Zit homohaat in de lift? "Autocraten hebben altijd zondebok gezocht, vandaag is dat LGBTQIA+"

Nieuwsberichten
Gebruikersavatar
Dawn
Berichten: 497
Lid geworden op: 15 apr 2023, 12:49
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: Zij/haar
Locatie: Noord-Holland

Zit homohaat in de lift? "Autocraten hebben altijd zondebok gezocht, vandaag is dat LGBTQIA+"

Bericht door Dawn »

Zit homohaat in de lift? "Autocraten hebben altijd zondebok gezocht, vandaag is dat LGBTQIA+"

VRT nieuws 1 dec 2023

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/01 ... morechten/

Politiek en juridisch nemen steeds meer autocratische landen maatregelen die rechten van de LGBTQIA+-beweging inperken of afnemen. Nochtans neemt de bevolking vaak een tolerante houding aan. Dat zegt Rémy Bonny, directeur van belangenvereniging Forbidden Colours, die stelt dat homohaat in de lift zit door een wereldwijde antilobby.

Het Hooggerechtshof in Rusland dat instemt met een nieuwe wet die de LGBTQIA+-beweging als "extremistische organisatie" bestempelt, Italië, Hongarije en Polen die de LGBTQIA+-rechten terugschroeven: maatregelen en wetten die de rechten van de queergemeenschap inperken of zelfs afnemen, lijken schering en inslag.

Volgens directeur Rémy Bonny van belangenorganisatie Forbidden Colours gaat de wereld effectief achteruit. Toch is het niet alleen kommer en kwel, vindt hij. "Op vlak van tolerantie zien we nog altijd een vooruitgang, ook in landen waar holebirechten worden teruggeschroefd. Politiek gezien zien we steeds vaker stappen achteruit."

Zondebok van autocraten
Bonny ziet daarvoor één duidelijke reden. "Historisch gezien heeft elke autocraat een zondebok aangeduid telkens de wereld wat democratischer werd. Voor de autocraten van vandaag is die zondebok helaas de LGBTQIA+-gemeenschap."

Volgens Bonny is sprake van "een sterke internationale anti-LGBTQIA+-lobby" gefinancierd door machtige figuren en instanties, zoals bijvoorbeeld de Russisch-orthodoxe kerk, de Russische inlichtingendiensten of Amerikaanse evangelisten die dicht bij de voormalige president van de VS Donald Trump staan.

"Zij willen graag terug naar een maatschappij waarin de man de plak zwaait en mensenrechten en democratie niet meer aan de orde zijn."

Publieke opinie
Die visie van die anti-lobby wordt volgens Bonny niet breed gedragen in de samenleving. "Bij opiniepeilingen merken we dat een grote meerderheid van de bevolking voor het homohuwelijk is."

"En toch zijn er politieke partijen, zoals bij ons Vlaams Belang, die de LGBTQIA+-beweging aanvallen. Dat vertrekt niet vanuit een vraag in de samenleving, maar vanuit die internationale antilobby, die deels ingeschreven is in het geopolitieke spel."