Nieuwe chat! Zie dit topic.

MtF en FtM werk

"Transgerelateerde" issues in werk, studie, uitgaan, en zo voort
Gebruikersavatar
Sara
Berichten: 389
Lid geworden op: 16 okt 2014, 21:11
Gender: Non-binair
Locatie: Zevenaar

Re: MtF en FtM werk

Bericht door Sara »

Interessante vraag!

Het roept bij mij ook de vraag op of bepaalde interesses of vaardigheden die vaak worden toegeschreven aan een geslacht en meespelen bij je loopbaan misschien toch het resultaat van 'nurture' zijn, zoals het zogenaamde ruimtelijke inzicht bij mannen. Ondanks de stellige overtuiging van sommige transgenders dat ze altijd hun wensgeslacht zijn 'geweest', denk ik toch dat velen binnen hun geboortegeslacht opgroeien en op die manier worden opgevoed en geconditioneerd. Daarnaast zal men misschien ook proberen te voldoen aan de verwachtingen die horen bij de specifieke genderrol, ook al voel je je er niet (meer) in thuis.

Ik werk in de museumwereld en als ik het CBS moet geloven, zijn vrouwen daar in de meerderheid (en dat bevestigt mijn directe werkomgeving ook wel). Ik doe zelf collectie-informatiebeheer waarbij in mijn ervaring (ondanks het ICT-aspect) er nog steeds een goede verdeling is tussen mannen en vrouwen. Wat denk ik meespeelt, is dat veel informatiespecialisten in de museumwereld niet per se vanuit een ICT-achtergrond of -opleiding in dat vakgebied terecht komen. Ik heb Cultureel Erfgoed gestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en mannen waren daar in de minderheid. Het is dus zeker niet ondenkbaar dat ik als cisvrouw in hetzelfde vakgebied terecht zou zijn gekomen. Ik denk ook juist dat mijn opvoeding een rol heeft gespeeld bij mijn keuzes: veel museumbezoekjes, aandacht voor kunst, cultuur, historie, etc. Dat aspect van mijn opvoeding staat helemaal los van mijn geslacht.
Anon20190501
Berichten: 2212
Lid geworden op: 10 feb 2016, 22:37
Gender: Trans MtF

Re: MtF en FtM werk

Bericht door Anon20190501 »

Transvrouwen zijn gewoonweg verder geëmancipeerd dan cisvrouwen. :-)
"Indeed, organizing atheists has been compared to herding cats, because they tend to think independently and will not conform to authority." (Richard Dawkins, The God Delusion)
Gebruikersavatar
Benjamin
Berichten: 1665
Lid geworden op: 28 nov 2017, 15:56
Gender: Non-binair
Locatie: O, o Den Haag

Re: MtF en FtM werk

Bericht door Benjamin »

Sigrid schreef: 13 mei 2018, 14:32 Transvrouwen zijn gewoonweg verder geëmancipeerd dan cisvrouwen. :-)
Precies.

Groetjes,

Ben

- Wil genderprettig leren te zijn. -
Anon20190516
Berichten: 1463
Lid geworden op: 17 nov 2014, 21:33
Gender: Vrouw

Re: MtF en FtM werk

Bericht door Anon20190516 »

Ik heb destijds een opleiding brood/banket gedaan. Overigens deden toen nog twee andere meisjes in mijn jaar deze opleiding. Ik heb onder andere in een koekjes fabriek en groenten snijbedrijf gewerkt en ben nu al 18 jaar werkzaam in een bedrijf waar ze sausjes maken,tot 1,5 jaar geleden produktiewerk en de laatste 1,5 jaar reinig ik snachts samen met een vriendelijke mijnheer de fabriek,zodat de collega’s smorgens weer in een frisse fabriek kunnen starten. Dus....tja redelijk gender neutraal(hoewel heeeel vroegah banketbakker een mannelijk beroep was)als ik gewoon als meisje was opgevoed,dan had ik denk ik wel een vrouwelijker beroep gekozen,als(show)danseres,balletdanseres of yoga instructrice,in theorie zou dat nog steeds kunnen natuurlijk,maar ik heb mijn lichaam al die jaren zo verwaarloosd en wilde niet aan sport doen,omdat ik een hekel aan mezelf had en het mij niet boeide(misschien ook onbewust,zodat ik geen brede kleerkast zou worden)resultaat is dat ik nu ruim 2 jaar aan yoga doe(minus 3 maanden,aanloop naar srs en herstel erna)en ik maar heeeel langzaam ietsje soepeler word,ook niet alle gewrichten werken meer helemaal lekker meer mee,mogelijk toch wat aangetast door reuma.qua leeftijd,stap je op je 49e ook niet zo makkelijk meer over qua werk(en moet ook nog mijn diploma’s aan laten passen bij duo,anders zou ik op diploma’s van een niet bestaand persoon solliciteren)yoga juf worden is niet echt een leeftijd aan gebonden en ik ken er een paar die op latere leeftijd zijn begonnen. Wel moet je een opleiding van een paar jaar doen en is het verstandig steeds bij te leren.om die reden ben ik nu wel zoveel mogelijk bezig om lessen te volgen,als mogelijk is met mijn werktijden,zodat ik in elk geval een klein beetje geloofwaardig aan zo’n opleiding zou kunnen beginnen(kan nog wel twee jaar duren)het is wel echt een passie van mij en zou mij gelukkig maken om anderen deze passie over te brengen....
🙂
Offline
Gebruikersavatar
Emma
Beheerder
Berichten: 8004
Lid geworden op: 13 aug 2013, 01:43
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: Zij/haar
Locatie: Etten-Leur

Re: MtF en FtM werk

Bericht door Emma »

Ik hoef maar naar mijn dochters te kijken om een sterk vermoeden van ‘nurture’ te krijgen... de oudste werkt dan wel voor een zorginstelling, maar op de financiële administratie. Als het maar met cijfertjes is vindt ze het best. De jongste heb ik het al over gehad. :)
Nothing you can do, but you can learn how to be you in time.
It's easy

สวัสดีค่ะ

Emma: I am me

@[email protected]
Anon20190516
Berichten: 1463
Lid geworden op: 17 nov 2014, 21:33
Gender: Vrouw

Re: MtF en FtM werk

Bericht door Anon20190516 »

Overigens,om hier even op door te gaan...
Het valt mij hier op het forum op dat er een aantal transdames (niet allemaal)veel verstand hebben van technische dingen,Auto-motoren,spannings hoeveelheden bij verlichting. En dergelijke. In hoeverre is dit dan,omdat je als jongen bent opgevoed,je geacht word hier verstand van te hebben??? Overigens,toen ik nog een auto had,ging mijn auto naar de garage of een goede vriend(type man die gewoon echt alles zelf kan,van auto repareren tot huis verbouwen)keek ernaar. En elektriciteit vond ik altijd eng en durfde niet aan te komen. Plaatjes/cd’tjes luisteren en compilaties maken op een cassettebandje vond ik wel altijd leuk vroeger als soort van hobby.
Zelfs een fietsband plakken deed ik niet,dat deed mijn papa altijd vroeger🙂
Overigens kan ik het nu zelf wel weer hoor
😋.......
Nog even terzijde..... gek hoe dingen kunnen veranderen van iets mannelijks naar iets typisch vrouwelijks..
Yoga werd van oorsprong in India door monniken beoefend. In de westerse cultuur word het dan weer door de meesten als iets typisch vrouwelijks gezien(en zweverig..wat dus echt niet waar is!)bij de lessen die ik volg kom ik een enkele keer een man tegen,maar het is zeldzaam
Offline
Gebruikersavatar
Benjamin
Berichten: 1665
Lid geworden op: 28 nov 2017, 15:56
Gender: Non-binair
Locatie: O, o Den Haag

Re: MtF en FtM werk

Bericht door Benjamin »

Rikki schreef: 14 mei 2018, 09:49 Het valt mij hier op het forum op dat er een aantal transdames (niet allemaal)veel verstand hebben van technische dingen,Auto-motoren,spannings hoeveelheden bij verlichting. En dergelijke. In hoeverre is dit dan,omdat je als jongen bent opgevoed,je geacht word hier verstand van te hebben???
No shit, Sherlock. ;)
Groetjes,

Ben

- Wil genderprettig leren te zijn. -
Gebruikersavatar
Mr.X
Berichten: 936
Lid geworden op: 17 jun 2013, 15:08
Gender: Trans FtM

Re: MtF en FtM werk

Bericht door Mr.X »

Het valt mij hier op het forum op dat er een aantal transdames (niet allemaal)veel verstand hebben van technische dingen,Auto-motoren,spannings hoeveelheden bij verlichting. En dergelijke. In hoeverre is dit dan,omdat je als jongen bent opgevoed,je geacht word hier verstand van te hebben???
Dit valt mij ook op, en komt vast en zeker door de opvoeding.
Maar het kan ook komen door de verschillende interesses van jongens en meisjes. Jongens hebben 'van nature' vaak meer interesse in technische dingen dan meiden, dus zullen ze sneller interesse tonen in het leren van technische handigheden. Meiden gaan vaak meer naar het verzorgende toe (denk, poppen).

Ik heb 'van nature' tussen aanhalingstekens gezet, want of dit zo natuurlijk is? Het kan ook allemaal weer cultuur zijn, waar ouders (on)bewust hun kinderen genderprofielen opleggen. Als voorbeeld is kleding, waarin babies al vanaf jongs af aan in blauw of roze worden gehezen. Of speelgoed, dat ook voordat kinderen hun gender zelf kunnen tonen, al erg gender gerelateerd is. Dus dat jongens 'van nature' andere interesses hebben weet ik zo nog niet. Wel dat de opvoeding er alles mee te maken heeft. Hopelijk verandert dit in de toekomst. Ik heb met mijn meiden opvoeding al die handigheden moet missen (had er ook geen interesse in, ik zat liever achter de beestjes aan) en dat mis ik nu wel.
Citizen Erased
Berichten: 405
Lid geworden op: 07 mar 2016, 14:19
Gender: Man

Re: MtF en FtM werk

Bericht door Citizen Erased »

Mr.X schreef: 14 mei 2018, 12:08 Of speelgoed, dat ook voordat kinderen hun gender zelf kunnen tonen, al erg gender gerelateerd is. Dus dat jongens 'van nature' andere interesses hebben weet ik zo nog niet.
Er was laatst een uitzending op teevee (ik meen Focus) waar ze het nature vs nurture verhaal omtrent gender onderzochten. Men liet daar in een dierentuin een aantal (stereotype) speeltjes achter voor chimpansees om mee te spelen. 9 van de 10 mannetjes gingen aan de slag met auto'tjes en eenzelfde ratio ging op wat betreft vrouwtjes met de poppen. Toch interessant. Mogelijke verklaring was dat alles wat beweegt een jachtinstinct triggert bij de mannetjes en alles wat lijkt op baby een moederinstinct bij de vrouwtjes.
'K heb ooit eens een poppenhoofd gekregen (om op te maken oid) en de arme meid heeft enkel gefungeerd als bal, dus ik kan me wel enigszins vinden in deze lezing..
Gebruikersavatar
Ender
Transgender
Berichten: 2163
Lid geworden op: 20 aug 2016, 19:28
Gender: Trans FtM

Re: MtF en FtM werk

Bericht door Ender »

Ik heb nooit wat gehad met poppen. Was altijd bezig met lego en voetbal. Mn ouders hebben wel geprobeerd mij geinteresseerd te krijgen maar tis ze niet gelukt.
Vroeger wou ik het liefst fighter pilot worden in het leger. Das dus niet gelukt want depressie, had verder eigenlijk op dat punt geen interesses dus doe dan maar iets met computers. Ik denk dat als ik als man was geboren dat misschien wel zou lukken omdat mannen fysiek sterker zijn. Mijn informatica opleiding was trouwens 99% man, en ik.
Trouwens, mijn broertje (cisman) speelde wel altijd met poppen (gi-joes). Ik probeerde dat leuk te vinden maar vond er gewoon niks aan. Vond het veel leuker om de bunker of schuilplaats voor ze te bouwen.