Verwijzing

Psychologen en procedures
Demitri
Berichten: 18
Lid geworden op: 26 okt 2022, 16:13
Gender: Trans FtM

Verwijzing

Bericht door Demitri »

Reeds ben ik op de wachtlijst van genderteam UMC Gronigen geplaats.

Nu is mij even niet duidelijk wat ze met het volgende bedoelen:
"Het genderteam is gericht op indicatiestelling voor een somatische genderbevestigende behandeling en niet op de psychologische begeleiding bij gendervragen.
Wij raden aan de patiënt in de tussentijd voor psychologische (gender) vraagstukken elders steun / zorg zoekt, zodat dit voldoende behandeld is wanneer de oproep voor het genderteam komt."

Wat wordt hier precies mee bedoeld? Is het noodzakelijk mij nog ergens andere te melden? Ik wil niet 3 jaar wachten en dan er achter komen dat ik iets over heb hoofd heb gezien of verkeerd heb begrepen.
Gebruikersavatar
Marije
Berichten: 1358
Lid geworden op: 22 okt 2021, 21:10
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: Zij/Haar
Locatie: --

Re: Verwijzing

Bericht door Marije »

Als jij van alles nog niet zeker weet, als je twijfelt, of denkt dat het misschien toch wat anders is... daar hebben ze geen tijd voor. Somatisch betekent dat ze je vragen wat je wilt veranderen aan je lichaam en hoe ze je daarbij kunnen helpen.

Ik sta inmiddels bijna 2,5 jaar op de wachtlijst bij het UMCG. Gelukkig heb ik mijn hele transitie inmiddels via de GGZ kunnen doen.
:hbeat: vrouw :hbeat: mama :hbeat: dochter :hbeat: zus :hbeat: gelukkig :hbeat:
Gebruikersavatar
Annabel
Berichten: 476
Lid geworden op: 08 dec 2020, 23:52
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: zij/haar
Locatie: Den Haag

Re: Verwijzing

Bericht door Annabel »

Dit komt voort uit wat in de praktijk gezien wordt wanneer trajecten onnodig lang zijn omdat er (andere) psychische problemen zijn dan enkel de indicatiestelling voor de somatische (hormonen en operaties) wensen.
Een deel van het medische gendertraject is een diagnostische fase of een fase waar wordt gekeken naar je somatische behandelwensen. Na deze fase komt er een zogenaamde indicatiestelling welke je toegang biedt tot het gedeelte waar hormonen en operaties mogelijk zijn.
Echter het diagnostische deel van het gendertraject is niet intensief genoeg om ook andere problemen op te lossen.
Hiervoor wordt je dus gewezen naar de ‘normale’ GGZ zodat deze in ieder geval al gedeeltelijk aangepakt wordt zodat het uiteindelijke somatische traject geen vertraging oploopt.

In Jip en Janneke taal en heel kort door de bocht: je komt naar een ziekenhuis om een medische transitie en niet voor al je andere psychische problemen.

Als je overigens geen andere (ernstige) psychische problemen ondervindt, kan je natuurlijk al veel doen tijdens het wachten, zoals een sociale en relationele transitie en je kan in principe ook je naam en geslacht al aanpassen (juridische transitie) buiten het somatische traject.

Uiteraard kan je je wel afvragen in hoeverre enige psychische problemen die er eventueel wel worden ervaren, verband houden met je gendervraagstuk. Ook is het zo dat er helaas in de praktijk nog steeds bij het woord gender gelijk naar de specialist wordt gewezen. Er zijn wel praktijken die hier gelukkig mee om kunnen gaan.
Gebruikersavatar
Laura2021
Berichten: 221
Lid geworden op: 01 mar 2021, 10:13
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: Zij/Haar
Locatie: Overijssel

Re: Verwijzing

Bericht door Laura2021 »

Ik denk dat ook belangrijk is te vermelden dat je vaak een officieele diagnose voor genderdysforie moet hebben voordat het medische traject vergoed wordt. Deze diagnostische fase is dus bij Psytrans, de Vaart of Genderhealthcare maar er zijn er meer.
Dus wie is je zorgverzekeraar (dit in verband met contracten) en bij wie laat je de (specialistische GGZ) diagnose voor genderdysforie stellen alvorens het medische deel (hormonen en operaties) te doorlopen.
Groetjes Laura :hbeat:
Gebruikersavatar
Marije
Berichten: 1358
Lid geworden op: 22 okt 2021, 21:10
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: Zij/Haar
Locatie: --

Re: Verwijzing

Bericht door Marije »

Umcg mag zelf die diagnose ook stellen. 1-stop-shop
:hbeat: vrouw :hbeat: mama :hbeat: dochter :hbeat: zus :hbeat: gelukkig :hbeat: