Recepten

Voor alle leuke en minder serieuze zaken in het leven!
Gebruikersavatar
Eva
Beheerder
Berichten: 6449
Lid geworden op: 25 mar 2012, 11:00
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: Etten-Leur

Re: Recepten

Bericht door Eva »

Herinnert iemand zich nog de rollade uit de jaren 50? Hieronder een recept.

Benodigdheden:
1 1/2 pond runderlappen of karbouwenlappen
3 theelepels zout
3 theelepels fijne notemuskaat
3 theelepels gruis van kruidnagels
1 volle theelepel peper
2 lepels fijngehakte peterselie
2 lepels fijngehakte selderie
2 lepels fijngehakte rosemarijn
1 kopje fijngestampte beschuit
1 kop bouillon
1 á 2 lepelt kétjap
1 lepel djeroek-water
boter of varkensvet

Bereiding:
De lappen worden eerst met peper en zout ingewreven; de kruiden mengt men met de peterselie, selderie, rosemarijn en de helft van het beschuitkruim en vult hiermee de lappen op; bind deze lappen dicht (net als z.g. "blinde vinken"), braad ze in boter bijna bruin, doe er de kétjap en den bouillon bij en dáárna het djoeroek-water. Laat dit samen gaar smoren en bind de jus met beschuitkruim.

Toelichting:
Karbouwenvleesch is in onze contreien slecht verkrijgbaar. Rundvlees wel. Probeer je slager er toe te bewegen echt dunne lapjes voor je te snijden of doe zelf je best met een echt scherp mes.
De hoeveelheid zout is misschien wel wat hoog, maar het recept stamt uit het einde van de 19e eeuw, toen koelkasten nog minder gebruikelijk waren.
Djeroek is is een soort limoen. Je kunt het in toko's vaak wel vinden Het is redelijk te vervangen door limoensap of desnoods citroensap.

Met dank aan mevr. J.M.J, Catenius-Van der Meijden
All great truths begin as blasphemies. (George Bernard Shaw)
La-Clau
Berichten: 284
Lid geworden op: 25 mar 2012, 18:47
Gender: Transgender
Locatie: Haarlemmermeer

Het recept van de week:

Bericht door La-Clau »

Eend met Whisky

Voor 6 personen:

Ingrediënten:
* een eend van ongeveer 5 kilo
* peper en zout
* twee grote flessen Schotse whisky
* spekreepjes
* een fles olijfolie

Bereiding:
De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout. De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden. Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky. De whisky opdrinken geduredne het voorverwarmen van de oven. De eend op een vuurvast schotel leggen en een tweede glas whisky inschenken.

Het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven zetten. Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 glaven vubben met whisky.
De glaven opdlinken en de scherven van et eelste glav oplaapen.
Nog en nalff glav insjenke en opdlinke.
Na en njalff uul de hoven opedoen om deend te sjekkn.
Blantwondezalf in de padkamer ganaale en op de povekant van de linkerand toen.
Donove hen sgop geve.
Twee glave whisiinsjenke en tmiddelste glaf leegdwinke.
Do nove opedoen naadatted eerste glaf leeggis en de sjotel vastpakke.
De blantwondezalf op de binnekant van de regtehantoen en deent oprape.
Deent nog is oprape en met nen nantdoek de bwantwondesalv van deent vege.
Ze hande ontvette met visky en tupe ssalf veeroprape.
Tkapotte glaazopvege endeent terug in dehove doen.
Deheent oprape en dove eerst opedoen.

De twwwiede vles biski pedoen en overeindzette.
Opstaan van de vjoer ent vetssspek ondrde kast vege.
Nog is opstaan van de vjoer en tocj ma blijve zitte.
Ze bles op de grondzette.
Utde bles drinke wande glave sijn opof kabot.
Denove aftette, dooge sluite en omvalle.

De volgende dag de eend aansnijden met het zilveren feestbestek en degusteren met citroen en mayonaise. De hele rest van deze dag de rotzooi in de keuken opruimen en de muren en het plafond schoonmaken. De glasscherven en de lege flessen naar de glasbak brengen en op de terugweg Paracetamol en maagzout kopen.
If only I could find a way, I'd feel like I'm the one you believe I am
But it gets harder every day for me, to hide behind this dream you see: Someone I'll never be
Gebruikersavatar
Eva
Beheerder
Berichten: 6449
Lid geworden op: 25 mar 2012, 11:00
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: Etten-Leur

Re: Recepten

Bericht door Eva »

Heisgoed!
All great truths begin as blasphemies. (George Bernard Shaw)
Gebruikersavatar
Arike
Berichten: 3245
Lid geworden op: 25 mar 2012, 12:11
Gender: Vrouw
Locatie: Gelderland

Re: Recepten

Bericht door Arike »

Wat een heerlijk recept :-P

Btw zijn er ook YouTubejes van? ;)
"You try to forget but it's impossible
That song stays in your head and it's unbearable
It says remember who you are remember what you want"
La-Clau
Berichten: 284
Lid geworden op: 25 mar 2012, 18:47
Gender: Transgender
Locatie: Haarlemmermeer

Het verlate recept van de week

Bericht door La-Clau »

Deze week maar weer een "gewoon" recept. In hoeverre dit recept gewoon is is nog maar de vraag want het is een keuzerecept. Eigenlijk te maken met wat je toch in huis hebt, of waar je zin in hebt. Een aantal dingen zijn essentieel, enkele dingen zijn keuze-opties, en dan zijn er nog wat optionele ingredienten, die je er al dan niet in doet. Zo smaakt ie iedere keer weer anders. Succes er mee dus.



Clau's green curry
Het recept is wederom voor 2 flinke eters.

Ingredienten
400 Gram Vlees, gevogelte, schaaldieren, of een combinatie hiervan. Het kan dus met 400 gram kip, maar ook met 250 gram kip, 100 gram mosselen en 50 gram garnalen, 300 gram pangasius en 100 gram garnalen, of met 400 gram varkensvlees, en bedenk zelf maar wat er verder allemaal nog zou kunnen
2 bouillonblokjes, aangepast aan het vlees, dus bij kip gebruik je kippebouillon, Bij vis en schaaldieren visbouillon enzovoort etcetera.
1 grote of 2 middelmatige uien
4-6 teentjes knoflook
Pepertjes naar behoefte, ligt er aan hoe pittig je wilt dat hij wordt. Ik kies doorgaans voor 2-3 chilipepers of 1-2 Habanero's
250 gram diepvriesspinazie
1 blikje kokosmelk
Olijfolie
Uit de kruidenkast: Paprikapoeder, Kurkuma, Koriander, Cayennepeper

Optionele Ingredienten
150 gram champignons of oesterzwammen
1 klein blikje doperwtjes (extra fijn)
1 groene of gele paprika
2-3 zoete groene pepertjes uit de Turkse supermarkt

Voorbereiding (uiteraard ook ongeveer, het is geen exacte wetenschap)
Snipper de ui, de knoflook en de pepertjes
Snijd vlees of vis in middelfijne blokjes of stukjes (uiteraard alleen indien nodig, garnalen en mosselen hoeven niet gesneden)
Van de optionele ingredienten: Snijd paddestoelen in plakjes, paprika en/of groene pepertjes in stukjes.

We gaan koken!
Los de bouillonblokjes op in minimaal een liter water......meer mag........minder niet
Giet een flinke scheut olijfolie in een wok of grote hapjespan, en bak hierin het vlees samen met de ui, knoflook, pepertjer, een flinke scheut kurkuma en cayennepeper totdat het lekker begint te kleuren.
Voeg vervolgens de kokende bouillon en eventueel de paprika of groene pepertjes toe, en laat lekker een kwartiertje tot een half uur doorprutten.
Voeg vervolgens de (nog bevroren) diepvriesspinazie toe en eventueel de doperwtjes en paddestoelen en roer even flink tot de spinazie redelijk ontdooid is.
Wacht tot het geheel weer pruttelt, roer nog eens, en loop vervolgens weg om iets anders te gaan doen of iets lekkers te gaan drinken.
Laat onder af en toe even roeren, het geheel zo'n 30-45 minuten pruttelen en voeg de kokosmelk en koriander toe. (Let er op dat het niet al teveel inkookt, voeg desnoods extra water toe)
Loop nogmaals weg, en dek bijvoorbeeld de tafel, want het mag nog een half uurtje staan pruttelen. (Blijf wel opletten dat niet alle vocht verkookt)
De curry is klaar als het meeste vocht is ingekookt, het zeg maar de structuur krijgt van erwtensoep van een dag oud.
Maak er rijst of eiermie bij volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Opeten
Verplaats rijst of mie en curry naar de tafel en smullen maar.
Zo zie je maar, koken hoeft niet moeilijk te zijn, het vereist alleen enige fantasie!

Claudia
If only I could find a way, I'd feel like I'm the one you believe I am
But it gets harder every day for me, to hide behind this dream you see: Someone I'll never be