Gescheld en gejoel van klasgenoten, maar Julia maakt van Paarse Vrijdag een feest

Nieuwsberichten
Gebruikersavatar
Dawn
Berichten: 492
Lid geworden op: 15 apr 2023, 12:49
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: Zij/haar
Locatie: Noord-Holland

Gescheld en gejoel van klasgenoten, maar Julia maakt van Paarse Vrijdag een feest

Bericht door Dawn »

Gescheld en gejoel van klasgenoten, maar Julia maakt van Paarse Vrijdag een feest

NH nieuws 8 december 2023

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/328896/p ... ijdag-2023

Julia en Jaylee grijpen de tweede vrijdag in december aan om het gesprek over diversiteit op gang te krijgen op hun school in Zuidoost. Dat niet iedereen enthousiast is over Paarse Vrijdag, een dag waarop steeds meer scholen aandacht besteden aan seksuele en genderdiversiteit, kan ze weinig schelen. "Wij kijken naar het positieve."

Aan de rand van de aula van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) staat een groepje leerlingen uitgedost in het paars en in regenboogkleuren. Voor één euro vijftig kun je er een paarse cupcake kopen en de paarse armbandjes kun je gratis meenemen. Docenten en leerlingen uit alle jaargangen komen langs voor een flyer of een praatje. En door heel de school hangen de paarse en regenboogkleuren.

Gender & Sexuality Alliance
De OSB is één van de circa duizend middelbare scholen die Paarse Vrijdag viert. Elke tweede vrijdag in december besteden scholen door heel het land aandacht aan seksuele en genderdiversiteit. Niet alleen in het lesprogramma, maar ook in de pauzes. Leerlingen die zijn aangesloten bij de GSA, de Gender & Sexuality Alliance, helpen mee met de organisatie. Ook leerlingen die niet bij de GSA zitten, mogen paars aan doen. 'Moet niet, mag wel', is het credo.

Niet iedereen is enthousiast. "Niet wéér die kankervlag", kreunt een leerling als ze met vriendinnen het schoolgebouw inloopt en de regenboogkleuren ziet. En vanaf een hoger gelegen verdieping staat een groepje jongens te joelen richting de groep achter het GSA-kraampje. Van achter de cupcakes werpt Julia de jongens een stralende glimlach toe terwijl ze haar middelvinger naar hen opsteekt.