Genderdysforie...?

Gevoelens die je met de wereld deelt
Gebruikersavatar
Mareijn
Berichten: 60
Lid geworden op: 12 sep 2018, 12:45
Gender: Trans MtF
Voornaamwoorden: Zij/haar

Genderdysforie...?

Bericht door Mareijn »

Hello allemaal,

Ik heb een vraag waar ik op internet vooralsnog geen antwoord op kan vinden. Ik ben benieuwd of jullie mij kunnen helpen.

Ik voel al mijn hele leven dat ik meer vrouw ben dan man. De hele zoektocht over wat ik echt zou willen is in volle gang, maar ik loop vast bij het volgende.

Inmiddels heb ik uiteraard veel gelezen, zo ook over genderdysforie. Dit sluit alleen niet helemaal aan. Ja, ik zou misschien als vrouw door het leven willen, maar nee, ik heb geen afkeer tegen mijn eigen geslacht. De term genderfluid ken ik uiteraard ook, maar het is niet zo dat het wisselt. Ik heb immers altijd, 24/7, de drang me meer als mezelf (dus vrouwelijker) te gedragen dan ik nu doe. Het voelt alsof ik mezelf moet compenseren om een echte man te zijn en daar heb ik last van, maar weer niet zo veel dat ik mezelf echt afkeur om hoe ik nu ben.

Heb je ook genderdysforie als je je altijd mannelijker voor doet dan je wil? Of is het een voorwaarde dat je aversie hebt tegen je 'eigen' geslacht? Herkent iemand dit?

Liefs,
Lieke
Gebruikersavatar
Irene_de_Vreede
Moderator
Berichten: 3476
Lid geworden op: 23 mei 2012, 22:26
Gender: Transgender
Voornaamwoorden: Zij/haar
Locatie: Breda

Re: Genderdysforie...?

Bericht door Irene_de_Vreede »

Of je genderdysforie ervaart kun je eigenlijk alleen zelf vaststellen. Ik denk dat de meeste wel een poging hebben gedaan om zich aan te passen aan het gewenste gedrag van het geboortegeslacht. Er zijn geen voorwaardes, iedereen ervaart het anders. Het belangrijkste is dat je van een transitie, wat best een zware weg is, gelukkiger wordt.
Irene
Gebruikersavatar
Marije
Berichten: 1152
Lid geworden op: 22 okt 2021, 21:10
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: Zij/Haar
Locatie: --

Re: Genderdysforie...?

Bericht door Marije »

Hoi. Ik heb jarenlang, echt 30 jaar, extreem compensatie gedrag gehad en me heel mannelijk gedragen. Heel vermoeiend maar financieel wel heel lucratief. Voor mijn omgeving kwam de transitie als donderslag bij heldere hemel.

Nu klopt het allemaal gelukkig.

Op mijn blog vind je wel voorbeelden van mijn compensatie gedrag.
:hbeat: vrouw :hbeat: mama :hbeat: dochter :hbeat: zus :hbeat: gelukkig :hbeat:
Maartje-nb
Berichten: 155
Lid geworden op: 30 mei 2022, 23:28
Gender: Non-binair
Voornaamwoorden: hen/hun/die/diens/haar

Re: Genderdysforie...?

Bericht door Maartje-nb »

Hi Niek-je,

Je zoektocht en de benamingen die je noemt herken ik ook. Zoveel mensen, zoveel meningen hè, dus wat ik hieronder schrijf is mijn visie hierop. Maar wel een visie die mij in de loop van de jaren veel rust, acceptatie en liefde heeft gegeven. Dus wie weet helpt het jou ook.

In de natuur zijn overal tussenvormen te vinden. Dieren die zich gedragen als vrouw, maar man zijn. Dieren die zowel man als vrouw zijn, dieren die man zijn maar ook eieren kunnen leggen of de taken van de vrouw kunnen overnemen.
Bij mensen zijn al die tussenvormen er ook. Dat is dus heel normaal en natuurlijk. Gewoon biologie en niets vreemds aan. Maar wij mensen zijn sociale wezens en willen graag geaccepteerd worden “door de groep” aan de ene kant en aan de andere kant onze autonomie behouden. Als mensen, door onze socialisatie, denken we daarom graag in of-of. Dus je bent of voor een bepaalde politieke partij of tegen. Je krijgt een voldoende voor een toets of een onvoldoende. Je bent of man of vrouw.
Dat of-of denken geeft ons in zekere zin veiligheid.
We kunnen vanuit die veiligheden plannen maken en op die manier onze kwetsbaarheid proberen te verdoezelen.
Alleen… de wereld steekt niet “of-of” in elkaar.
De controledrang die wij mensen hebben passen niet bij hoe het in de natuur werkt: alles komt en alles gaat weer en voor de rest kun je natuurlijk plannen hebben, maar of ze uitkomen op de manier zo als jij verwacht? Is nog maar de vraag. Waarom dit verhaal? Omdat ook gender-namen een bepaalde vorm van “schijn-veiligheid” geven.
Als we ons nu non-binair noemen, of gender nonconforming of wat dan ook, dan geeft ons dat rust en duidelijkheid. Weer het of-of denken. Dus zo van: nu weet ik wie ik ben en nu heb ik voor altijd het antwoord en nu kan ik mij goed uitleggen naar de groep.
Tot dat we in de groep komen , waar ook het of-of denken heel sterk aanwezig is, en we weer aan onszelf beginnen te twijfelen of ons schamen voor wie we zijn.
Voor mij is het heel werkbaar om en-en te denken / te leven. Dat geeft een hoop rust en dan hoef je de strijd met jezelf of de ander of de medische wereld of wie dan ook niet meer aan. Natuurlijk kun je je gerust noemen hoe je wilt of welke medische ingreep ook willen, maar door en-en denken hoef je in elk geval de stijd niet meer aan. Met en-en denken bedoel ik het volgende: zo kun je en blij zijn maar ook bang tegelijk. En kun je en genieten, maar ook een raar gevoel hebben in je buik.
Maar wij willen dan dat rare gevoel meteen weg hebben of die angst weg willen denken/praten.
Maar ze zitten er allebei. Zo kunnen we doen alsof we luisteren , en tegelijkertijd een boodschappen lijstje in je hoofd bedenken. De wereld is bedoeld om en-en te leven. Als je dat beseft wordt alles meteen minder zwaar. Dus misschien ben je wel gender nonconforming EN heb je tijden dat je daaraan twijfelt. Om volgend jaar je juist weer heel mannelijk of juist vrouwelijk te voelen. “Vrouw” of “man” willen zijn is ook maar een concept uit het of-of denken. Waar we allerlei ideeen/ en schijn-veiligheden aan gekoppeld hebben.
Alsof je als vrouw niet van technische bouwkunde kunt houden maar ook je nagels willen lakken.
En als man je graag een topje wilt dragen en tegelijkertijd ook naar je werk in pak gaat. Allemaal ok dus, want dat is heel natuurlijk.
Ik hoop dat je dit meer rust en acceptatie kan geven.
Gebruikersavatar
Mareijn
Berichten: 60
Lid geworden op: 12 sep 2018, 12:45
Gender: Trans MtF
Voornaamwoorden: Zij/haar

Re: Genderdysforie...?

Bericht door Mareijn »

Wow, dat een mooie verhalen allemaal. Zo fijn om te lezen :hbeat: Dat is echt even een hart onder de riem, dank jullie wel!

xx
Gebruikersavatar
San(ne)
Berichten: 302
Lid geworden op: 24 jun 2021, 12:17
Gender: Non-binair
Voornaamwoorden: Die/diens
Locatie: Utrecht

Re: Genderdysforie...?

Bericht door San(ne) »

Aversie tegen je eigen lichaam is zoals anderen al zeggen geen vereiste om (een vorm van) trans te zijn.
Ik erger me eerlijk gezegd ook wel eens aan die verhaallijn (niet per se van aversie tegen lichaamsdelen, maar wel dat het lijkt of je als niet-geopereerde transpersoon depressieve gedachten moet hebben of ongelukkig moet wachten op betere tijden/je medische transitie) die op veel plekken dominant lijkt te zijn. Ik heb het gevoel dat, vooral tieners die trans zijn, dit een beetje van elkaar overnemen. Vergelijk het met de vroegere "emo's".
Anderzijds: ik realiseer me dat het voor veel mensen ook een waarheid is waar ze in leven en dat veel mensen wel daadwerkelijk een haat richting bijvoorbeeld lichaamsdelen voelen.

Maar, welkom bij de categorie "trans personen die op zich prima gelukkig zijn met hun lichaam en in het leven" ;)
Gebruikersavatar
Mareijn
Berichten: 60
Lid geworden op: 12 sep 2018, 12:45
Gender: Trans MtF
Voornaamwoorden: Zij/haar

Re: Genderdysforie...?

Bericht door Mareijn »

Mooi omschreven San! Dat klinkt al een stuk beter inderdaad :)
Bardem
Berichten: 17
Lid geworden op: 15 dec 2017, 11:19
Gender: Genderqueer
Locatie: Gent

Re: Genderdysforie...?

Bericht door Bardem »

Ik voel iets gelijkaardig. Mijn zoektocht heeft me voorlopig het antwoord gegeven dat hokjes artificieel zijn. Gender is een spectrum en jij hebt je eigen plaatje op dat spectrum. Probleem is dat de maatschappij 'eist' dat een vrouw er meisje-meisje uitziet en een man er groot-sterk-stoer uitziet. De meerderheid probeert maar om aan dat beeld te kunnen voldoen en eisen dat van de anderen ook. Maar laat je niet gek maken. Uiteraard willen we passabel zijn, maar mijn punt hier is: je bent wie je bent. En dat is super.

Staat 'Ken jezelf' niet op een tempel van Apollo? Ken jezelf. Eén van de moeilijkste opdrachten in een mensenleven. Leer wie je zelf bent en probeer dat te aanvaarden. Enfin, makkelijker gezegd dat gedaan. Het is één van mijn (schijnbaar onbereikbare) doelen.

https://www.youtube.com/watch?v=gIbG671qGL0
Gebruikersavatar
xxman
Berichten: 97
Lid geworden op: 03 apr 2022, 18:14
Gender: Man
Voornaamwoorden: hij/hem/zijn
Locatie: Gelderland

Re: Genderdysforie...?

Bericht door xxman »

Zelf vind ik dit een hele fijne bron: https://genderdysphoria.fyi/en.

Een uitgebreid manuscript over alle manieren waarop gender dysforie zich kan manifesteren!
Gebruikersavatar
Mareijn
Berichten: 60
Lid geworden op: 12 sep 2018, 12:45
Gender: Trans MtF
Voornaamwoorden: Zij/haar

Re: Genderdysforie...?

Bericht door Mareijn »

xxman schreef: 31 aug 2022, 16:30 Zelf vind ik dit een hele fijne bron: https://genderdysphoria.fyi/en.

Een uitgebreid manuscript over alle manieren waarop gender dysforie zich kan manifesteren!
wauw heel uitgebreid inderdaad, fijn! ik ga het zeker lezen, tnx!