Eerlijk gezegd is het hondsmoeilijk ja. Ik weet nu ineens waarom vervuilen zo makkelijk is: niet vervuilen is veel moeilijker.
Sinds ik mijn auto wegdeed een paar jaar terug, ging ik van 2.4 naar 1.7. Van daaruit ging ik naar 1.4 door minder vlees te gaan eten voornamelijk. Nu dus de laatste 0.4. Mijn vriend was laatst bij een presentatie waar ze lieten zien dat de meeste problemen met de te grote global footprints komen door spullen (productie, transport, afval, etc.). Ook bij mij bleek dat 1/4-1/3 van mijn footprint te zijn. In november begon ik met de laatste 0.4, op drie manieren.
De regel ´tweedehands, zelf maken, en als het echt niet anders kan nieuw kopen´, deed z´n intrede. Ik moet zeggen dat ik daar flink van schrok: wat kocht ik vroeger veel! Doordat tweedehands kopen en zelf maken veel meer moeite kost dan klikken en betalen met iDeal, weeg ik volgens mij nu beter af wat ik echt nodig heb. Als ik iets bedenk wat ik nodig heb, bv. een suikerstrooier (ik noem maar iets), zet ik het eerst op een lijstje in Google Keep, ook omdat ik het dan onthoud als ik in een kringloopwinkel ben. Dat lijstje werkt ook als overdenkingsmiddel. Ik zie weken later iets staan waarvan ik denk: waarom eigenlijk? Het helpt mij goed. Bijkomend voordeel is ook dat ik nu veel geld bespaar, waarvan ik weer meer biologische boodschappen kan doen of gewoon iets leuks of gebruiken voor beleggingen (hobby). Kleding koop ik ook alleen nog maar tweedehands (net nog een mooie trui voor 1 euro omdat er een bleekmiddelvlekje op zit, naai ik wel wat overheen ofzo), behalve ondergoed en sokken dan, waar wel weer biologische en betaalbare varianten van bestaan bij o.a. C&A.
Een tweede manier is minder douchen. Ik moet daar nog steeds heel erg aan wennen. Ik kocht een paar washandjes van biologisch katoen en doe nu vijf keer per week een kattenwasje bij de wastafel. Ik moet twee keer per week mijn haar kunnen wassen omdat ik lotion gebruik tegen eczeem, dus ik heb nog een excuus.
Derde manier is het kritisch bekijken van alle toilet- en schoonmaakartikelen en wasmiddel die ik gebruik, de non food boodschappen zeg maar. Dat is drastisch verminderd nu, en ik maak alles zelf uit Marseille-zeep, azijn, zout, baking soda, soda, kokosolie en etherische oliën. Het maken van dat soort spul is eigenlijk net koken, heb ik ontdekt, en ik vind het wel leuk om te doen. Het werkt ook gewoon supergoed en is zo gepiept, en het is nog minder milieubelastend dan dure ecologische varianten die te koop zijn.