begin traject

Voor iedereen waarvan men bij geboorte dacht dat je een meisje was
Plaats reactie
Alex
Berichten: 6
Lid geworden op: 08 mar 2023, 22:02
Gender: Trans FtM
Voornaamwoorden: hij/hem

begin traject

Bericht door Alex »

Hoi allemaal.

Ik heb besloten om het traject in te gaan om een man te worden (ik hoop dat ik dat een beetje goed beschrijf), maar ik weet nog niet heel goed hoe ik hiermee moet beginnen. Ik heb al wel wat onderzoek gedaan maar er is heel veel informatie.

Ik ben uit naar een paar goede vrienden maar nog niet naar mijn familie of anderen mensen in mijn omgeving. Ik ben me wel al als een jonge gaan gedragen en mijn ouders hebben al een keer gezegd dat als ik me een jonge voel dat ik daar dan gewoon over moet kunnen praten, dus ik denk niet dat zij transfobisch zullen zijn maar ik vind uitkomen toch erg spannend.

Ik heb al regelmatig gesprekken met een psycholoog maar ben bij haar ook nog niet uitgekomen. Ik heb het idee dat ze niet goed weet hoe ze moet helpen omdat ik niet uit ben. Ik vertoon angstverschijnselen maar ze denkt niet dat ik een angststoornis heb maar dat het komt door een onderliggende reden, ze heeft alleen geen idee wat die reden kan zijn en dat ik grotendeels zo bang ben omdat ik trans ben en geen idee hoe ik hier mee om moet gaan.

Ik weet niet goed wat ik moet doen als ik richting mijn psycholoog uitkom; Moet ik er met haar over gaan praten? Moet ik vragen naar een verwijzing voor een psycholoog gespecialiseerd in gender? (moet ik dan zelf een psycholoog opzoeken of zou zij daar beter in zijn?) moet direct vragen naar een verwijzing voor een gendercliniek? Ik ben als de dood dat ik het op de verkeerde manier verwoord en dat ze me niet geloofd.

Als iemand wat advies voor me heeft hoor ik het graag.
Dawn
Berichten: 478
Lid geworden op: 15 apr 2023, 12:49
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: Zij/haar
Locatie: Noord-Holland

Re: begin traject

Bericht door Dawn »

Hoi Alex, wat mooi dat je al een paar stapjes hebt gezet en dat je goede vrienden al hebt kunnen bijpraten. Als ik verder lees dan krijg je mogelijk van je ouders en psycholoog lichte voorzetten om te vertellen hoe je werkelijk voelt. En dat is altijd spannend, mogelijk kan je je een stukje voorbereiden en kracht vinden om bij een volgende “uitnodiging” toch een opening bij jezelf te vinden om te vertellen wat er in je zit. Misschien vermoeden ze al meer dan jij denkt en willen ze dit uit jouw mond horen in plaats vanzelf te zeggen. Soms helpt een krantenartikel of iets op tv, of kan je aan je vader vragen hoe hij dingen als jongen/man doet.
Het zijn maar een paar gedachten van mij. Vertellen is nooit makkelijk en kies je eigen weg hierin. Kijk met open mind naar wat goed voelt en wat niet zo kom je het dichtste bij jezelf en wat je nodig hebt.
Irene_de_Vreede
Moderator
Berichten: 3639
Lid geworden op: 23 mei 2012, 22:26
Gender: Transgender
Voornaamwoorden: Zij/haar
Locatie: Breda

Re: begin traject

Bericht door Irene_de_Vreede »

Ik denk dat je psycholoog een prima eerste stap is om bij uit te komen. Ook als ze geen ervaring heeft met transgenders zal ze je in elk geval kunnen helpen met je angsten en misschien inderdaad doorverwijzen naar iemand die meer gespecialiseerd is.
Irene
Lise
Berichten: 629
Lid geworden op: 23 dec 2013, 00:25
Gender: Onzeker
Locatie: Utrecht

Re: begin traject

Bericht door Lise »

Juist de beste gesprekken die ik heb gevoerd met een psycholoog (en die me het meeste zelfinzicht gaven) waren met een psycholoog die niet gespecialiseerd was in gender. Als je haar vertrouwt en fijn met haar kan praten lijkt het me een prima eerste stap.
Plaats reactie