Zorgverzekeraars om: borstreconstructies vergoed zonder naaktfoto's

Nieuwsberichten
Gebruikersavatar
Dawn
Berichten: 497
Lid geworden op: 15 apr 2023, 12:49
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: Zij/haar
Locatie: Noord-Holland

Zorgverzekeraars om: borstreconstructies vergoed zonder naaktfoto's

Bericht door Dawn »

https://nos.nl/artikel/2508669-zorgverz ... aaktfoto-s

Zou het vertrouwen op de mening van de deskundige behandelaar doorgetrokken kunnen worden voor bv Epilatie?

Zorgverzekeraars gaan een deel van de vervolgoperaties na borstreconstructies vanwege borstkanker standaard vergoeden. Dat heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bekendgemaakt na berichtgeving van de NOS over het vragen om naaktfoto's aan borstkankerpatiënten. Ook bleken de verzekeraars niet altijd even zorgvuldig om te springen met de borstenfoto's.

ZN-directeur Petra Holst schrijft in reactie op de onthulde misstanden dat ze het betreurt dat de aanvragen voor vervolgoperaties "bij sommige vrouwen tot ongewenste situaties heeft geleid en daarmee het vertrouwen hebben geschaad". Foto's zijn met onmiddellijke ingang niet meer nodig.

Minister Dijkstra voor Medische Zorg is tevreden over de stap van de zorgverzekeraars en vindt de verhalen van de vrouwen "uiterst schrijnend". Wel benadrukt ze dat zorgverzekeraars moeten zorgen dat de zorgkosten niet te hoog oplopen en dat misschien een dokter wel gegevens doorgeeft aan een zorgverzekeraars. "Ik vind het zeer verwerpelijk dat patiënten foto's moeten opsturen", stelt de minister in de Tweede Kamer.

Edin Hajder van de Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgen (NVPC) noemt het besluit om een deel van de vervolgoperaties standaard te gaan vergoeden een "enorme stap in de goede richting". "Wij zijn blij voor vrouwen dat ze niet in onnodige onzekerheid zitten. En dat er geen naaktfoto's meer opgestuurd hoeven worden. De beoordeling ligt terecht weer in handen van de plastisch chirurg."