Nieuwe chat! Zie dit topic.

Recepten

Voor alle leuke en minder serieuze zaken in het leven!
Gebruikersavatar
Jannet V
Berichten: 1311
Lid geworden op: 30 jun 2012, 20:06
Gender: Vrouw

Re: Recepten

Bericht door Jannet V »

Toemis boontjes

Boodschappenlijst
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- Zout en peper
- 2 maggi blokjes (die ouderwetse vierkante)
- Mespuntje trassie (conimex)
- Verse rode peper of sambal
- 250 gr. Gesneden champignons
- ½ blikje (klein) tomatenpuree
- 2 gesnipperde tomaten
- 500 gr. Boontjes in stukjes (3 á 4 cm)
- Hapjespan

Ui samen met de knoflook glazig bakken, zout, peper, maggi blokjes, trassie en rode peper of sambal toevoegen. Doorroeren tot de maggi is opgelost. Champignons erbij en meebakken.
Tomatenpuree, tomaten en boontjes erbij, goed doorroeren. Deksel op de pan en onder af en toe roeren, laten pruttelen tot de boontjes gaar genoeg zijn.
Heerlijk met rijst en saté.

Liefs Jannet
Samen hand in hand door de stormen van de stilte langs het eindeloze strand, ...was ik een stukje van jou. Nu de wind is gaan liggen, rust jij als herinnering in mij.
Gebruikersavatar
Jannet V
Berichten: 1311
Lid geworden op: 30 jun 2012, 20:06
Gender: Vrouw

Re: Recepten

Bericht door Jannet V »

Gesmoorde venkel.

Boodschappenlijst
- 400 gr. venkel
- 125 gr rookspek reepjes
- olie, zout, peper
- 100 ml bouillon (1/2 blokje)

Rookspek in een beetje olie uitbakken. Venkel in blokjes snijden en toevoegen, even licht doorbakken. Bouillon, peper en zout naar smaak toevoegen en 20 min stoven.
Lekker bij patat, friet of gebakken aardappel.

Liefs Jannet
Laatst gewijzigd door Jannet V op 28 jan 2013, 15:58, 1 keer totaal gewijzigd.
Samen hand in hand door de stormen van de stilte langs het eindeloze strand, ...was ik een stukje van jou. Nu de wind is gaan liggen, rust jij als herinnering in mij.
Gebruikersavatar
Jannet V
Berichten: 1311
Lid geworden op: 30 jun 2012, 20:06
Gender: Vrouw

Re: Recepten

Bericht door Jannet V »

Spruitjes op Poolse wijze

Boodschappenlijstje
- 500 g spruitjes
- 2 eieren
- 2 sneetjes oud brood
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- Olie en margarine
- Peper, zout, nootmuskaat

Kook de eieren hard en laat ze goed koud worden.
Pel ze en haal ze drie maal door de eiersnijder. Snijd het oude brood in kleine blokjes.
Kook de spruiten twee keer. Eerste keer met ruim water aan de kook brengen en afgieten, dan met nieuw water en zout in ongeveer 12 minuten gaar koken. Afgieten en opschudden met een klontje margarine. (kan ook zonder) Verhit de olie in een koekenpan en bak daarin het brood tot croutons, voeg de eieren en de peterselie toe, laat even meebakken. Op smaak maken met peper, zout en nootmuskaat. Lekker met gekookte aardappelen en een satéburger. (saté of kotelet met pindasaus)

Liefs Jannet
Samen hand in hand door de stormen van de stilte langs het eindeloze strand, ...was ik een stukje van jou. Nu de wind is gaan liggen, rust jij als herinnering in mij.
La-Clau
Berichten: 284
Lid geworden op: 25 mar 2012, 18:47
Gender: Transgender
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Recepten

Bericht door La-Clau »

Hongaars-Russische Stroganoff-Goulash

Ik noem dit recept zo, omdat het feitelijk een combinatie is van beide gerechten. Bij ons ging afgelopen zaterdag de pan leeg.
Wederom een recept voor 2 personen die stevige trek hebben.

Ingredienten:
1 Grote of 2 kleinere uien
3 a 4 teentjes knoflook
2 tomaten
2 rode chilipepertjes
Veeeeeeeeeel Paprika (kies zelf je kleuren maar, gewoon wat je het lekkerst vindt, maar minimaal 2 stuks, liefst nog meer)
350-400 gram rundvlees (niet te mager, soepvlees, hacheevlees, klein gesneden riblappen bijvoorbeeld)
2 runderbouillonblokjes
1 klein blikje tomatenpuree
150-250 gram champignons.
Paprikapoeder, kurkuma, cayennepeper, groene kruiden naar keuze of smaak
Olijfolie

Voorbereiding
Pel en snipper de ui en de knoflook, hak de chilipepertjes klein (zaadjes hoeven er niet perse uit, dat is een mythe)
Snijd de paprika (wel zonder de zaadlijsten) in niet te kleine stukjes
Snijd de tomaten en champignons in plakjes
Los de bouilonblokjes op in ca. 1 liter water
Snijd het vlees (tenzij het al in blokjes is) in blokjes

Bereiden
Giet olijfolie in een grote stoofpan, afsluitbare hapjespan of afsluitbare wok
Bak hierin het vlees met cayennepeper, paprikapoeder en kurkuma lekker bruin aan de buitenkant
Voeg vervolgens uien, knoflook en chilipepertjes toe en roerbak die een paar minuten mee
Doe daarna de paprika er bij en roerbak ook die een paar minuten mee, voeg onderwijl de tomatenpuree toe.
Daarna mogen de champignons er bij, heel kort even meebakken (niet langer dan een minuutje)
Dan de tomaten er bij en de bouillon toevoegen
Wacht tot alles pruttelt, borrelt en dus kook, draai het vuur laag, plaats het deksel op de pan en laat minimaal een uur, liefst langer het geheel stoven
Af en toe even doorroeren, en aan het eind eventueel op smaak brengen met nog wat cayennepeper en paprikapoeder en de groene kruiden
Is de goulash te pittig geworden kun je die dempen met bijv. citroengras of gemberpoeder.
De goulash is klaar als het vocht bijna helemaal is ingekookt, en het vlees zo goed als uit elkaar valt.

Opeten
Zoek iets dorstlessends op, zoals bijvoorbeeld een biertje
Plaats de pan op tafel met een grote lepel er in.
Zet aan weerszijden een bord, en schep hier een flinke hoeveelheid goulash op
Lekker met rijst of aardappelpuree!
Smullen maar

Claudia
If only I could find a way, I'd feel like I'm the one you believe I am
But it gets harder every day for me, to hide behind this dream you see: Someone I'll never be
La-Clau
Berichten: 284
Lid geworden op: 25 mar 2012, 18:47
Gender: Transgender
Locatie: Haarlemmermeer

Re: Recepten

Bericht door La-Clau »

Waar ik, en waarschijnlijk de andere hobbykoks ook wel, in geinteresseerd zijn, is of mensen wel eens 1 van de recepten proberen te maken.
en dan natuurlijk ook of het een beetje gesmaakt heeft! :D

Dus laat je maar horen!

Claudia
If only I could find a way, I'd feel like I'm the one you believe I am
But it gets harder every day for me, to hide behind this dream you see: Someone I'll never be
Gebruikersavatar
Jannet V
Berichten: 1311
Lid geworden op: 30 jun 2012, 20:06
Gender: Vrouw

Re: Recepten

Bericht door Jannet V »

@Claudia. Die laatste van jou ga ik zeker proberen, je hoort nog van me.
Liefs Jannet
Samen hand in hand door de stormen van de stilte langs het eindeloze strand, ...was ik een stukje van jou. Nu de wind is gaan liggen, rust jij als herinnering in mij.
Merle
Berichten: 163
Lid geworden op: 02 apr 2012, 15:07
Gender: Trans MtF

Re: Recepten

Bericht door Merle »

Leuk om te zien dat het recepten-draadje uiteindelijk alsnog tot leven is gekomen! :D

Hierbij ook meteen - op verzoek - een nieuw recept:

Gyoza vellen
20 à 40 vellen afhankelijk van diameter en dikte van de vellen

Ingrediënten
  • 2 koppen bloem
  • 1⁄2 kop water
  • 1⁄4 tlp zout
  1. Doe het bloem in een grote schaal en roer het zout er doorheen;
  2. Roer het water beetje bij beetje door het bloemmengsel heen, net zo lang totdat er een kneedbaar mengsel (deeg) ontstaat;
  3. Laat het deeg in de schaal 1 uur rijzen onder een vochtige doek;
  4. Kneed het deeg voor 5 minuten, of totdat het in ieder geval glad is, op een met bloem bedekt oppervlak;
  5. Kneed het deeg tot een cilinder en snijd het deeg in plakjes;
  6. Rol met een deegroller de plakjes tot cirkelvormige vellen van 9 à 11 cm;
    Tip: gebruik een koekjesvorm om perfect cirkelvormige vellen te krijgen.
  7. Doe extra bloem op de individuele vellen en stapel.

Gyoza
4 personen

Ingrediënten
  • Vulling:
    • 250 g varkensgehakt
    • 250 g Chinese kool, fijngehakt
      Substituties: 250 g spitskool
    • 1 ui, fijngehakt
    • 3 teentjes knoflook, fijngehakt of geperst
    • 2 tlp gemberwortel, fijn geraspt
    • Zout
    • 1⁄4 tlp witte peper, gemalen
    • Smaakmakers (kies uit één van beide; de één of de andere dus, maar niet allebei!) :
      Japans
      • 1 1⁄2 elp shoyu (Japanse sojasaus)
      • 2 tlp sake
      • 2 tlp mirin
      Chinees
      • 1 elp Chinese rijstwijn
      • 1 elp oestersaus
        Substituties: 2 elp Chinese soeppasta/-basis
      • 2 elp water
  • 20 à 40 gyoza vellen, afhankelijk van diameter en dikte van de vellen
  • Olie (bij voorkeur sesamolie)
  • Water
  1. Doe de kool in een vergiet, bestrooi het met zout, en laat het voor 30 minuten rusten;
  2. Knijp de kool goed uit, doe het in een kom, en vermeng het met de rest van de ingrediënten van de vulling;
  3. Gyoza vullen:
    1. Leg een gyoza vel op je hand en schep 2 theelepels vulling in het midden;
    2. Bevochtig de randen van het vel met water, vouw het vel dan dubbel, en druk de randen op elkaar;
    3. Bevochtig de ronde rand van de gyoza, en maak overlappende plooien in deze rand;
    4. Leg de gyoza op een met bloem bedekt oppervlak, en herhaal vanaf stap 3.1 totdat alle gyoza gevuld zijn;
  4. Verwarm op matig vuur wat olie in een grote pan;
  5. Leg de gyoza met de platte kant in de pan, en bak dit vervolgens voor 2 à 3 minuten totdat de onderkant van de gyoza goudbruin is;
    Tip: laat ruimte tussen de gyoza, zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.
  6. Voeg water toe totdat de gyoza voor de helft onder water staan;
  7. Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag, en kook voor 10 minuten;
  8. Haal het deksel van de pan, zet het vuur hoog, en kook door totdat het vocht verdampt;
  9. Haal de gyoza uit de pan en laat ze uitlekken;
  10. Serveer de gyoza op een bord, en eet smakelijk! ;)
Met veel liefs,
Merle
La-Clau
Berichten: 284
Lid geworden op: 25 mar 2012, 18:47
Gender: Transgender
Locatie: Haarlemmermeer

Het recept van de week

Bericht door La-Clau »

Ja hoor, daar ben ik weer met het inmiddels bijna wekelijkse recept.
Deze week een bijzondere, hij staat namelijk bekend als Indiaas, maar in werkelijkheid is het gerecht ontstaan in London, voor de liefhebbers van de Aziatische keuken aldaar. Nou, daar gaan we.

Indiase Butter chicken uit Soho
Een recept voor 2 flinke eters.

Ingredienten
350-400 gram kipfilet
1 grote of 2 kleinere uien
6-8 teentjes knoflook
1 rood chilipepertje
150 gram (room)boter
250 ml volle yoghurt of turks/grieks/bulgaarse yoghurt
1 blikje tomatenblokjes
1 blikje kokosmelk
ca. 2-3 cm gemberwortel
Handje ongezouten cashewnoten (evt. te vervangen door walnoten of pinda's)
Schepje Suiker
Uit de kruidenkast: Chilipoeder, Koriander, Kurkuma, Cayennepeper, Paprikapoeder, Zout

Voorbereidingen
Snijd de kipfilet in middelgrote stukjes
Snipper de ui en de knoflook
Snipper ook de chilipoeder, maar houd deze apart
Snijd de Gemberwortel in kleine blokjes, houd deze ook apart.
Sla de nootjes aan gort

Bereiding
Kook de ui en knoflook met een klein beetje water in een apart pannetje ca. 5 minuten, en pureer deze daarna
Meng tomatenblokjes, yoghurt, een flinke scheut paprikapoede, suiker en kurkuma (zoveel je wilt) naar wens in een aparte schaal, naar wens eventueel pureren
Smelt ca. de helft van de boter in een wok of grote hapjespan, voeg koriander (zoveel je wilt) en gemalen komijn (idem dito) toe, en laat dit ca. 2 minuten bakken
Vervolgens de kipfilet, eventueel met zout, cayennepeper en chilipoeder en het pepertje toevoegen en deze lekker lichtbruin bakken tot ze bijna gaar is.
Voeg daarna het ui-knoflookmengsel, de gehakte nootjes en de gember toe, en bak dit 2 minuten mee.
Voeg vervolgens de inhoud van de schaal met yoghurt-tomatenmengsel toe, breng aan de kook, en laat zachtjes doorkoken.
Voeg na een minuut of wat de kokosmelk toe, en kook nog een poosje tot het meeste vocht verdampt is.
Smelt daarna de rest van de boter in de kokende butter chicken, en strooi er voor het opdienen nog wat koriander over.
Lekker met in kippebouillon gekookte rijst!

Opeten
Zet de pan en de rijst op tafel, spit er allebei flink in, en geniet.
Drankadvies: Een lekkere Indian Pale Ale (Biertje uit de engelse traditie)

Succes, en kook se
Claudia
If only I could find a way, I'd feel like I'm the one you believe I am
But it gets harder every day for me, to hide behind this dream you see: Someone I'll never be
Gebruikersavatar
hX2eDVx3
Berichten: 345
Lid geworden op: 25 mar 2012, 13:34
Gender: Man

Re: Recepten

Bericht door hX2eDVx3 »

Bospaddestoelensoep
Categorie: avondeten, makkelijk, vegetarisch

Ingrediënten:
250 gram champignons
100 gram shiitake paddenstoelen
100-200 gram eekhoorntjesbrood (evt. naar smaak andere wilde paddestoelen)
300 ml crème fraîche
3 bouillonblokjes (bospaddenstoelen, groente of rund)
250 gram soepgroenten
1 sjalotje
1 teentje knoflook
Roomboter

Neem een grote soeppan. Begin met het fruiten van het sjalotje en de knoflook in roomboter. Voeg daarna alle paddenstoelen toe. Bak deze tot ze een beetje bruin zijn.

Voeg nu anderhalve liter water, de bouillonblokjes en de soepgroenten toe. Kook alles ongeveer een kwartier, of tot de groenten naar smaak zijn. Voeg op het laatst de crème fraîche toe en roer zachtjes tot de soep romig is. Zet het vuur zacht en laat alles nog een paar minuten doorkoken. Voeg naar smaak peper toe.

Opdienen in een soepkom of diep bord, met peterselie.

Appeltaartmuffins
Categorie: Gebak

Droge ingrediënten:
225 gram bloem
125 gram donkere basterdsuiker
Een snufje zout
½ zakje bakpoeder

Natte ingrediënten:
1 ei
75 gram gesmolten boter
225 milliliter melk

Appelmix:
1 appel, in kleine stukjes
Kaneel (naar smaak)
2 eetlepels rozijnen

Zeef de bloem met de rest van de droge ingrediënten in een beslagkom. Klop in een ander kommetje het ei los, en voeg de boter en melk toe. Wel de rozijnen ongeveer tien minuten in warm water, en roer ze door de stukjes appel. Voeg naar smaak kaneel toe.
Roer de natte mix bij de droge mix tot het beslag de juiste dikte heeft. Roer tot er geen los meel meer te zien is. Voeg nu de appelmix toe en roer opnieuw.
Vul een muffinblik met cakepapiertjes, en schenk het beslag erin. Je kunt ongeveer 12 muffins maken. Bak ze ongeveer 15 minuten op 200 graden. Haal na het bakken de muffins meteen uit het vormpje en laat ze even staan. Eet smakelijk!
La-Clau
Berichten: 284
Lid geworden op: 25 mar 2012, 18:47
Gender: Transgender
Locatie: Haarlemmermeer

Het nieuwe recept van de week

Bericht door La-Clau »

Laat ik deze week eens iets posten wat iedere rechtgeaarde bewoner van de Lage Landen zou moeten lusten........
Daarbij ga ik er vanuit dat jullie allemaal "rechtgeaard" zijn, wat dat ook moge zijn

Sate (Varken of Kip)
Een recept voor 4 tot 6 stokjes sate met saus.

Ingredienten
300-450 Gram Kipfilet of Mager, kort varkensvlees (Er wordt altijd geschreven over Varkenshaas, maar schnitzel of filetlapjes werkt ook prima)
1 Flinke ui
6-8 teentjes knoflook
1-2 chilipepertjes
2 cm gemberwortel
Potje Pindakaas
flesje Chilisaus (zoet of pittig, naar behoefte)
flesje Ketjap Manis
Potje Sambal
Uit de kruidenkast: Kurkuma, Paprikapoeder, Cayennepeper
Eventueel doch niet noodzakelijk: Gembersiroop of Kokosmelk

Voorbereidingen
Snijdt het vlees in hapklare brokken die je op een pen of sateprikker kunt prikken
Pel en Snipper ui en knoflook, Snipper de chilipepertjes en Gemberwortel
Gooi ui, knoflook, chilipepertjes en Gemberwortel in een schaal, doe het vlees erbij
Hierbij een lepel of 6 Chilisaus en een lepel of 4 Ketjap
Kurkuma, Paprikapoeder en Cayennepeper toevoegen, en dan alles goed doorroeren zodat het vlees geheel in de marinade verdwijnt
Zet in de koelkast en laat minimaal een uur (liefst langer) staan.

Koken
Haal het vlees uit de marinade en prik het op pennen.
Grill dit vervolgens op een lage stand (grilloven, maar kan natuurlijk ook op bbq of tafelgrill), tot het mooi bruin is.
Zet ondertussen een pannetje op met ca. 350ml. water, voeg hieraan 3/4 pot pindakaas toe, Een lepel (of meer) Sambal en de rest van de marinade.
Breng rustig en roerend aan de kook. Blijf roeren, want het gaat ontzettend in de pan aankoeken, en laat inkoken tot het de gewenste dikte heeft.
Pureer het geheel zodat er geen stukjes in de saus blijven drijven.
Proef even, en voeg naar smaak als dat nodig is nog peper, sambal (voor meer pit), of gembersiroop of kokosmelk (voor minder pit) toe.
Zet de pennen gegrild vlees in de satesaus, zodat ze lekker warm blijven.

Opeten
Zet de pan op tafel, met als het even kan voor iedereen evenveel pennen vlees zodat geen ruzie ontstaat
Lekker met nasi, bami, maar natuurlijk ook met patat en salade of zelfs met een paar broodjes.
Drink erbij wat je lekker vindt, al is een goede dorstlesser aan te bevelen.

Claudia
If only I could find a way, I'd feel like I'm the one you believe I am
But it gets harder every day for me, to hide behind this dream you see: Someone I'll never be