Vergoeding psychotherapie

Naamswijziging, verzekeringen en zo voort
Gebruikersavatar
Lena
Berichten: 7
Lid geworden op: 23 feb 2023, 17:10
Gender: Trans MtF
Voornaamwoorden: Zij/haar

Vergoeding psychotherapie

Bericht door Lena »

Hi allen,

Momenteel zit ik in een geschil met mijn verzekeraar (A.S.R.). Het gaat over de vergoeding van de consulten met de psychotherapeut in het genderteam. De verzekeraar zegt hierover het volgende:

"Het psychologische zorgtraject is ondersteunend aan de (medisch specialistische) endocrinologische en operatieve behandelingen die zij ontvangt in het kader van haar geslachtstransitie. Dit maakt dat het psychologische zorgtraject onlosmakelijk samenhangt met haar medisch specialistische behandelingen en ook op dezelfde manier gefinancierd moet worden. Concreet betekent dit dat de psychologische zorg van [...] moet worden bekostigd uit dezelfde DBC als waaruit haar endocrinologische behandeling wordt bekostigd."

Het Zorginstituut geeft de verzekeraar op dit punt gelijk in hun voorlopige advies.

Betekent dit dat het ziekenhuis waar ik mijn hormonen krijg voor de psychotherapie zou moeten betalen? Ik kan mij niet voorstellen dat dit is hoe het werkt bij de andere decentrale netwerken voor genderzorg. Heeft iemand eerder met dit probleem ervaring gehad? Of tips voor hoe ik kan reageren?

Lena
Frederieke
Berichten: 836
Lid geworden op: 15 feb 2021, 12:45
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: Drenthe

Re: Vergoeding psychotherapie

Bericht door Frederieke »

Ik denk dat voor beide standpunten (het valt binnen DBC of juist niet) wat is te zeggen. Vergelijk het met genitale ontharing die noodzakelijk geacht werd voor SRS operaties. Daarom werden ontharing sessies vergoed na verwijzing door de chirurg vanuit de DBC van de operatie. Als je op eigen initiatief genitaal liet ontharen moest je dat zelf betalen.

Als dus de sessies met de psychotherapeut (en dat heel iets anders dan sessies met een psycholoog!) door het ziekenhuis noodzakelijk geacht worden voor je transitie, dan zou ik verwachten dat het ziekenhuis dat vanuit de DBC moeten betalen. Het is dan onlosmakelijk verbonden met het traject.

Als het ziekenhuis dat niet vindt, maar je hebt daar zelf voor gekozen, dan moet je ook zelf betalen en wordt het in principe (mits met correcte verwijzing van je huisarts) vergoed vanuit de basisverzekering. En dan is het GGZ zorg waarvoor meestal een contract met de zorgverzekeraar vereist is voor volledige vergoeding.

Ik ben benieuwd wat er uit komt. Succes anyway.

Groetjes, Frederieke.