werk zoeken

"Transgerelateerde" issues in werk, studie, uitgaan, en zo voort
mariannevanh
Berichten: 44
Lid geworden op: 06 dec 2020, 19:46
Gender: Vrouw
Contacteer:

werk zoeken

Bericht door mariannevanh »

Een paar maanden geleden is mijn lieve echtgenote overleden. Ik heb 11 jaar niet gewerkt in het bedrijfsleven om er voor mijn echtgenote te zijn. Zij wilde alleen door mij worden geholpen.
Nu ontvang ik een bijstandsuitkering. Onlangs had ik een gesprek met een arbeidsbemiddelaar vanuit de gemeente om mij aan een baan te helpen. Met haar heb ik een heel mooi gesprek gehad en zij is tot de conclusie gekomen dat ik voorlopig nog geen sollicitatieplicht krijg. In de tweede helft van januari kijken we verder.
De eerste keer dat ik de arbeidsbemiddelaar ontmoette, heeft ze met mij als vrouw kennis gemaakt, terwijl ze bij het maken van de afspraak mijn naam als man zag.
Maar hoe "moet" ik dat doen bij sollicitaties? Mijn nieuwe naam gebruiken in de mail en voor de telefoon? Bij een uitnodiging voor een gesprek open kaart spelen?

Allemaal vragen die nu door mijn hoofd spelen. Kunnen jullie mij handvatten geven?
Marica
Berichten: 2917
Lid geworden op: 31 mei 2018, 15:57
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: Woubrugge
Contacteer:

Re: werk zoeken

Bericht door Marica »

Altijd met je nieuwe identiteit verder gaan. Ik heb ooit een keer als man een sollicitatie gedaan omdat mijn paspoort nog mannelijk was. Brrrrr wat een enge ervaring was dat. Nooit meer dat ik mij als man presenteer.

Als jezelf gaan solliciteren is toch veel beter, je komt natuurlijker over. Geloof mij maar.
ImageJeg er Marica, jeg er en Lastebilsjåfør og Norge gal :)
Eva
Beheerder
Berichten: 6805
Lid geworden op: 25 mar 2012, 11:00
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: Etten-Leur

Re: werk zoeken

Bericht door Eva »

Lastig om daar een bruikbaar antwoord op te geven. In het algemeen is het - denk ik - voor kleinere commerciële organisaties eerder een probleem dan voor grote(re) bedrijven of (semi-)overheidsorganisaties, waar er zelfs de kans is dat zij een protocol kennen voor 'ons soort mensen'. Een rol speelt ook - vrees ik - passabiliteit. Een verschrikkelijk begrip hoor, maar het kán een rol spelen.
Er is één ding wat je daar nu al kunt doen: logopedie. Daarvoor hoef je nog niet in ' het traject' te zitten; je huisarts kan je een verwijzing geven.
All great truths begin as blasphemies. (George Bernard Shaw)
DelicateFlower
Berichten: 531
Lid geworden op: 30 jan 2020, 19:02
Gender: Trans MtF

Re: werk zoeken

Bericht door DelicateFlower »

Superspannend inderdaad. Hoewel ik nog helemaal niet in ‘het traject’ zit, denk ik er al wel over na. Mijn eerste reactie is net als @Marica: meteen met je nieuwe identiteit opnieuw beginnen. Want als je geboortenaam Pieter is en je wilt vanaf heden liever Petra genoemd worden, wordt het voor je nieuwe collega’s lastig om straks geen Pieter meer te mogen gebruiken. En dat veroorzaakt alleen maar pijn.

En ik heb al vaker gelezen en gehoord dat mensen onbedoeld de oude/dode naam gaan gebruiken zodra ze deze weten. Ook al hebben ze diegene alleen gekend met de nieuwe naam. Blijkbaar werkt het zo in de hersenen. Nadat NikkieTutorials uit de kast gekomen was, had Tijs van den Brink het in zijn talkshow ook over ‘hij’ en ‘hem’, terwijl we voor die tijd Nikkie nooit als een ‘hem’ hebben gekend/gezien. Gelukkig werd Tijs meteen terechtgewezen.

Maar goed, het is natuurlijk niet zonder risico’s. Met je nieuwe identiteit opnieuw beginnen is makkelijker gezegd dan gedaan. Er gaan vragen en wellicht opmerkingen komen. Ik ben ook afgewezen omdat ze me ‘te homo’ vonden. Dit is me twee keer overkomen. Beide keren ging het om een bedrijf waar ik door een uitzendbureau naartoe gestuurd werd. Beide keren maakte ik het kenbaar bij mijn contactpersonen en beide bureaus reageerden totaal anders: de een verbrak meteen de samenwerking met het desbetreffende bedrijf, de ander zag totaal niet in wat het probleem was dat ik probeerde aan te kaarten. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het heel erg aan de sector kan liggen, maar ook wie je tegenover je krijgt. Ik heb immers ook bij bedrijven gewerkt waar ze mijn vrouwelijkheid juist omarmden. Er is geen peil op te trekken!

Ik belde onlangs met een woonstichting en er werd opgenomen door “mevrouw …”. Als transgender heb ik er natuurlijk een neusje voor, maar ik hoorde meteen dat ze transgender was. Ik vond het alleen maar bewonderenswaardig dat ze met mevrouw opnam. Maar ja, ik ben dan ook bevooroordeeld, haha. Misschien kun je alvast eens rondkijken of er in de buurt logopedisten zitten die gespecialiseerd zijn in behandelingen voor mensen die transgender zijn. Die logopedisten zijn er.

Stoer trouwens dat je de arbeidsbemiddelaar kennis hebt laten maken mij jou als vrouw, ondanks dat ze je naam als man had gezien. Bravo!
mariannevanh
Berichten: 44
Lid geworden op: 06 dec 2020, 19:46
Gender: Vrouw
Contacteer:

Re: werk zoeken

Bericht door mariannevanh »

Een paar weken geleden solliciteerde ik op een voor mij bekende functie die ik ook elders had gehad. Vanaf het begin heb ik me gerealiseerd dat het een behoudende omgeving is waarin ik me begaf en ik besloot af te wachten.
Donderdag aan het einde van de middag werd ik gebeld door het bedrijf en ze wilde het gesprek kort houden (het was immers oudjaarsdag...). Ze nodigde mij uit voor een sollicitatiegesprek.
Ik besloot ter plekke het telefoongesprek toch iets te rekken en iets over mezelf te vertellen. Zij, noch haar man (ook werkzaam op dat kantoor) heeft met ons soort mensen een "probleem". Ook bij het overige personeel van het kleine bedrijf verwacht ze geen "problemen". Echter de klantenkring zal hier wel een probleem van maken.
Na nog even doorgesproken te hebben, hebben we beiden besloten de sollicitatie in te trekken.
Erg jammer!
Anon20210626
Berichten: 2285
Lid geworden op: 02 jul 2013, 16:51
Gender: ———

Re: werk zoeken

Bericht door Anon20210626 »

echter de klantenkring zal hier wel een probleem van maken .


Laten we raden , een klantenkring met de bijbel in de hand ..........

besloten we beiden de sollicitatie in te trekken
Beiden ? ik lees dat toch een beetje anders ...... maar goed ik ben niet meer zo naief
Overigens ben ik van mening dat Carthago moet worden verwoest.
mariannevanh
Berichten: 44
Lid geworden op: 06 dec 2020, 19:46
Gender: Vrouw
Contacteer:

Re: werk zoeken

Bericht door mariannevanh »

Renée schreef: 02 jan 2021, 21:09Laten we raden , een klantenkring met de bijbel in de hand
Ja, dat klopt, een behoudende omgeving.
Ik ben zelf ook christen. In de sollicitatiemail of het telefoongesprek is dat niet ter sprake gekomen.

Ik denk dat ik zelf ook niet gelukkig zal zijn als ik bij een bedrijf werk waar (een deel van) de klanten moeite hebben/heeft met ons soort mensen.
Irene_de_Vreede
Moderator
Berichten: 3639
Lid geworden op: 23 mei 2012, 22:26
Gender: Transgender
Voornaamwoorden: Zij/haar
Locatie: Breda

Re: werk zoeken

Bericht door Irene_de_Vreede »

Conservatieve mensen zijn vaak bang van de mening van anderen, terwijl het stiekem hun eigen mening is. Ik heb het helaas ook aan den lijven mogen ondervinden, al heb ik uiteindelijk wel gewonnen.
Irene
Anon20210626
Berichten: 2285
Lid geworden op: 02 jul 2013, 16:51
Gender: ———

Re: werk zoeken

Bericht door Anon20210626 »

Ik heb dat gedaan als uitzendkracht . Sommige collega's ( Hasselt , Rouveen Staphorst etc) in de vaste dienst vonden mij doodeng en wilden niet samen met mij in de keet eten . anno 2017 Toch heb ik daar heel fijn gewerkt en een Projectleider uit die contrijen moest toch toegeven dat ik geen horentjes had .

Maar opdrachtgevers op Urk dreigden idd dat het consequenties zou hebben voor vervolgopdrachten als ik naar die klus zou komen .

Dat soort christelijkheid ????? Daar heb ik wel een mening over ..............

Later ook in veel omgevingen gewerkt met arbeidsmigranten uit voormalig Oost-Europa .

Je kan niet overal voor vluchten hoor en meestal valt het wel mee .
Overigens ben ik van mening dat Carthago moet worden verwoest.
Annabel
Berichten: 474
Lid geworden op: 08 dec 2020, 23:52
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: Den Haag

Re: werk zoeken

Bericht door Annabel »

Jammer dat de sollicitatie tot nog niks heeft geleid. Wat ik zo lees, wist je al dat de omstandigheden zo waren dat er mogelijk een probleem zou kunnen zijn; goed dat je het geprobeerd hebt! Echter ik moet zeggen dat een bedrijf dat denkt dat de klantenkring een probleem gaat hebben "met ons soort mens", terwijl het bedrijf zelf minder issues lijkt te hebben toch maar eens achter hun oren mogen krabben! Precies wat @Irene_de_Vreede zegt, dit is gewoon "peer pressure". Ik ben zelf in de biblebelt opgegroeid, mijn ouders waren niet religieus. Ik kan mij de discussies herinneren als kleine gup, met mijn buurjongen die de bijbel in z'n handen had, terwijl ik Darwin citeerde... Kijk eens of je met een gelijke functie in een groter of ruimdenkend bedrijf kan solliciteren, waar het er niet toe doet wat je denkt/ben (dat zou namelijk ook niet moeten uitmaken!). Het enige wat ik nu mis is zo'n emoticon dat een hoofd tegen een muur op bonkt ... bestaat ie op het forum?
Plaats reactie