Pride in Brussel lokt tot nu toe 100.000 mensen, ook premier De Croo aanwezig

Nieuwsberichten
Gebruikersavatar
Dawn
Berichten: 497
Lid geworden op: 15 apr 2023, 12:49
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: Zij/haar
Locatie: Noord-Holland

Pride in Brussel lokt tot nu toe 100.000 mensen, ook premier De Croo aanwezig

Bericht door Dawn »

Pride in Brussel lokt tot nu toe 100.000 mensen, ook premier De Croo aanwezig

VRT 20 mei 2023 13:44

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/05/20 ... r-brussel/

Vandaag trekt de Pride door Brussel, de jaarlijkse parade waarmee de holebi- en transgemeenschap aandacht vraagt voor haar rechten. De Pride staat dit jaar in het teken van "Protect the protest", het recht om wereldwijd te blijven opkomen voor de rechten van mensen van alle seksuele en gendervoorkeuren. Voor het eerst nemen ook militairen in uniform deel. De organisatie verwacht zo'n 150.000 deelnemers. De politie spreekt van 100.000 aanwezigen.

De Belgian & European Pride, kortweg de Brussels Pride, is het sluitstuk van de Pride Week in ons land, waarin de rechten van LGBTQIA+-personen centraal staan. Niet toevallig valt Pride Week rond 17 mei, de internationale dag tegen holebifobie, transfobie en interseksefobie.

Het thema van de Brussels Pride dit jaar is "Protect the protest", een slogan die de organisatie overgenomen heeft van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. "We willen solidair zijn met de wereldwijde LGBTQIA+-gemeenschap, omdat het niet in elk land evident is om op te komen en te demonstreren voor je rechten", zegt Eef Heyligen van co-organisator Cavaria. "In sommige landen wordt protest actief de kop ingedrukt."

"Ook in België zien we dat dat niet altijd zo evident is, dat de tegenbeweging meer aandacht krijgt. Dus het is een oproep om ook in België waakzaam te zijn voor het recht om op te komen voor LGBTQIA+-rechten."