Nieuwe chat! Zie dit topic.

Reiskosten

Naamswijziging, verzekeringen en zo voort
Gebruikersavatar
Willy
Berichten: 185
Lid geworden op: 29 mar 2012, 16:24
Gender: Anders
Locatie: Elburg

Reiskosten

Bericht door Willy »

In 2012 ben ik een keer of 10 naar Amsterdam geweest (VU en Transvisie)
Eind 2012 vond GGZ Centraal dat de zorg in Amsterdam, mijn juiste zorg is.
En om geen 2 kapiteins op 1 schip te hebben, is geadviseerd om de zorg bij GGZ te stoppen (kan wel altijd bellen, als het even wat minder gaat), om de zorg in Amsterdam op te schroeven.
Ook Transvisie Zorg zou het liefst, dat ik elke week kwam.... maar ja, de reiskosten hakt er toch behoorlijk in.

Via Zilveren Kruis Achmea (basis en 3*) is er geen vergoeding mogelijk, alleen als ik zelf niet in staat zou zijn om zelfstandig te kunnen reizen.

Epilatie gezicht wordt vergoed vanuit basis: Hiervoor moet een machtiging worden aangevraagd door het Genderteam waar u onder behandeling bent. Wanneer u toestemming krijgt kunt u de nota's indienen. Op de nota moet 'gezichtsepilatie transgender' vermeld staan. Epilatie van romp en ledematen wordt niet vergoed.

Pruiken bij transgenderbehandeling wordt niet vergoed
Pruiken worden alleen vergoed wanneer er sprake is van gehele of gedeeltelijke kaalheid als gevolg van een medische aandoening of behandeling van medische aard. Bijvoorbeeld bij chometherapie.

Kortom, opzoek naar juiste zorgverzekeraar? , enige tips?

Liefs Willy
ps. Het doet me enorm deugd dat epilatie gezicht wel wordt vergoed = toch een zorg minder.
My life just out of the closet ...
Gebruikersavatar
Eva
Beheerder
Berichten: 6805
Lid geworden op: 25 mar 2012, 11:00
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: Etten-Leur

Re: Reiskosten

Bericht door Eva »

'De juiste zorgverzekeraar' lijkt niet te bestaan, Willy. Je hebt een PB.
All great truths begin as blasphemies. (George Bernard Shaw)
Gebruikersavatar
jacqueline
Berichten: 869
Lid geworden op: 25 mar 2012, 20:45
Gender: Trans MtF

Re: Reiskosten

Bericht door jacqueline »

reiskosten kan je mogelijk aftrekken van de belasting (19ct per km als het goed is?)
selena
Berichten: 55
Lid geworden op: 04 nov 2012, 13:51
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: Zij/haar

Re: Reiskosten

Bericht door selena »

Tja, het is volgensmij heel onvoorspelbaar. Vorig jaar had ik voor mijn IPL ontharingsbehandelingen de nota's gewoon opgestuurd naar mijn verzekeraar (VGZ) en die hebben vanuit mijn aanvullende verzekering het voor een deel terugbetaald. Hiervoor had ik geen verwijzing of toestemming voor aangevraagd. Dit jaar zit ik bij CZ, maar weet nog niet hoe dat daar mee gaat verlopen. Ik weet wel dat met reiskostenvergoedingen dat je bij Zilveren Kruis meestal niet goed af bent. Ik heb van meerdere gehoord die binnen de GGZ een klinische opname hebben gehad binnen een specialistische kliniek waar dat niet vergoed werd. Bij andere verzekeraars werd dat dan weer wel vergoed. Daarnaast heb ik van iemand van mijn familie gehoord dat het heel erg scheelt wie je aanvraag behandeld, de één kan heel erg moeilijk lopen doen terwijl de andere medewerker het gelijk in orde maakt.
Gebruikersavatar
Gwendolyn
Berichten: 457
Lid geworden op: 27 aug 2012, 00:29
Gender: Vrouw
Locatie: Stiens

Re: Reiskosten

Bericht door Gwendolyn »

Er is al zo veel over deze problematiek geschreven, en van mijn kant erg veel op de andere Fora, ISSIS.

let op! Pas Na groen licht....
Alles wat voor groen licht gedaan wordt wordt als eigen initiatief beschouwd, en valt geheel buiten elke vergoeding.
Echter wie het kan betalen, hoe eerder hoe beter, hormoon gebruik voor groen licht en dus voor controle van een behandelaar, is ten strengste af te raden tTENZIJ het gebruik gemonitord wordt door een professioneel op dat gebied. bedenk echter dat je bij die stap een weg inslaat die nog niet is bekeken, bevestigd als zijnde voor jou de juiste weg door mensen die daar professionele kijk op hebben.

1 Haarwerken voor transseksualiteit is bij mijn weten nog een te vergoeden prestatie.Vanuit de Basis verzekering.
2 Mamma protheses ( uitwendige borst protheses ) idem
3 Ontharing gelaat en hals idem, LET OP! Na groen licht, vanuit de Basis, EN NIET van een evt aanvullend verzekering. Laat je niet een oor aan naaien, met twee oren kunnen we uitstekend horen wat voor onzin de verzekeraars uitkramen! ;)
Genitaal ontharing dient meteen gestart te worden direct na groen licht, al handelen het VU en het UMCG anders. Ook dat is een vergoede prestatie, dat echter via één van beide teams moet lopen.

Omdat ik in de bijstand zit, heb ik gelukkig nog km vergoeding voor reizen naar specialisten, zoals voor logopedie, ontharing, GGZ afspraken, ziekenhuis ( gender team verwante ) bezoeken. Echter niet voor bijeenkomsten van bv het gender home, één maal per maand in Groningen. Dus voor afspraken als een bijeenkomst / bezoeken aan transvisie, tenzij bv transvisie gelijk beschouwd wordt als het GGZ / Gender team bezoek, niet vergoed.

Bij mijn weten is er nergens een overzicht van de te vergoeden prestaties op een rij waar bij geconstateerd en bevestigde transseksualiteit wij aanspraak op kunnen maken, recht op hebben.

Men heeft blijkbaar geen belang om de trans goed te informeren over waar hij / zij aanspraak / recht op heeft.

Mocht ik ernaast zitten, graag dat vermelden.

Gwendolyn

ps, nog even dit, in mijn geval, vergoedt de bijstand alleen reis kosten voor de dicht bij zijnde behandelaar / specialist. Al zullen ze niet meteen van mij af zijn, als ik ipv het UMCG het VU had gekozen, is mij verteld dat alleen de reis km's naar het UMCG vergoed zouden worden, en niet de meer afstand naar het VU. :fpalm: Ik moet ook nog afwachten hoe lang dat de bijstand nog reis kosten vergoedt.
Laatst gewijzigd door Gwendolyn op 28 jan 2013, 00:51, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Hexley
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 apr 2012, 11:17
Gender: Trans MtF
Locatie: Twente

Re: Reiskosten

Bericht door Hexley »

Gwendolyn schreef:hormoon gebruik voor groen licht en dus voor controle van een behandelaar, is ten strengste af te raden tTENZIJ het gebruik gemonitord wordt door een professioneel op dat gebied.
Wat een angstzaaierij. Elke huisarts zou de basic's moeten kunnen en voor meer details is er genoeg online te vinden, ook publicaties waar oa. mensen uit het Amsterdamse "rocket science" team aan meegewerkt hebben,...
Afbeelding
Gebruikersavatar
Gwendolyn
Berichten: 457
Lid geworden op: 27 aug 2012, 00:29
Gender: Vrouw
Locatie: Stiens

Re: Reiskosten

Bericht door Gwendolyn »

In tegendeel Hexley, juist het uiteenzetten van hoe er gehandeld kan worden.

In het algemeen geven huisartsen niet thuis voor geslacht hormonen. Op een enkele na.
Wat jij beweert is dat de gender team helemaal niet behoeft te bestaan. ( Daar kunnen we het elders wel een keer over hebben )
Wat een huis arts niet kan of in ieder geval niet toe opgeleid en tijd voor heeft is een diagnose of het nemen van androcuur en vrouwelijke hormonen wel voor zijn / haar cliënt wel het juiste behandeling is waarvoor die aanklopt.

Simpel denkend is het zo dat wie daar om vraagt het zelf al heel goed weet hoe de vork in de steel zit. Echter in de praktijk blijkt dat niet zo zwart wit te zijn.

En wie het nemen van hormonen buiten de genderteams alsmede Tanja van Hengel, wil kan gerust zijn of haar gang gaan, als ze het doen onder supervisie / controle van een endocrinoloog. Hormonen nemen gaat ook niet altijd zonder de nodige problemen. Buiten dat om, is het de vraag of het vergoed kan worden. Voor wie het zelf wil kopen en betalen... tja, wat niet kan. Ik gun het in ieder geval ieder transseksueel die er zelf zeker van zijn / haar zaak is om zsm met hormonen te beginnen.

Gwendolyn
Heleen
Berichten: 195
Lid geworden op: 13 apr 2012, 11:24
Gender: Vrouw

Re: Reiskosten

Bericht door Heleen »

Hexley schreef:
Gwendolyn schreef:hormoon gebruik voor groen licht en dus voor controle van een behandelaar, is ten strengste af te raden tTENZIJ het gebruik gemonitord wordt door een professioneel op dat gebied.
Wat een angstzaaierij. Elke huisarts zou de basic's moeten kunnen en voor meer details is er genoeg online te vinden, ook publicaties waar oa. mensen uit het Amsterdamse "rocket science" team aan meegewerkt hebben,...
+1
Venka
Berichten: 1439
Lid geworden op: 18 jun 2012, 12:25
Gender: Vrouw

Re: Reiskosten

Bericht door Venka »

Gwendolyn schreef:bedenk echter dat je bij die stap een weg inslaat die nog niet is bekeken, bevestigd als zijnde voor jou de juiste weg door mensen die daar professionele kijk op hebben.
In mijn geval is er maar 1 die bepaalt of ik genderdysforie heb,dat ben ik.Een professional kan alleen maar kijken of er geen andere problemen zijn die gedachte van genderdysforie zouden kunnen veroorzaken. Een beetje psycholoog is best om de tuin te leiden hoor,het is ook maar een mens,dus wat is het woord van een professional in dat licht waard.Als ik eerlijk ben,wat wil een psycholoog bij het VU nu te weten komen van de psyche van een mens.Gemiddeld 6 gesprekken,daar krijg je nooit een goede persoonlijk profiel van een patiënt.
Gwendolyn schreef:

In het algemeen geven huisartsen niet thuis voor geslacht hormonen.
Mijn huisarts durft het wel aan om mij androcur voor te schrijven,en zij heeft in overleg met een andere arts(die haar opleiding bij het VU en verbonden was aan het genderteam) bloed onderzoeken voor geschreven. Androcur word voor meer doeleinden gebruikt en niet alleen voor transseksuelen. Om zelf medicatie te promoten lijkt mij niet een goed idee maar om het te negeren dat het gebruikt word is ook niet nodig.Iedereen kent de gevaren van zelf medicatie maar iedereen kent ook de wachttijden bij het VU en ook de problemen tussen intake en groen licht,en een beetje van magi doet de rest.
Gebruikersavatar
Gwendolyn
Berichten: 457
Lid geworden op: 27 aug 2012, 00:29
Gender: Vrouw
Locatie: Stiens

Re: Reiskosten

Bericht door Gwendolyn »

Dus er wordt beaam wat ik al eerder zei. Echter we dwalen erg af van reis kosten.
In een ander topic kunnen we discussiëren over het wel of niet van gender teams. Er speelt bv ook ( m.i. ) dat juist omdat de genderteams in het VU en UMCG zitten, er geld voor beschikbaar is, het bundelen van de daarvoor benodigde mensen / expertise.

Er zijn altijd mensen die afvallen van de lijst. Die meenden eerst toch trans te zijn. dus het gaat niet voor ieder op dat je zelf weet wat je drijft om een bepaalde veronderstelling te nemen. Wanneer je gewoon van de ene dag op de andere naar een plastische chirurg kan stappen en zeggen opereer me maar, hier is het geld, dan vervalt de noodzaak van een gender team voor velen onder ons. Echter om aanspraak te kunnen maken op de schaarse vergoedingen die er nog resten, is er verantwoording nodig, en die wordt bepaald door het gender team. Zij bepalen niet wie of wat je bent, hoogstens het bevestigen.

Maar dat kan allemaal wel in een ander topic als daar behoefte toe is.