Nou, daar gaan we weer, deze keer een iets minder simpel recept.
Portugese Cataplana
Ik weet dat er met deze omschrijving meerdere, soms zeer van elkaar afwijkende recepten voorkomen. Deze is zelf gereconstrueerd, en smaakt zoals ik het zelf in de Algarve heb gegeten.
Ingredienten voor 2 personen, mits het flinke eters zijn
Ca. 300-350 gram tomaten
Ca. 300 kipfilet of mager varkensvlees
Ca. 250 gram aardappelen
Ca. 150 gram mosselen (die uit de diepvries van een budgetsupermarkt voldoen prima)
1 Ui
2-3 teentjes knoflook
1 Rood chilipepertje
1 Groente- of eventueel kippenbouillonblokje
1 glaasje droge witte wijn
Oregano, Tijm, en eventueel zout en zwarte- of cayennepeper
(Olijf)olie
Voorbereidingen
Snijd het vlees in (niet al te kleine) blokjes
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes
Snipper de ui, en hak knoflook en pepertje in hele kleine stukjes
Snijd de tomaten (het liefst nog met schil) in plakjes
nu gaan we nog koken ook!
Giet een ruime hoeveelheid olie in een grote pan (stoofpan of afsluitbare hapjespan of wok) en bak hierin het vlees even aan, eventueel met wat zout en peper
Als het vlees bruin is, de ui, knoflook en het pepertje er bij en even meefruiten.
Zet ondertussen een pannetje op en laat in ca. 750ml. water het bouillonblokje oplossen
Als de ui glazig is gefruit even kort de mosselen meebakken, en vervolgens de tomaat toevoegen en nog even mee laten prutten.
Als de bouillon klaar is en kookt de inhoud van deze pan toevoegen aan de grote pan, een ruime hoeveelheid oregano en wat tijm naar smaak toevoegen en even goed doorroeren. Wachten tot het geheel kookt, het vuur laag draaien en het deksel op de pan.
Kook vervolgens in een apart pannetje de aardappelblokjes met een klein beetje zout tot ze zo goed als gaar zijn.
Drink ondertussen, terwijl je toch zit te wachten een lekker glaasje port, komt tenslotte uit hetzelfde land
Laat de Cataplana verder gaar stoven, maar laat niet al het vocht verdampen, en laat de laatste 5 minuten de inmiddels gare aardappels nog even mee stoven
Voeg dan ook de witte wijn toe.
De Cataplana is klaar als alles gaar is, maar bij het opscheppen het nog wel wat weg heeft van een stevige maaltijdsoep. Het gebruik van een diep bord is dan ook aan te bevelen. En schep rustig een 2e keer op!
Eet smakelijk.
Claudia