Belemmeringen in sociale transitie

Gevoelens die je met de wereld deelt
Marian
Berichten: 43
Lid geworden op: 13 jul 2021, 21:15
Gender: Transgender
Voornaamwoorden: zij/haar

Belemmeringen in sociale transitie

Bericht door Marian »

Toen het voor mijzelf een aantal maanden geleden duidelijk was geworden dat ik eigenlijk vrouw ben wilde ik dit het liefst van de daken schreeuwen. Ik ben het dan ook mensen gaan vertellen. Ik verlang ernaar om helemaal vrouw te zijn en zo gezien te gaan worden. Ik wil ook niets liever dan jurkjes gaan dragen en rode nagellak op doen. Maar er is iets dat mij enorm tegen houdt. En dat is mijn typische mannelijke hoofd, mannelijke gezicht en mannelijke kaalheid. Ik kan de mooiste jurk aantrekken, lippenstift opdoen en op naaldhakken lopen, maar naar mijn gevoel loop ik dan straal voor gek en dat wil ik niet. Ik moet mijzelf ook in bescherming nemen. Om in een metafoor te spreken ik ben niet de grootmoeder van roodkapje en ik ben ook geen travestiet. Zolang iedereen direct aan mijn gezicht ziet dat ik een man ben is het voor mij onmogelijk (en een NO GO) om als vrouw te gaan leven. Mijn genderdysforie zit met name in mijn gezicht en dat zal eerst opgelost moeten worden. Daarom is een operatie waarbij mijn gezicht vrouwelijk wordt gemaakt zo belangrijk voor mij. Zo ook het gaan dragen van een mooi haarwerk van echt onbehandeld Europees haar en het definitief verlost worden van mijn baardgroei. Er zullen vrouwen zijn voor wie hun mannelijke gezicht misschien geen belemmering vormt of die niet doorhebben dat zij er nog steeds heel mannelijk uitzien, maar voor mij is dat een heel groot probleem. Ik wil zo graag, maar maak mij zorgen of ik er straks als vrouw wel normaal uit kan zien. Dit moest ik even van mij afschrijven.


Waar ik benieuwd naar ben of er meer vrouwen zijn die in de vooravond van hun transitie tegen hetzelfde aanlopen? Of ben ik de enige?
Frederieke
Berichten: 589
Lid geworden op: 15 feb 2021, 12:45
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: Drenthe

Re: Belemmeringen in sociale transitie

Bericht door Frederieke »

Hi Marian,

Zeker, ik herken precies wat je schrijft. En ik ben vast niet de enige.
Maar ik laat me niet meer tegenhouden, maar toch. Ik loop in wat ik zelf prettig vind. En er zijn trouwens genoeg mannen met nagellak dus daar zal niemand je raar van aankijken.

Vanwege mijn inhammen ben ik vorig jaar naar een haartransplantatie kliniek geweest en die vertelde mij dat ik beter eerst een haarlijn verlaging kon laten doen.

Tsja, dat was teleurstellend. Maar dat is dan niet anders.Ik heb afgelopen vrijdag overleg gehad met mijn psycholoog en verteld dat de operatie die bij mij het hoogst op het verlanglijstje staat dus de FFS is.

Gaan we uitzoeken of dat inderdaad eerst kan.
Benieuwd wat jullie ervaringen zijn.

Groetjes, Frederieke
Sophie88
Berichten: 13
Lid geworden op: 03 jan 2021, 14:39
Gender: Vrouw
Locatie: Den Haag

Re: Belemmeringen in sociale transitie

Bericht door Sophie88 »

Ontharen en een mooie pruik is een goed begin toch? Zou zonde zijn om te wachten op chirurgie.
28-06-2021: Verwijzing VUmc.
08-12-2021: Verwijzing Radboud UMC.
10-01-2022, 17-01-2022 en 24-01-2022: Cryopreservatie.
07-02-2022: Intake GenderGP.
04-03-2022: Start hormonen via GenderGP.
07-03-2022: Deskundigenverklaring via Genderclinic.
Frederieke
Berichten: 589
Lid geworden op: 15 feb 2021, 12:45
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: Drenthe

Re: Belemmeringen in sociale transitie

Bericht door Frederieke »

Het is ook niet dat ik Marian adviseer te wachten op chirurgie, want dan wacht je tot sint Juttemis als je niet oppast.
Wat ik wilde aangeven is dat ik haar gevoelens herken, en dat ik daar op mijn manier mee omga, namelijk dat ik graag zsm chirurgie en haartransplantatie wil. Dus mijn eigen haar, maar dan zonder inhammen en 'boze mannen voorhoofd'.

De reden daarachter is weer dat ik heb besloten dat ik geen pruik, haarstukje of wat dan ook wil; dat herinnert mij teveel aan de tijd dat ik in de kast zat en in het geheim, waar het kon, als vrouw naar buiten kwam. En ik heb daar hele nare herinneringen aan. Het is de tijd dat ik op een gegeven moment stuk ging. En daarom laat ik mijn haar zoals het is, en dan moeten mensen dat maar accepteren.

Groetjes, Frederieke.
Marian
Berichten: 43
Lid geworden op: 13 jul 2021, 21:15
Gender: Transgender
Voornaamwoorden: zij/haar

Re: Belemmeringen in sociale transitie

Bericht door Marian »

Frederieke een haartransplantatie zou ook mijn voorkeur hebben maar na consultatie van meerdere gespecialiseerde artsen ben ik tot de conclusie gekomen dat het voor mij helaas geen oplossing is. Met een of meerdere haartransplantaties zal ik nog altijd van voren kalend blijven met een teruggetrokken mannelijke haarlijn of een kale kruin houden. Door mijn fijne haarstructuur en vergevorderde kaalheid lijkt het een mission impossible.

Wanneer je een haartransplantatie overweegt zou ik zeker dr. Feridini in Hasselt consulteren. Hij is een specialist onder de specialisten en heeft veel ervaring met transgenders. Ik ben zelfs door een van de Nederlandse haartransplantatie klinieken die mij een haarwerk adviseerde naar hem doorverwezen.
Brownie
Berichten: 200
Lid geworden op: 25 aug 2020, 16:38
Gender: Geen

Re: Belemmeringen in sociale transitie

Bericht door Brownie »

'Er zullen vrouwen zijn voor wie hun mannelijke gezicht misschien geen belemmering vormt of die niet doorhebben dat zij er nog steeds heel mannelijk uitzien'. Hoezo 'nog'? Er zijn ook voldoende cis-vrouwen die een heel mannelijk gezicht hebben. Maar zodra dat ook gecombineerd is met baardgroei, kaalheid en een wat meer mannelijk lichaam (lang, grote voeten, brede schouders, duidelijke adamsappel) lijkt het mij helemaal niet vreemd dat je dat ervaart als een te grote belemmering om jezelf als vrouw te presenteren. Je bent zeker niet de enige!

Je zou for the time being je in ieder geval wat meer androgyn kunnen presenteren? Denk aan mannen als David Bowie en Jack Sparrow.
tartangirl
Berichten: 176
Lid geworden op: 02 feb 2016, 10:52
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: zeeland

Re: Belemmeringen in sociale transitie

Bericht door tartangirl »

Hoi Marian , en goed van je om dit bespreekbaar te maken,en je moet wel echt een dikke huid hebben wil je je staande houden in deze maatschappij.
Hoe strek je ook bent , als mensen jou na jaren nog niet accepteren als vrouw is het een zegen dat er nu zoiets bestaat zoals FFS.
Wens je veel liefde en geluk......bye
Gebruikersavatar
Geke76
Berichten: 543
Lid geworden op: 02 nov 2021, 20:20
Gender: Trans MtF
Voornaamwoorden: Zij/haar
Locatie: Zuid-Holland

Re: Belemmeringen in sociale transitie

Bericht door Geke76 »

Hoi Marian,

Ik heb een niet zo typisch mannelijk gezicht, geen echte adamsappel zichtbaar en voorzien van een bos haar wat nu maar langer groeit. Maar...

Ik herken jouw gevoel wel, want ik heb dat ook gedacht en heeft mij ook bezig gehouden.
Toch gaat het er om hoe JIJ jezelf ziet, niet bepalend door een ander. Klinkt cliché, weet ik, maar ik vond mijzelf een tijd geleden nog te mannelijk, en nu ben ik oke met wat ikvoel van binnen en zie in de spiegel.
So what als iemand mij nog ziet als 'mannelijk' maar er zijn ook genoeg vrouwen die dat hebben of meemaken.

Alleen heb jij een idyllisch idee voor jezelf qua uiterlijk, dan moet je kijken wat de oplossingen zijn en wellicht voor een ffs gaan.

Sterkte hierin en probeer ook te genieten van het proces hierin of naartoe.

Gr. Geke
Als trans wordt je niet iemand anders, je stopt met het zijn van iemand anders. :hbeat:
Marian
Berichten: 43
Lid geworden op: 13 jul 2021, 21:15
Gender: Transgender
Voornaamwoorden: zij/haar

Re: Belemmeringen in sociale transitie

Bericht door Marian »

@Geke76
Ik was afgelopen week bij Douglas en daar vonden ze dat mijn gezicht niet echt heel mannelijk is. Ze spraken over een mooie kaaklijn en bij mij is mijn adamsappel eigenlijk ook niet zichtbaar. Maar o wat kan ik onzeker zijn.
Gebruikersavatar
JuliaHaarman
Berichten: 69
Lid geworden op: 02 feb 2020, 05:55
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: Nijkerk

Re: Belemmeringen in sociale transitie

Bericht door JuliaHaarman »

Goedendag, vergeet niet dat je met make-up heel veel aan je gezicht kunt doen, door sommige delen lichter en andere donkerde te maken kan je ook een vrouwelijker gezicht creëren, en daarbij een goede pruik doet wonderen. Heb zelf ook niet het vrouwelijkste gezicht, maar door een make up cursus en een mooi pruik van Mariposa is mijn gezicht wel vrouwelijk, en een toen mijn bril aan vervanging toe was , daar ook gelijk een vrouwelijk model genomen. Misschien is het niet geheel 100%, maar een operatie is ook heel ingrijpend. Groetjes Julia