Tess' SRS in Thailand (Dr. Chettawut)

Voor iedereen waarvan men bij geboorte dacht dat je een jongetje was
TessB
Berichten: 61
Lid geworden op: 20 okt 2015, 15:55
Gender: Trans MtF
Locatie: Nijmegen

Tess' SRS in Thailand (Dr. Chettawut)

Bericht door TessB »

Ik heb op dit forum en op Facebook al een paar keer zijdelings gereageerd op posts over Dr. Chettawut in Bangkok, Thailand. Het leek mij verstandig om hier eens een post over op te zetten en bij te houden wat daar allemaal gebeurt en hoe het hier werkt. Ik onderga zelf de SRS en een adamsappelreductie op 25 oktober. Inmiddels is het de tweede dag na aankomst, maar ik heb eerder niet echt de rust en de tijd gehad om iets uit te werken. Daarom begin ik bij het begin en werk ik toe naar het punt waar ik nu zit. Ik moet wel iets opmerken over mijn reisgezelschap. Mijn ouders, zusje en partner zijn mee, dus we hebben een wat uitgebreider gezelschap dan normaal en twee kamers in het hotel waar we verblijven. Meestal gaat er maar een persoon mee. Ik kom daar denk ik nog wel op terug. Mijn pa en zusje gaan in ieder geval eerder weg dan mijn moeder, partner en ik (4 november).

Planning/voorbereiding
Ik ben ongeveer rond september vorig jaar begonnen met het vragen om informatie over de vergoeding voor een operatie in Thailand bij de verzekering. Na even duwen en trekken kreeg ik in november bericht dat ik (bijna) alles vergoed zou krijgen. Daarmee bedoel ik de operatie. Reis- en verblijfkosten betaalt de verzekering niet. Nadat ik in februari van het VUmc te horen kreeg dat de planning in oktober realistisch was ben ik gaan boeken. 26 oktober was de oorspronkelijke datum. Ik ga iets op de zaken vooruit lopen, maar mijn operatie is een maand van tevoren naar 25 oktober verschoven wegens de crematie van de koning. Tijdens het boeken was dat niet bekend en daarom mocht ik ineens een dag eerder, terwijl ik niet eerder hoefde te komen. Op de gevolgen daarvan kom ik nog terug. Ik heb netjes de aanbetaling van 20% gedaan (ca. €1600-1800, afhankelijk van de wisselkoers van de Thaise Baht), mijn vliegtickets geboekt (EVA Air, Elite Class --> extra beenruimte en ruime stoelen) en doorgegeven dat ik in The Vertical Suite wilde verblijven. Daarna was het enige tijd stil en heb ik mij vooral gericht om mijn aangezichtschirurgie, welke op 9 juni plaats heeft gevonden. De adamsappelreductie mocht echter niet meer tegelijk daarmee worden gedaan, waardoor het in de kader van de SRS weer een rol is gaan spelen.

Mijn verwijsbrief van Psycho Informa Groep kreeg ik half augustus en heb ik meteen doorgestuurd naar de kliniek. Half september kreeg ik mijn verwijsbrief van het VUmc, de betaling afgerond, de machtigingen van de verzekering gekregen (die wilden de verwijsbrief van het VUmc zien), de verplichte röntgenfoto laten maken de verplichte bloedtesten laten doen. De laatste twee heeft de huisarts geregeld. Stuur die bloedtesten overigens meteen naar Chettawut als je zelf gaat. Er bleken bij mij twee testen te ontbreken en die heeft de huisarts alsnog binnen een dag laten doen. Anders moet dat in Thailand. De adamsappelreductie is overigens pas in deze periode gepland. Ik heb het besproken met de verzekering en aangegeven dat het er nu bij kon of dat het anders tegen een hogere prijs in Nederland of België zou moeten gebeuren. Uiteindelijk is de verzekering overstag gegaan.

Vanaf dat punt was het nog paar weken wachten, waarin ik mijn afstudeerborrel heb gehouden, nog even een hardcorefeestje heb gepakt (stampen gaat volgens mij lastig met een wond tussen je benen...), naar de Buiten de Binary dag in Nijmegen ben geweest en afscheid heb genomen van mijn werk.

Vertrek, vlucht en aankomst (21/22 oktober)
Afgelopen zaterdag (21 oktober) zijn we vetrokken. We hebben alles thuis schoon gemaakt, hebben de trein gepakt naar mijn ouders en zijn van daaruit door vrienden naar Schiphol gebracht. We waren veeeeel te vroeg, maar met het begin van de herfstvakantie wilden we geen risico nemen. De vlucht was prima, hoewel vliegtuigstoelen nooit echt lekker slapen en mijn partner geen oog dicht heeft gedaan.

Op het vliegveld werden we, zoals afgesproken, opgehaald door de chauffeur van Chettawut. We hadden afgesproken dat de chauffeur een taxi zou regelen, maar de kliniek was dat vergeten te zeggen tegen de chauffeur en uiteindelijk werd een extra chauffeur gestuurd om ons op te halen (wat bij het consult werd afgerekend). Tevens bleek in de envelop met instructies die ik van de chauffeur kreeg het beruchte 'bowel cleasing schedule' - een lijstje met wat je wel en niet mag eten en laxeerinstructies - te ontbreken. Het is belangrijk om dat schema te volgen, omdat je darmen leeg moeten zijn met de operatie. Daardoor hebben ze tijdens de operatie meer ruimte om mee te werken. De chauffeur heeft dit doorgegeven aan de kliniek en het lijstje is later alsnog bezorgd. Niet onbelangrijk overigens, want omdat mijn operatie een dag naar voren was gehaald mocht ik vanaf 18:00 die dag geen vast voedsel meer eten. Het vliegtuigontbijt bleek voorlopig mijn laatste vaste voedsel :(.

Eenmaal aangekomen hebben we onszelf geïnstalleerd en zijn we naar de 7/11 op de hoek gelopen om het een en ander in te slaan wat ik wél mag eten/drinken. O.a. cola, sprite en gelatine. Mijn partner heeft ondertussen contact gelegd met een collega die al een tijdje door Azië heeft gereisd. Zij is onze kant op gekomen en we zijn met haar in het tegenovergelegen winkelcentrum wat gaan eten en geld gaan wisselen. Bij het eten heb ik gelukkig nog een kommetje heldere soep kunnen krijgen, ook iets wat nog wel mag volgens de lijst, en had ik gelukkig weer wat zout.Ondertussen heb ik een tube Oestrogel gehaald. Je moet van Chettawut 2 weken voorgaand aan je vertrek tot aan je terugkeer naar huis stoppen met je hormonen. Oestrogel mag in de weken na de operatie schijnbaar wel (heb ik nagevraagd). Daarom heb ik het als voorzorgsmaatregel gehaald. Overigens kun je in dat winkelcentrum echt alles krijgen wat je nodig hebt. Mocht je iets vergeten zijn in NL? Grote kans dat ze het gewoon aan de overkant van de straat hebben, zij het met Thaise bedrukking.

Na het 'eten' hebben we nog even over de nabijgelegen night market gelopen. De geur van eten hangt echter wel overal, wat je hongergevoel er niet minder op maakt. Vooral niet als je reisgezelschap telkens vraagt of je ook fruit of iets anders wil wat op de lijst met verboden eten staat. Mijn moeder vroeg op een gegeven moment of ik een paracetamol wilde, maar dat staat ook weer op de lijst met wat je niet mag... Uiteindelijk zijn we terug naar het hotel gegaan, heb ik nog twee koppen thee naar binnen gewerkt en ben ik gaan slapen. Mijn reisgezelschap besprak ondertussen nog plekken waar ze heen wilden, maar dan besef je je de keerzijde van naar Thailand gaan. Voor jezelf is het niet echt een vakantie. Hooguit (een deel) van de eerste twee dagen kun je wat leuks doen, de rest zit je binnen. Dat besef viel mij zwaarder dan ik van tevoren had gedacht.

Consultation day (23 oktober)
Vandaag was de dag die bekend staat als consultation day, ofwel je eerste afspraak met Dr. Chettawut himself. We werden om 11:00 opgepikt bij het hotel. Daarvoor ben ik even met mijn partner, pa en zusje gaan zwemmen (nu het nog kan) en ben ik meegegaan naar het ontbijt. Ik vond het niets om in mijn eentje te wachten tot zij klaar waren en heb mij vermaakt met thee, koffie, veel te zoete hotelvruchtensap en een grote bak heldere, pittige soep. Dat laatste moet je vragen. Het leek er echter op alsof ze dit verzoek niet voor het eerst hadden gehad ;). Na nog een gelatine en opfrisbeurt op de kamer werd het tijd om naar Chettawut te gaan.

Mijn ma, partner en ik waren netjes op tijd daar, hoewel we even moesten wachten omdat er twee patiënten voor ons waren. Nadat het papierwerk was gedaan en de openstaande betaling was voldaan (extra transport), moest ik wachten op Dr. Chettawut. Vlak voordat ik binnen mocht kwam een verpleegster mij al waarschuwen dat er iets niet in orde was met de brief van PIG. Alle brieven moeten een originele handtekening hebben en in dit geval was er eentje gescand. Het legde wel een schaduw op mijn consult, omdat we er naderhand nog anderhalf uur mee bezig zijn geweest om een oplossing te vinden. Inmiddels is er een oplossing gevonden en gaat PIG het direct corrigeren, maar de kliniek had dit zelf ook eerder moeten aangeven en had dit over het hoofd gezien. In alle andere gevallen zouden ze mij naar een Thaise psychiater hebben gestuurd om nog een brief mét originele handtekening te krijgen. Ze hebben dat niet gedaan omdat het buiten mij om fout is gegaan. Ga je zelf? Let erop dat je originele brieven hebt, met originele handtekeningen en geen doorgekraste woorden ofzo (dat laatste vonden ze ook niet prettig, maar de psychiater had de spelling van zijn naam gecorrigeerd met pen i.p.v. een nieuwe brief uit te printen).

Het consult zelf was verder prima. Dr. Chettawut heeft eerst foto's genomen van mijn adamsappel en 'soon to be vagina' en vervolgens bekeken of er extra huid nodig was voor de operatie. Gelukkig was dat niet het geval. Bij te weinig huid moet je ter plekke namelijk va. €1000 bijbetalen omdat de ingreep dan ietsjes anders moet. Je wordt daarvoor ook gewaarschuwd en ik was erop voorbereid, maar ik had al niet verwacht dat het nodig zou zijn. Nadat dit achter de rug was, heeft dr. Chettawut nog eens het 'bowel cleansing schedule' uitgelegd, gewezen op het belang van dilateren en gekeken naar mijn verwachtingen van de operatie. Uiteindelijk ben ik met een kleine domper van die verwijsbrief weggegaan, maar over het algemeen heb ik wel een goed gevoel bij de operatie en de arts.

De middag hebben we Wat Traimit (Tempel van de gouden Buddha) en Wat Pho (Tempel van de liggende Buddha) bezocht. Erg fijn om mijn gedachten even van alles af te zetten. Om 17:00 moest ik echter beginnen met de voorgeschreven laxeermiddelen. We waren iets later terug en hebben tussendoor nog even bouillonblokjes en tabasco bij de plaatselijke supermarkt gehaald, maar die pillen zitten er nu al even in. Straks moet ik nog een keer een middeltje nemen en dan is het klaar voor vandaag.

Het vervolg

Morgen moet ik in de ochtend (9:00) en in de middag (17:00) weer een soort laxeermiddel nemen en vanaf 7:00 's ochtend op de dag van de operatie mag ik niets meer eten. We hebben ons voorbereid op de komende dagen door bijvoorbeeld bouillionblokjes, cola, water en gelatine in te slaan. Ik heb gelukkig heel wat personen mee die iets kunnen halen/meenemen als ik het nodig heb, maar ik heb het liever klaarliggen. Heel veel van Bangkok zien gaat er denk ik niet meer van komen. Ik merk dat ik nog wel voldoende energie heb, maar dat het afneemt en ik dat ik prikkelbaar ben. Gek genoeg ben ik niet heel gespannen voor de operatie. Het vliegtuig halen vond ik spannender. Nu je hier bent en weet wat je te wachten staat geeft het ook een soort rust. Ik ben benieuwd wat de komende dagen gaan brengen, hoewel ik ergens ook wel weet wat er gaat komen... Je moet er wat voor over hebben om hier geopereerd te worden.

Tot zover vind ik het wel mooi geweest voor een eerste post. Mijn familie is net terug van het eten en ik ga weer even bij hen zitten. Ik probeer dit draadje weer zo nu en dan weer een update te geven, maar de prioriteit ligt even bij familie en als ik tijd over heb kom ik hier wel weer aan toe.
Gebruikersavatar
Lau92
Berichten: 86
Lid geworden op: 31 jul 2017, 23:28
Gender: Genderfluid
Locatie: Drenthe

Re: Tess' SRS in Thailand (Dr. Chettawut)

Bericht door Lau92 »

Ik hoop voor je dat alles goed zal verlopen!
Can we be just who we are?
Doesn't matter if the road is far
'Cause there are no regrets and there is no stress
TessB
Berichten: 61
Lid geworden op: 20 okt 2015, 15:55
Gender: Trans MtF
Locatie: Nijmegen

Re: Tess' SRS in Thailand (Dr. Chettawut)

Bericht door TessB »

'Poopy time' (24 oktober)
Vandaag is de dag voor de operatie. Mijn vriendin en ik noemen vandaag eufemistisch 'poopy time', vanwege het laxeermiddel wat ik vanochtend en net heb genomen. Het heet Swiff en is bedoeld om je darmen helemaal leeg te krijgen. Sorry voor de vieze details, maar dat is hoe het werkt. Het spul is een beetje olieachtig en het wordt aangeraden om het aan te lengen met sap of frisdrank. Ik heb cola gebruikt, want cola overheerst bijna alle vieze drankjes. Ik heb dit stukje op Susan's gelezen wat de ervaring die ik had aardig beschrijft, zij het dat ik vier uur aan de gang bleef.
This morning at 9:00 I took the first half of the bottle of swiff. Ick, so nasty tasting. Oily. I felt fine for about 10 minutes, then... well... let's just say that for the next two hours, I ran to the restroom every fifteen minutes or so, without warning. Chett gave me a bunch of electrolyte packets to mix into water, and instructions to drink a bunch. The powder tastes nice.
In de tussentijd heb ik spelletjes gespeeld met mijn ouders, zusje en vriendin. Mijn pa en zusje wilden eigenlijk weg met mijn ma en vriendin, maar beseften zich uiteindelijk dat het ook niet leuk voor mij was om de hele middag alleen in het hotel te zitten. Zeker omdat ik, in principe, nog een laatste dag vrij kan rondlopen (zolang een toilet maar relatief dichtbij is). Gelukkig kon ik rond de middag nog even met mijn vriendin naar Seacon Square waar we een HDMI-kabel voor de TV hebben gehaald, twee telefoonkaartjes (een voor mijn vriendin en een voor mijn moeder) en alvast wat voedsel voor als ik zondag weer terug ben (chocoladecakejes en granenkoekjes, yay!). De telefoonwinkel zit overigens op de begane grond van Seacon Square. Als je vanaf The Vertical Suite komt moet je helemaal naar de andere kant lopen, maar als je vanaf het Dusit Princess komt is het praktisch aan het begin. Je hebt voor omgerekend een tientje (370 THB) een prepaid kaart met onbeperkt internet. De verkoper sprak slecht engels, maar door internet op google translate te vertalen wist hij precies wat we wilden. Mijn ma en mijn vriendin kunnen dan ten minste elkaar bellen en buiten google maps e.d. gebruiken. Ik heb dat zelf niet nodig omdat ik straks toch de hele tijd binnen zit, maar mijn vriendin en ik hebben bedacht dat we op die manier met videobellen contact kunnen houden als zij eten voor mij haalt. Ik mag straks immers even niet lopen of het hotel uit.

Morgen word ik om 13:00 opgehaald voor de operatie. Als het goed is begint het om 16:00. Aangezien ik vanaf 7:00 niets mag eten en drinken, ga ik proberen lang door te slapen. Gek genoeg ben ik niet echt gespannen. Ik ben ook wel een beetje moe van de afgelopen dagen. Ik zie wel hoe het loopt. Als ik morgen niets meer post, komt dat waarschijnlijk wel weer als ik zondag terug ben uit de kliniek. Wish me luck :).

Nog iets over de crematie van koning Bhumibol en wat je daarvan merkt
Ik heb hiervoor al gezegd dat mijn operatie naar voren is gehaald omdat de crematie van koning Bhumibol op dezelfde dag is gepland. Het is merkbaar dat het eraan komt. Toen we gisteren bijvoorbeeld bij Wat Pho waren zag je veel Thai volledig in het zwart liepen. Mijn ouders is ook aangeraden om zich op de dag van de crematie (na mijn operatie) in het zwart/wit te kleden als ze mij willen bezoeken. Kennelijk lopen ambtenaren en onderwijspersoneel al een jaar in het zwart, een groot deel van de Thai alleen deze maand en wordt van alle Thai verwacht dat ze donderdag in het zwart gaan. Alle Thaise TV-presentatoren zijn ook volledig in het zwart gehuld. De 7/11 is bijvoorbeeld ook alleen in de ochtend open op de dag van de crematie, terwijl dat normaal 24/7 is. Het is erg bijzonder om je SRS in deze periode mee te maken, maar het is ook wel weer de charme van Thailand. Alles werkt net iets anders thuis.
TessB
Berichten: 61
Lid geworden op: 20 okt 2015, 15:55
Gender: Trans MtF
Locatie: Nijmegen

Re: Tess' SRS in Thailand (Dr. Chettawut)

Bericht door TessB »

En nog iets over Thaise transgenders
Ik was nog een ding vergeten te vermelden in mijn vorige post. Mijn vriendin en ik viel op een gegeven moment op hoeveel Thaise transgenders we eigenlijk zien rondlopen. Tot nu hebben we overal waar we kwamen ten minste één gezien (inclusief de tempels). Dit leidde tot het spelletje 'spot de T'. Ik weet dat het wat flauw en denigrerend klinkt, maar het is ontstaan omdat we er zoveel tegenkwamen en niet wilden wijzen. Het voelt wel gaaf om zoiets te zien en hoe normaal het hier eigenlijk is (of ten minste zo op ons overkomt). In Nederland kom ik op één dag alleen zoveel transgenders tegen als ik naar het transgendercafé ga of de jongvolwassenenbijeenkomst van Transvisie. Het is stiekem wel fascinerend om te zien, maar brengt ook wel het besef dat het aan jezelf ook te zien kan zijn en aan welke kenmerken je dat herkent, ongeacht waar je vandaan komt (met name adamsappel). Daardoor kijk ik alleen maar meer uit naar de adamsappelreductie en hoop ik dat vervloekte ding nog maar zo min mogelijk te zien. Het is echt een enorme give-away.
Gebruikersavatar
janine2363
Berichten: 1035
Lid geworden op: 30 jul 2016, 18:21
Gender: Vrouw
Locatie: Hasselt

Re: Tess' SRS in Thailand (Dr. Chettawut)

Bericht door janine2363 »

TessB schreef: 24 okt 2017, 15:14 In Nederland kom ik op één dag alleen zoveel transgenders tegen als ik naar het transgendercafé ga of de jongvolwassenenbijeenkomst van Transvisie.
Je vraagt je dan meteen af waar en waarom we ons verstoppen ;-)
Gebruikersavatar
Emma
Beheerder
Berichten: 8027
Lid geworden op: 13 aug 2013, 01:43
Gender: Vrouw
Voornaamwoorden: Zij/haar
Locatie: Etten-Leur

Re: Tess' SRS in Thailand (Dr. Chettawut)

Bericht door Emma »

Nou heeft Bangkok wel een beetje het Amsterdam-effect natuurlijk, een homostel dat gearmd over straat loopt zul je hier in Etten-Leur niet zo snel zien, en in het verleden verhuisden wel erg veel LHBT’ers naar Amsterdam. Bangkok is daarin niet veel anders, het is een land in een land, net zoals Amsterdam, Londen of Berlijn. Verder is het een plaats waar je makkelijker de kost kunt verdienen om je hormonen en (uiteindelijk SRS) te kunnen bekostigen.
Op Phuket, meer een islamitisch gebied, zijn we er welgeteld eentje tegengekomen buiten de toeristische ladyboy bars (die we zorgvuldig vermeden hebben). In Chonburi alleen farang, allemaal klanten van Suporn.

Maar goed, als het goed is ben je bijna of zelfs net wakker :)
Nothing you can do, but you can learn how to be you in time.
It's easy

สวัสดีค่ะ

Emma: I am me

@[email protected]
Gebruikersavatar
janine2363
Berichten: 1035
Lid geworden op: 30 jul 2016, 18:21
Gender: Vrouw
Locatie: Hasselt

Re: Tess' SRS in Thailand (Dr. Chettawut)

Bericht door janine2363 »

Emma schreef: 25 okt 2017, 06:58 Het Amsterdam-effect natuurlijk, een homostel dat gearmd over straat loopt zul je hier in Etten-Leur niet zo snel zien, en in het verleden verhuisden wel erg veel LHBT’ers naar Amsterdam.
Ik woon in Hasselt, een middelgrote,en naar mijn ervaring zeer transvriendeljike stad. Maakt niks uit, Volgens de statistieken zijn er in de regio al gauw 2000 transgenders, en dat zou zeker in het straatbeeld zichtbaar moeten zjin. Sterker je zou toch eigenlijk willen dat we in het straatbeeld zichtbaar zijn. Zelfde op de campus in Eindhoven waar ik werk.
Gebruikersavatar
Jill
Berichten: 130
Lid geworden op: 16 jun 2017, 13:33
Gender: Trans MtF

Re: Tess' SRS in Thailand (Dr. Chettawut)

Bericht door Jill »

Omg heel veel liefde jouw kant op Tess! Ik hoop dat alles goed gegaan is! Zo goed om te lezen dat je genoeg steun bij je hebt! Moet ook vast een hele geruststelling voor jou zijn.

Knuffels,
Jill
i-rene
Berichten: 135
Lid geworden op: 22 mei 2016, 14:07
Gender: Vrouw
Locatie: Utrecht

Re: Tess' SRS in Thailand (Dr. Chettawut)

Bericht door i-rene »

Hoi Tess, Ik hoop dat alles naar wens is verlopen en dat jouw herstel voorspoedig mag gaan.

Groetjes,

Irene

PS: Ik ben blij met jouw blog hier, want in maart volg ik jouw voetstappen...
PS2: Hoe is het probleem van de gescande handtekening van Tanja nu opgelost?
Men lijdt meer onder vrees dan door het lijden wat men vreest
TessB
Berichten: 61
Lid geworden op: 20 okt 2015, 15:55
Gender: Trans MtF
Locatie: Nijmegen

Re: Tess' SRS in Thailand (Dr. Chettawut)

Bericht door TessB »

De operatie is goed verlopen, maar ik ben er eerder niet aan toegekomen om wat te plaatsen. Na mijn vorige bericht is nog wel even de bom gebarsten binnen de familie. Mijn pa en zusje hadden niet echt realistische verwachtingen over mijn herstel en wilden een tweedaagse trip gaan doen in de tijd dat ik in de kliniek lag voor mijn herstel. Uiteindelijk hebben we uitgesproken wat we van elkaar verwachten en is het goed gekomen, maar ik zag dit niet aankomen op de dag voor mijn operatie en het leverde flink wat stress op. Verwachtingenmanagement en communicatie is met zo'n grote groep heel belangrijk.

Surgery day (25 oktober)
Ik ben pas tegen 11:00 opgestaan omdat ik vanaf 7:00 niets meer mocht eten of drinken. Ik heb mijn tas ingepakt met spulletjes voor in de kliniek (IPad, boekje, etc.). Om 13:00 werd ik opgehaald en hebben mijn ouders een taxi gepakt om mij nog mee uit te zwaaien. Na een kort gedag mocht ik mee naar boven. In een klein. Kamertje mocht ik me uitkleden, kreeg ik een badjas achterstevoren aan en een haarnetje om. Vervolgens heb ik ca. een uurtje gewacht in de kamer naast de operatiekamer, waar nog eens werd uitgelegd hoe alles na de operatie in zijn werk zou gaan. Diep inademen wanneer de anesthesist je wakker maakt, zuurtstof onder je neus wanneer je net wakker bent en benen gespreid houden. Ook heeft de zuster nog even mijn zaakje geschoren, wat enorm kietelde, en kreeg ik een lijst met eten dat ik de voor de volgende dag kon bestellen. Uiteindelijk kwam Chettawut om 15:00 melden dat hij bijna klaar was en mocht ik meelopen naar de operatiekamer. De anesthesist schuift het naaldje in je armen en zegt 'goodniiight Tesssss'...

eerste en tweede dag post-op (26/27 oktober)
Zoals verwacht werd ik wakker gemaakt en toen ik eenmaal wakker was op mijn bed geschoven. Ik kon niet echt slapen, maar had verrassend weinig pijn. Links van mij sliep een zuster voor het geval ik iets nodig had. Verder kreeg ik twee beenwarmers om de de doorbloeding te stimuleren en heb ik een aantal slangetjes die uit mijn onderlichaam komen. Die beenwarmers zijn er in de avond afgehaald toen bleek dat ik zelfstandig mijn benen kon bewegen.

De routine na de operatie is tot nu toe veelal hetzelfde. Om de vier uur krijg je pillen. Indien je niet misselijk bent krijg je rond 8:00, 13:00 en 19:00 eten. De katheder wordt regelmatig geleegd, je krijg tweemaal daags een wasbeurt, tweemaal daags tandenpoetsen en als je iets nodig hebt kun je met de telefoon naast het bed bellen. Verder heb je een Apple TV waarmee je muziek kunt luisteren of kunt netflixen. Bezoek is de eerste dag tussen 14:00 en 15:00 en daarna tussen 14:00 en 17:00. Tot zoverre de praktische zaken. De verzorging is in ieder geval goed. Ik heb tot nu toe veelal afwisselend geslapen en serie gekeken. Het bezoek was ook zeer welkom. Je ligt toch het grootste deel van de tijd alleen.

Het gevoel na de operatie is lastig te beschrijven. Alles voelt gezwollen en je ziet niet wat eronder zit. Ik voel wel dat de testosteron weg is en daarmee een soort rust over mij heen komen. Mijn adamsappel deed eigenlijk geen pijn. Chettawut heeft later op de eerste dag aangegeven dat hij best veel heeft weggehaald, maar qua zwelling enzo valt het mee.