Nieuwe chat! Zie dit topic.

FTM's

Pas ik nou in een hokje of niet?
Gebruikersavatar
Sebastian
Berichten: 33
Lid geworden op: 09 jan 2013, 15:49
Gender: Onzeker

FTM's

Bericht door Sebastian »

Zijn FtM's anders dan bio mannen?
Huilen jullie ook sneller bij een film?
Huoden jullie ook wel rekening met er netjes uitzien (ben best modebewust, wel met herenkleding)
Hebben jullie ook geen afkeer van homosexuele mannen, vinden jullie het juist respect?
Lezen jullie ook graag vrouwentijdschriften?

Ik weet niet wat het is, maar dit stukje heb ik best moeite mee wat mense er van kunnen vinden, want ik zal altijd wat vrouwlijke trekjes hebben.

Iemand tips/ of ideeën of herkennen jullie dit?

Groet...
Rense
Berichten: 208
Lid geworden op: 06 feb 2013, 13:53
Gender: Trans FtM
Locatie: Nijmegen

Re: FTM's

Bericht door Rense »

Transmannen zijn net zo gevarieerd als biomannen denk ik. Sommigen zijn vrij vrouwelijk, huilen snel, houden van shoppen, anderen houden van voetbal, bier en herrie.
Bijna alle transmannen huilen eerder en vaker als ze nog vrouwenhormonen in hun lichaam hebben, maar als ze eenmaal aan de testosteron zijn, zijn ze qua huilgedrag vrij gemiddeld.

De meeste hetero transmannen dachten ooit dat ze lesbisch waren dus volgens mij zijn we gemiddeld minder homofoob, maar ik ben wel een paar macho transmannen tegengekomen die echte homofobe seksisten waren. Misschien wel extra uit onzekerheid, omdat ze dachten dat dat bij een echte man hoort.

Persoonlijk ben ik homo, heb ik veel vrouwelijke trekjes, huil is heel snel bij films (en vooral bij Glee) en mijn hobby is koken.
En dat bevalt me prima, want als een bioman dat mag, dan ik toch ook? Als andere mensen dat raar vinden is dat hun probleem, niet het mijne. In het verleden baalde ik wel eens omdat het zo moeilijk was om uit te leggen wat mij nou eigenlijk man maakte. Uiteindelijk heb ik geconcludeerd: wat mij man maakt is dat ik door als man te leven gelukkig word, en dat is reden genoeg.

Wie je bent bepaal je zelf. Je hoeft aan niemand te bewijzen dat je een man bent.
Harro
Berichten: 423
Lid geworden op: 29 aug 2012, 22:19
Gender: Trans FtM
Locatie: Zuid Holland

Re: FTM's

Bericht door Harro »

De laatste tijd ben ik veel aan het nadenken over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Dit is echt zo subjectief als wat.
Wat de een mannelijk vindt, is volgens de ander eerder vrouwelijk.
Tuurlijk zijn er wel bepaalde stereotypes, bijvoorbeeld de zaken die jij noemt Sebastian.

Volgens mij gaat het er vooral om wat je van jezelf vindt. Zo vind ik shoppen nu echt leuk (nu ik herenkleding koop), maar voel me wel echt man.
Ted
Berichten: 298
Lid geworden op: 03 jan 2013, 13:29
Gender: Trans FtM

Re: FTM's

Bericht door Ted »

Biomannen zijn vanaf hun geboorte gesocialiseerd. En dat begint echt vanaf moment nul. Niet huilen, sterk zijn. Zie daar maar eens tegenop te boksen als je daar om wat voor reden dan ook, je niet aan kan of wil conformeren. Geef mij maar mannen met wat vrouwelijke touch. Ik weet dat ik, als ik een transitie zou ondergaan, op mannen val. De hele inrichting van de samenleving gebaseerd op machocultuur, kan me echt gestolen worden!
Gebruikersavatar
Jack
Berichten: 110
Lid geworden op: 26 sep 2012, 21:37
Gender: Trans FtM
Locatie: In de buurt van Zwolle

Re: FTM's

Bericht door Jack »

Ik denk dat je het gewoon hetzelfde kan zien als met bio mannen.. Tenminste zo zie ik het. Qua gedrag kan de ene transman als mannelijker gezien worden dan een andere transman, eveneens als dat met bio mannen het geval is.
In dat opzicht vind ik niet dat er een verschil is. Om je gestelde vragen te beantwoorden:

Zijn FtM's anders dan bio mannen?
(ik ga ervan uit dat je met deze vraag gedrag bedoelt) De ene FtM is de ander niet, evenals dat biomannen niet allemaal hetzelfde zijn. Natuurlijk is er een verschil in hoe je opgroeit en het verloop van jezelf ontdekken gaat. En ik denk ook dat een FtM (natuurlijk niet in alle gevallen) over het algemeen wat meer open minded is. Het is nogal moeilijk te bepalen en denk niet dat je een groep over 1 kant kan scheren. Het is vooral een persoonlijk iets hoe iemand reageert/zich gedraagt in situaties. Ik denk zelf eerlijk gezegd niet dat het daarbij uitmaakt of iemand wel of niet als man geboren is. (maar dat is uiteraard gewoon een persoonlijke mening)

Huilen jullie ook sneller bij een film?
Ik persoonlijk niet, maar dat ligt vooral aan de opzet van een huilmoment in de film/het onderwerp van een film. Als een film goed opgezet is, wel. Maar ik ken ook bio mannen die om de kleinste dingetjes kunnen huilen in een film.

Houden jullie ook wel rekening met er netjes uitzien?
In het dagelijks leven niet zo erg. Daar ben ik zelf te gemakkelijk in (altijd al geweest trouwens), maar ik kijk natuurlijk wel of de kleding gepast is voor waar ik heen ga.

Hebben jullie ook geen afkeer van homosexuele mannen, vinden jullie het juist respect?
Ik heb daar absoluut niks op tegen, nooit gehad ook. Ben bevriend met homo mannen en bi mannen waar ik het heel goed mee kan vinden en hoewel ik mezelf (denk ik) kan beschouwen als pansexueel, heb ik persoonlijk toch een voorkeur voor mannen.

Lezen jullie ook graag vrouwentijdschriften?
Ik persoonlijk niet, maar ik lees sowieso nooit tijdschriften ( behalve in wachtkamers :p )


Ik denk dat het t belangrijkste is dat je gewoon jezelf bent en doet wat je wil/wat je leuk vindt. Of dat nou zogenaamd "vrouwelijke" dingen zijn of "mannelijke" dingen. Het gaat erom hoe je je zelf voelt en of je daar zelf tevreden mee bent.
Gebruikersavatar
Gabriël
Berichten: 598
Lid geworden op: 08 jun 2012, 16:28
Gender: Androgyne

Re: FTM's

Bericht door Gabriël »

Net zoals bio-mannen verschillen, verschillen transmannen ook.

(en ondanks dat ik mezelf meer zie als een trans-androgyne jongen in plaats van een gewone transjongen, deel ik mijn mening ook hier.)

Ik huil niet mij films, maar mijn eigen vader bijvoorbeeld, die huilt gewoon even hard mee met mijn moeder bij een film.

Ik hou van kleding, maar ik ken ook genoeg biomannen die er altijd netjes uitzien en modebewust zijn. (ik zit zelfs op een bepaald fashion forum waarbij er haast alleen maar biomannen zijn en weinig vrouwen überhaupt.)
Ik heb geen afkeer van homo's, ik kan me ook niet voorstellen waarom anderen dat wel zouden hebben. Maar wederom, in mijn vriendenkring zitten genoeg niet-homosexuele biologische mannen die ook totaal geen problemen hebben met homo's.

En ik heb jarenlang vrouwentijdschriften gelezen, maar dat was enerzijds uit verveling en anderzijds om vrouwen/mensen beter te begrijpen. (Als autist-zijnde heb ik hier best veel aan gehad. :P ) Maar ook in die tijdschriften lees je met enige regelmaat een ingezonden brief van een mannelijke lezer.

Dus ja, ik denk dat het er gewoon op neerkomt dat je lekker jezelf moet zijn en je niet hoeft te schamen om hoe je bent, of te twijfelen over je identiteit omdat je graag vrouwentijdschriften leest bijvoorbeeld. En je hoeft je ook niet aan te passen om beter aan het plaatje van 'De FTM' te voldoen.
Gebruikersavatar
Kilian
Berichten: 167
Lid geworden op: 31 okt 2012, 19:02
Gender: Man
Locatie: kapel-avezaath

Re: FTM's

Bericht door Kilian »

het is natuurlijk zo dat niet iedereen hetzelfde is maar ik heb soms ook mn momenten
dat ik graag weer lekker dicht tegen mn moeder aan lig of dat ik erg emotioneel ben.
heb er een hekel aan maar het is zoals het is.
als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat
Gebruikersavatar
Daniel
Berichten: 280
Lid geworden op: 29 nov 2012, 00:34
Gender: Man
Locatie: Amsterdam

Re: FTM's

Bericht door Daniel »

K heb niet alles gelezen maar k herken me hier en daar wel.

Ik huil snel, bij films of dingen in het leven. Ik hou van "vrouwen"films, tijdschriften, kleding (alleen om naar te kijken dan) en muziek. Ik hou erg van mezelf goed kleden/verzorgen. Ik hou van knuffelen, ik hou onwijs veel van m'n moeder en k doe ook gewoon nog steeds "moeder-dochterdingen" (zoals maskertjes en haar make-up xD) Verder ben ik zelf homo (wellicht half panseksueel, maar nog steeds homo xD) en daar maak ik ook graag grapjes over, gehehe.

Ondanks dit alles vind ik nog steeds dat ik een man ben. Ik wil als man leven en ik wil als man gezien worden. Ik vind het totaal niet erg om vrouwelijk te zijn of zo gezien te worden, als ik maar de man kan zijn die ik ben.

Noem maar eens een man die je goed kent die geen enkel vrouwelijk trekje heeft ;)

Het belangrijkste is dat jij kan zijn wie je bent. En al je vrouwelijke en mannelijke trekjes horen daarbij. Dat maakt je echt niet minder man.
It is never too late to be what you might have been. – George Eliot
Gebruikersavatar
Irene_de_Vreede
Moderator
Berichten: 3639
Lid geworden op: 23 mei 2012, 22:26
Gender: Transgender
Voornaamwoorden: Zij/haar
Locatie: Breda

Re: FTM's

Bericht door Irene_de_Vreede »

Waar je vooral voor moet oppassen, is dat je niet gaat leven naar de verwachting, dat heb je lang genoeg gedaan. Ik denk niet dat een goed idee is om van de ene rol in de andere te vervallen.
Gewoon jezelf blijven.
Irene
Rense
Berichten: 208
Lid geworden op: 06 feb 2013, 13:53
Gender: Trans FtM
Locatie: Nijmegen

Re: FTM's

Bericht door Rense »

Irene_de_Vreede schreef:Waar je vooral voor moet oppassen, is dat je niet gaat leven naar de verwachting, dat heb je lang genoeg gedaan. Ik denk niet dat een goed idee is om van de ene rol in de andere te vervallen.
Gewoon jezelf blijven.
Je haalt me de woorden uit de mond!