Geslachtswijziging en deskundigenverklaring

Naamswijziging, verzekeringen en zo voort
Frederique87
Berichten: 5
Lid geworden op: 16 sep 2022, 12:14
Gender: Trans MtF
Voornaamwoorden: zij/haar

Geslachtswijziging en deskundigenverklaring

Bericht door Frederique87 »

Hallo allen!

Ik heb geprobeerd om een antwoord online en in het forum te vinden, maar het is mij niet gelukt. Ik ben sinds vorig jaar begonnen aan mijn transitie met genderGP. Ik ben hier zeer tevreden over. In de tussentijd sta ik al ingeschreven op de Amsterdam UMC. Het is nu een jaar geweest maar die wachttijden lijken mij niet korter te worden, laatste ik lees is dat ze aanvragen van juli 2020 aan het verwerken zijn. Met genderGP moet ik alles zelf betalen, maar goed, beter dan jarenlang wachten tot iemand vastlegt wat ik al jaren weet. Echter, ik begin nu wat problemen te merken doordat mijn documenten niet aangepast zijn. Niet zoveel binnen Nederland, maar wel als ik in naar buitenland moet. Bijvoorbeeld, over 3 weken ga ik naar Italië met de auto. Ik ben daar in het verleden meerdere keer gestopt door de lokale politie voor een rijbewijs check. Dit was voor mijn transitie. Op mijn rijbewijs staat nu nog mijn oude foto en naam. Op mijn paspoort is mijn geslacht nog man. Ik vrees dat dit een probleem kan zijn en ik voel me hierdoor onveilig.

Mijn vraag is dus: klopt het dat ik nog jaren moet wachten voordat ik mijn geslacht kan laten aanpassen? Zit ik echt vast aan die wachttijden?

Alvast bedankt :-)

Frédérique
Gebruikersavatar
Annabel
Berichten: 476
Lid geworden op: 08 dec 2020, 23:52
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: Den Haag

Re: Geslachtswijziging en deskundigenverklaring

Bericht door Annabel »

Frederique87 schreef: 08 jul 2023, 14:04 Mijn vraag is dus: klopt het dat ik nog jaren moet wachten voordat ik mijn geslacht kan laten aanpassen? Zit ik echt vast aan die wachttijden?
Nee gelukkig niet; de juridische geslachtswijziging is geregeld in het Burgerlijk Wetboek (Artikel 28a Burgerlijk Wetboek Boek 1) en heeft dus niks met je medische transitie te maken.
Je hebt wel een deskundigenverklaring nodig, en die is dan weer te halen bij deze mensen genoemd 'deskundige transgenders'.

Effectief heb je drie makkelijke keuzes:
https://www.amc.nl/web/specialismen/gen ... slacht.htm
https://genderclinic.nl/mental-health/d ... erklaring/
https://psytrans.nl

Het kost alleen wel wat geld op deze manier, reken op zeker zo'n 300 Euro in totaal.

Succes!!

EDIT: Deze link geeft info waar je misschien voor je vakantie nog iets aan hebt: de TNN genderidentiteitskaart