Rechtbank stelt zorgverzekeraar in gelijk: gezichtsoperatie niet vergoed

Naamswijziging, verzekeringen en zo voort
Gebruikersavatar
Alice
Berichten: 1427
Lid geworden op: 07 sep 2012, 21:42
Gender: Vrouw
Locatie: omg. Delft

Rechtbank stelt zorgverzekeraar in gelijk: gezichtsoperatie niet vergoed

Bericht door Alice »

Rechtbank stelt zorgverzekeraar in gelijk: transgenders krijgen gezichtsoperatie niet vergoed.

Twee transgenderpersonen krijgen terecht hun gezichtsoperaties niet vergoed door verzekeraar Zilveren Kruis. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland donderdag geconcludeerd. Volgens de rechtbank is de ingreep een vorm van plastische chirurgie.
Een van de twee mensen die naar de rechter stapte, is een transvrouw. Zij ging na meerdere operaties voor geslachtsverandering ook onder het mes voor een zogenoemde ‘faciale feminisatie’. Dat is een behandeling waarbij de kaak wordt opengebroken en botten worden verzet en vervormd om zo de mannelijke kenmerken uit het gezicht te verwijderen.
Volgens de vrouw was de operatie nodig omdat haar gezicht nog mannelijke trekken vertoonde. Zilveren Kruis dacht daar anders over en wilde de ingreep niet vergoeden.

Mannelijke gezichtskenmerken
De rechtbank concludeerde op basis van informatie van de arts van de vrouw ‘dat inderdaad sprake was van een aantal mannelijke gezichtskenmerken die vrouwelijker gemaakt konden worden’.

Ook erkent de rechtbank ‘dat het goed voorstelbaar is dat de vrouw moeite had met deze mannelijke kenmerken en daardoor psychische problemen ondervond’. Maar daardoor hoeft het nog niet vergoed te worden, zo luidt de redenatie.

Plastische chirurgie
Zo moet vaststaan dat het uiterlijk van de vrouw vóór de operatie nog zó mannelijk was dat dit bij vrouwen in het algemeen niet voorkomt en zij daardoor niet als vrouw werd herkend, legt de rechtbank uit.

Dat bleek in dit geval niet zo te zijn. De rechtbank schaarde het daarom onder de noemer plastische chirurgie. Voor de andere transpersoon trekt de rechtbank dezelfde conclusie.

https://www.ad.nl/utrecht/rechtbank-ste ... ~a438ae30/
Alice;
"Computer Says No"
Ik heb een buik, een onderbuik met gevoel en naar die luister ik.
Daan_3
Berichten: 142
Lid geworden op: 27 dec 2022, 21:06
Gender: Non-binair
Voornaamwoorden: die/hen/hij

Re: Rechtbank stelt zorgverzekeraar in gelijk: gezichtsoperatie niet vergoed

Bericht door Daan_3 »

Ik snap dit echt niet. Ze zijn het er mee eens dat er mannelijke kenmerken zijn en dat het goed voor te stellen is dat die vrouw daar moeite mee heeft. Maar "daardoor hoeft het nog niet vergoed te worden"? Ik kan daar zo boos om worden!
Gebruikersavatar
Annabel
Berichten: 475
Lid geworden op: 08 dec 2020, 23:52
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: Den Haag

Re: Rechtbank stelt zorgverzekeraar in gelijk: gezichtsoperatie niet vergoed

Bericht door Annabel »

Goed dat het AD hier wat over bericht, maar voor de geïnteresseerde: Zaaknummer: 535232 HA ZA 22-126

Hier is dit van belang:
4.17.
Ter zitting is namens Zilveren Kruis toegelicht dat zij zich in de praktijk genoodzaakt ziet het grootste deel van de machtingsaanvragen van transgenders voor het ondergaan van een FFS af te wijzen. Dit is het gevolg van de hoge lat die op grond van de huidige wet- en regelgeving geldt voor de vergoeding van dergelijke plastische (aangezichts)chirurgie voor transgenders. Tegelijkertijd vormt het toenemende aantal machtigingsaanvragen een signaal dat er onder transgenders kennelijk wel op grote schaal behoefte bestaat aan deze ingreep en het ondergaan van deze ingreep ook een belangrijke bijdrage kan leveren aan het psychisch en lichamelijk welzijn van transgenders, zoals in het geval van [eiseres] . Een eventuele beslissing om de vergoedingsmogelijkheden voor plastische (aangezichts)chirurgie bij transgenders te verruimen, is echter niet aan de rechtbank, maar ligt elders.