relevant geacht. Door misschien wel de beste krant van Nederland :?
All great truths begin as blasphemies. (George Bernard Shaw)

colorfulandfree
Berichten: 41
Lid geworden op: 14 feb 2017, 17:52
Gender: Trans MtF
Locatie: Het zonnige zuiden

Re: Je eigen gender construeer je door herhaald gedrag

Bericht door colorfulandfree »

Eva schreef:... door deze te presenteren als iets wat je doet, in plaats van iets wat je bent. Je eigen gender construeer je volgens Butler door herhaald gedrag.

Als je dat vanuit sociale psychologie, fysieke spiegels en sociale spiegeling bekijkt, klopt dat ook. Alleen de factor ¨(meer) vrouwelijke / mannelijke hersenontwikkeling¨ ontbreekt.

Niet voor niets dat tot op heden 8 op 10 kinderen bij ingang van de pubertijd ¨niet meer transgender is¨, komt omdat ze zich alsnog aan de norm willen comfirmeren en erbij willen horen en/of continue te horen hebben gekregen en zichzelf hebben verteld, ¨gewoon het geboortegeslacht te zijn¨

Gebruikersavatar
Isabelle
Berichten: 522
Lid geworden op: 19 jun 2016, 02:38
Gender: Vrouw
Locatie: Amsterdam

Re: Je eigen gender construeer je door herhaald gedrag

Bericht door Isabelle »

Ufff de krant leest een keer iets en zet iets neer zonder nuances -_-
De theorie van gender als construct en de ideeën van Judith Butler zijn zo slecht nog niet. Krijg er op mijn universiteit veel over te lezen. IK denk dat de verwarring ligt juist in de essentie van het woord transgender. Het betekent leven als het andere geslacht en klopt binnen de gender als construct theorie. Als je gender als een construct ziet en je gaat leven als man/vrouw/iets anders, dan bevestig je de theorie van gender als construct die gebasseerd is op de associaties die men heeft bij man/vrouw. Gender gaat in namelijk op wat men en jijzelf ziet als mannelijk of vrouwelijk.
Je gaat tot op een bepaalde hoogte dus ook leven naar wat je associeerd met mannelijk/vrouwelijk, want leven naar wat ECHT mannelijk/vrouwelijk is bestaat niet. Dit is geen concreet ding wat je kan doen: leven als man/vrouw omdat het niet echt bestaat, je kan het alleen zijn.
Biologie kent 2 geslachten en afwijkingen hiervan. De harde waarheid is namelijk dat er volgens medici iets mis is gegaan bij de ontwikkeling van een persoon wanneer deze transgender is. De hersenen die een ander geslacht kennen dan hoe het lichaam is ontwikkeld.

Transgender en dan meer de medische achtergrond ervan, zegt niet zo veel over gender, eerder over je beleving van geslacht. Aka transgender heeft minder te maken met de associaties bij geslacht en daarnaar gaan leven (gender), maar meer de innerlijke beleving van geslacht. Wordt misschien wat abstract nu.

Wanneer je jezelf ziet onder een naam als transgender, heeft de naam op zich (waar gender in voor komt) niets te maken met wat trans gender op medisch vlak betekent. Zeker ga je sociaal vaak leven als het gender van identificiatie en internaliseer je door herhaling , de houding, gebruiken, manier van praten die je ziet bij het gender waar je naar probeert te leven of het idee dat je hebt hoe het gender zou moeten/kunnen leven. De vraag die er meer gesteld moet worden bij transgender is denk ik, waar geslacht vandaan komt.

Er wordt je bij geboorte een geslacht toegewezen. Je wordt geforceerd het gender te leven welke bij jouw geslacht hoort. Op het moment dat je stress hebt over je lichaam en geest, een ander idee hebt over hoe het zou moeten zijn, dan zou je bij transgenders kunnen stellen dat er een medische dingetje aan de gang is in de hersenen. Het gaat hier dus niet perse meer over gender en trangender, maar meer over geslacht en transgender.

Precies wat Colourfull and free al zei : Hersenontwikkeling is key hier.
Wordt je geslacht bepaalde door je lichaam of hersenen ? Maakt een meer vrouwelijk brein iemand vrouwelijk of is het het lichaam ?
Gender binnen transgender staat hier los van. Transgender geeft meer het proces weer dan dat het inzichten bied in de biologische verschillen tussen de 2 geslachten man en vrouw. Als gender en transgender worden genoemd in een adem bedenk dat dat de naam transgender een proces beschrijving is en (zoals er al werd gezegd in het stuk over gender) niet ingaat op identiteit. Gender is geen identiteit, het is wat je doet.
Gender identiteit is de associaties die je over jezelf hebt, welke groep je jezelf indeeld. Je kent jezelf en de werking van je eigen hersenen niet dus een objectief idee van je identiteit over jezelf bestaat niet.

simpele google bied veel inzicht in gender : https://en.wikipedia.org/wiki/Social_co ... _of_gender

Renée
Berichten: 2107
Lid geworden op: 02 jul 2013, 16:51
Gender: Vrouw
Locatie: lemmer

Re: Je eigen gender construeer je door herhaald gedrag

Bericht door Renée »

Ik denk , ik besta en daar houd ik me maar aan vast

Objectiviteit bestaat immers niet , Nou dan doe ik het wel met waar ik me wel an vast kan houden
Zo kan ik tenminste verder met mijn leven
Overigens ben ik van mening dat Carthago moet worden verwoest.