Nieuwe chat! Zie dit topic.

#Nashville Manifest

Nieuwsberichten
Gebruikersavatar
Benjamin
Berichten: 1665
Lid geworden op: 28 nov 2017, 15:56
Gender: Non-binair
Locatie: O, o Den Haag

Re: #Nashville Manifest

Bericht door Benjamin »

Nashville-verklaring verraadt haar eigen principes
PETER-BEN SMIT, THEOLOOG, HOOGLERAAR IN UTRECHT EN AMSTERDAM

Bijbelgetrouw wil de Nashville-verklaring zijn. En terug naar het huwelijk zoals God het wil. Homoseksuelen, transgenders en seks buiten het huwelijk staan daarbij in het verdomhoekje. Letterlijk zelfs: genderideologie is volgens één van de initiatiefnemers net zoiets als nationaal-socialisme. Een pikante vergelijking: het nazi-regime vervolgde homoseksuelen. Bij alle woede, pijn en protest die de verklaring veroorzaakt, hoort ook een nuchtere vaststelling: met de Bijbel heeft deze verklaring niets van doen. Wie op deze manier 'bijbelgetrouw' wil zijn, verraadt daarmee nu precies de Bijbel zelf. Het kan stukken beter. De theologie laat dat eenvoudig zien.

Goed protestants beroept de Nashvilleverklaring zich op de Schrift. De logica is: het staat in de Bijbel, dus is het waar en de mens heeft het te gehoorzamen. Dat klinkt mooi. Alleen verstopt de verklaring wel dat ze een heel duidelijke keuze maken uit Bijbelse teksten om precies daar uit te komen waar de auteurs ervan willen. Met een voorbeeld: tegenover het verhaal van Adam en Eva's paradijselijke 'modelhuwelijk' staat een figuur als Abraham met zijn meerdere vrouwen, of zijn kleinzoon Jakob die er twee had, net zoals heel veel andere goed Bijbelse mannen. In het 'Oude Testament' is het monogame burgerlijke huwelijk helemaal de norm niet. De mormonen zagen dat zo slecht nog niet: polygamie, dát is pas bijbelgetrouw. Natuurlijk, dat is uiteindelijk wel veranderd, maar vooral onder druk van maatschappelijke idealen in de bredere Grieks-Romeinse wereld. Dat lijkt wel wat op de invloed van kritische gendertheorie van nu, alleen is het kerkelijke leer geworden.

Het voorbeeld van polygamie brengt je meteen bij het tweede probleem dat de verklaring verstopt. Verantwoord bijbelgebruik is meer dan een simpel 'copy-and-paste'. Net zoals je Plato niet zomaar kunt overnemen in de huidige filosofie, kan je dat ook niet zomaar doen met de Bijbel in de theologie. De Bijbel bevat teksten van een paar duizend jaar oud, daar moet je rekening mee houden. Doe je dat niet, dan bega je een wetenschappelijke doodzonde door te doen of de wereld van nu die van 2500 jaar geleden is. Neem nou een 'anti-homoverhaal' bij uitstek, het verhaal over 'Sodom en Gomorra'. In het kort: twee mannen komen op bezoek bij Abrahams neefje Lot in de stad Sodom. De mannen van deze stad proberen ze vervolgens te verkrachten (Genesis 19). Daar staat natuurlijk goddelijke straf op: de stad wordt in puin gelegd. Duidelijk, zou je zeggen: homoseksualiteit ('sodomie') is zondig, stenigen die mensen. Onzin, weet de bijbelwetenschapper. Het verhaal gaat over geweld tegen vreemdelingen, met verkrachting als wapen - zoals dat vandaag ook voorkomt in oorlogen. Met homoseksualiteit heeft het niets te maken. Met de Bijbel serieus nemen wel. De boodschap is dan: 'vreemdeling' of 'vreemd' is iemand alleen in menselijke ogen, niet in die van God. Of nu buitenlander, lhbtqi+'er, ongelovige of, ook, conservatieve christen.

Kortom: de Nashville-verklaring verraadt haar eigen principes. Dat is erg voor de mensen die erachter staan, het is erg voor de mensen die de verklaring aanvalt, en het is erg voor iedereen: het verspert de toegang tot de Bijbel zoals die eigenlijk is. Kritische theologie helpt zulke missers voorkomen. Dat is van belang omdat juist die verschrikkelijke Schrift, dat boek uit het stenen tijdperk, een spiegel biedt voor vragen van nu. Neem het kerkasiel in Den Haag dat het Nederlandse migratiebeleid aan de kaak stelt. Het zou zomaar geïnspireerd kunnen zijn door het verhaal over Sodom en het goddelijk verbod op de verkrachting van de vreemdeling, die vanuit de Bijbelse God gezien geen vreemde, maar naaste is. Dát is pas bijbelgetrouw.

(Trouw)
Groetjes,

Ben

- Wil genderprettig leren te zijn. -
Gebruikersavatar
Benjamin
Berichten: 1665
Lid geworden op: 28 nov 2017, 15:56
Gender: Non-binair
Locatie: O, o Den Haag

Re: #Nashville Manifest

Bericht door Benjamin »

Groetjes,

Ben

- Wil genderprettig leren te zijn. -
Anon20210626
Berichten: 2285
Lid geworden op: 02 jul 2013, 16:51
Gender: ———

Re: #Nashville Manifest

Bericht door Anon20210626 »

pagina bestaat niet?
Overigens ben ik van mening dat Carthago moet worden verwoest.
Gebruikersavatar
Marica
Berichten: 2917
Lid geworden op: 31 mei 2018, 15:57
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: Woubrugge

Re: #Nashville Manifest

Bericht door Marica »

Zaterdag stond dit de Telegraaf van een lezer die wat te zeggen had over dat Nashville gedoe.

Afbeelding

Beste,

Als ik niet te koop kan lopen als mijzelf stuurt u mij eigenlijk weer de kast in. Dat kan uw bedoeling toch niet zijn?
ImageJeg er Marica, jeg er en Lastebilsjåfør og Norge gal :)
Gebruikersavatar
Eveliene
Berichten: 612
Lid geworden op: 10 jul 2013, 15:01
Gender: Trans MtF
Locatie: Almere

Re: #Nashville Manifest

Bericht door Eveliene »

Hij heeft het over seksuele geaardheid, dat heeft niks met genderdysforie te maken. Die fout maken veel onwetenden (briefschrijver).
Gebruikersavatar
Marica
Berichten: 2917
Lid geworden op: 31 mei 2018, 15:57
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: Woubrugge

Re: #Nashville Manifest

Bericht door Marica »

Eveliene schreef: 13 jan 2019, 10:43 Hij heeft het over seksuele geaardheid, dat heeft niks met genderdysforie te maken. Die fout maken veel onwetenden (briefschrijver).
Het is een zij :)
Prima, maar als ik met mijn vrouw gearmd over straat loop of haar in het openbaar een zoen geef is dat voor velen een lesbische uiting. En daarmee zou ik niet te koop mogen lopen.

Ik snap de gedachtengang wel, maar ik krijg er een rot gevoel bij.
ImageJeg er Marica, jeg er en Lastebilsjåfør og Norge gal :)
stella
Berichten: 172
Lid geworden op: 17 jul 2017, 09:50
Gender: Vrouw
Locatie: Tilburg

Re: #Nashville Manifest

Bericht door stella »

Marica schreef: 13 jan 2019, 11:40 Prima, maar als ik met mijn vrouw gearmd over straat loop of haar in het openbaar een zoen geef is dat voor velen een lesbische uiting. En daarmee zou ik niet te koop mogen lopen.
Als het letterlijk leest heeft de schrijver hetzelfde probleem als een man en vrouw op straat kussen, want dat is een heteroseksuele uiting. Sommige mensen hebben gewoon nog niet door dat het tonen van affectie op straat niemand kwaad doet.
Gebruikersavatar
Simão
Berichten: 865
Lid geworden op: 07 aug 2013, 09:26
Gender: Transgender
Locatie: Alentejo, Portugal

Re: #Nashville Manifest

Bericht door Simão »

Marica schreef: 13 jan 2019, 08:11
Beste,

Als ik niet te koop kan lopen als mijzelf stuurt u mij eigenlijk weer de kast in. Dat kan uw bedoeling toch niet zijn?
Er is een verschil in (jezelf) zijn en er mee te koop lopen.
Mijn zus heeft bv niks tegen homosexuelen, maar wel tegen uitspattingen als de gay pride en zoenende mensen op straat (ook heteros). Voor haar is sexualiteit iets voor in huis en je hoeft van haar aan iemand die boodschappen gaat doen niet te zien dat hij homo is door een blote reet te tonen, en op elke hoek van de straat te roepen dat hij homo is, om maar wat te noemen. Ze is absoluut voor voorlichting, maar tegen protest acties die gepaard gaan met geschreeuw en geweld of sexueel gericht blootgaan. Je kunt acceptatie nu eenmaal niet opdringen aan mensen op die manier.
Persoonlijk heb ik minder moeite met het "te koop lopen met" en met bloot, maar door discussies met haar kan ik de conservatieve kant beter begrijpen.

Ik zou willen dat men een voorbeeld nam aan Zweden. Het is in zijn geheel meer genderneutraal en er is sexuele opvoeding vanaf een jonge leeftijd die homosexualiteit en transgender issues meeneemt, je ziet op TV gewoon van alles voorbij komen, en daardoor is er een algehele andere (opener)mentaliteit.
Die mentaliteit kun je niet afdwingen door te gillen "jullie moeten ons accepteren" want het "moeten" zorgt juist dat mensen met de kont tegen de krib gaan. We willen het namelijk zelf wel uitmaken wat we okee vinden en niet.
En wát we okee vinden wordt gevormd door thuis, school en media. Zo was vroeger alles doorspekt met geloof en was dat dus normaal.
Ik zie dat hier in Portugal nog. Het is ook nog normaal om Kardinalen bij vraagstukken te roepen om hun mening te geven in de kranten en op TV, maar desondanks gaat de vooruitgang gewoon door en loopt men op sommige punten zelfs voorop betreffende LGBT+ issues, zoals niet opereren aan intersex babies en je geslacht wettelijk kunnen veranderen zonder briefje van een arts.
Een en ander kan dus gewoon samen gaan en de kerk heeft in elk geval niet het laatste woord.

We hoeven natuurlijk niet willoos toe te staan dat individuen worden gekwetst of vermoord of dat instituten/voorgangers gaan roepen dat het okee is om dat te doen. Dat moet ten aller tijde gestopt worden, maar in die zin staat de wet gewoon achter ons en een geloof mag nooit boven de wet staan. Dat geldt zelfs voor de Islam, staat ook in de Koran, al zijn er mensen die willen dat de sharia wet geldt.
"We vinden steun bij de mensen die het met ons eens zijn, en groei bij de mensen die het met ons oneens zijn" Frank A.Clark
Anon20190501
Berichten: 2212
Lid geworden op: 10 feb 2016, 22:37
Gender: Trans MtF

Re: #Nashville Manifest

Bericht door Anon20190501 »

Simão schreef: 13 jan 2019, 11:53 uitspattingen als de gay pride en zoenende mensen op straat (
Sinds wanneer zijn gay prides en zoenende mensen uitspattingen?
"Indeed, organizing atheists has been compared to herding cats, because they tend to think independently and will not conform to authority." (Richard Dawkins, The God Delusion)
Anon20210626
Berichten: 2285
Lid geworden op: 02 jul 2013, 16:51
Gender: ———

Re: #Nashville Manifest

Bericht door Anon20210626 »

iets uit de context gehaald citaat

Het was namelijk in de ogen van Simao's conservatieve zus zo dat dat uitspattingen zouden zijn , een hele persoonlijke mening dus .
Overigens ben ik van mening dat Carthago moet worden verwoest.